Newsflash
OPINII

Colectivizarea stomatologiei

Colectivizarea stomatologiei

Ideea de „colectivizare” în medicina dentară se pare că revine în actualitate. E ceva mai rafinată însă faţă de recentele încercări.

Stomatologia a fost supusă, recent, unor încercări de a impune persoane cu titlul de manageri, altele decât medicii stomatologi, pentru a gestiona și administra cabinetele dentare. Era un fel de colectivizare aplicată în medicina dentară. Acum, mai rafinat, se încearcă același lucru, dar în formă și mai gravă.

        Medicina este un domeniu încă atrăgător pentru tineri. Care sunt motivele pentru a alege medicina dentară? Dincolo de idealism și de obiectivul nobil de-a ajuta oamenii în suferinţă, există și argumente pragmatice: binecunoscutul caracter liberal al profesiei.

        Stomatologia este derivată tocmai din acest caracter liberal al profesiei: la 20.000 de medici stomatologi există 15.000 de cabinete dentare. Este evident că în cele mai multe cabinete lucrează doar un singur medic stomatolog.

        Legislaţia în vigoare reglementează deschiderea și funcţionarea cabinetelor medicale dentare, deschiderea unui astfel de cabinet putând fi asumată doar de medicii stomatologi. Practic, funcţionarea unui cabinet medical înseamnă numeroase activităţi antreprenoriale și manageriale cu specific medical, multe dintre acestea putând fi executate exclusiv de un medic, de un cadru medical cu formare profesională specifică.

Cabinetele medicale nu sunt spitale publice

        Care sunt actele normative care ne obligă să admitem că oricine dorește să deschidă un cabinet medical o poate face? Este invocată ca argument OUG nr. 79/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Cabinetele dentare însă nu pot fi asimilate spitalelor publice și serviciilor de ambulanţă. De aceea, nu pot fi de acord cu invocarea acestei ordonanţe ca argument juridic pentru „colectivizarea cabinetelor dentare”. Apoi, nu toţi furnizorii de servicii medicale au același calibru și nu toţi sunt bugetari.

        Pentru a proteja siguranţa actului medical, legiuitorul a prevăzut încă din 1998 (OG nr. 124/1998) că un agent economic din categoria societăţilor comerciale poate presta servicii medicale doar dacă nu are alte activităţi economice concomitente cu actul medical. De ce? Pentru că este vorba despre servicii medicale. Cabinetul dentar poate fi deschis de entităţile juridice amintite doar dacă administratorul societăţii este medic stomatolog sau dacă cel puţin o treime dintre membrii Consiliului de Administraţie sunt medici stomatologi. Cea de-a treia condiţie este ca persoana juridică să fie înregistrată în Registrul cabinetelor medicale.

Doar CMSR poate autoriza

        Procedurile legale de înfiinţare și funcţionare a cabinetelor dentare sunt parcurse cu implicarea Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), care este „autoritatea publică desemnată în domeniul autorizării, controlului și supravegherii profesiei de medic stomatolog ca profesie liberală, de practică publică autorizată”. Dacă titularii sau administratorii cabinetelor nu sunt medici stomatologi, CMSR nu are autoritate asupra lor, ceea ce ar scoate cabinetele medicale respective din zona de reglementare a serviciilor medicale.

        Nu sunt în acest moment argumente și exemple care să susţină iniţiativa ca un cabinet medical stomatologic să poată fi deschis și gestionat de persoane sau entităţi care nu au formarea profesională de medic stomatolog, cu motivul că asta ar aduce un plus de calitate asistenţei medicale a pacienţilor. Efectul ar fi opus. S-ar produce efectul de căpușă pentru furnizorii de servicii medicale stomatologice. Sunt sigure creșterile drastice ale tarifelor, pentru că „investitorul”, care nu e medic și nu prestează acte medicale, vrea să câștige bani, și asta pe seama muncii medicului și pe buzunarul pacienţilor.

3.1

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe