Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Colaborarea interdisciplinară

Viața Medicală
Dr. Alexandru BREZOESCU joi, 17 noiembrie 2016
     Colaborarea interdisciplinară și rolul ei în stabilirea celui mai bun tratament pentru pacienți nu mai poate fi pusă la îndoială. Stomatologia nu face nici ea excepție.
     La terminarea facultății, tinerii medici stomatologi au câteva opțiuni importante: să se îndrepte către un rezidențiat, să își înceapă practica stomatologică, sau să urmeze calea universitară. De-a lungul carierei mele, i-am urmărit cu interes pe cei care au ales un drum sau altul și militez ferm ca fiecare medic dentist să profeseze în limita specialității și competențelor dobândite în cadrul programelor de formare profesională. Chiar dacă acest domeniu presupune o luptă acerbă pentru cota de piață, colaborarea cu alte specialități stomatologice este esențială, iar pe termen lung, cu răbdare și încredere, putem crea relații de lungă durată cu medici din specialități diferite, fie din domeniul științific, fie din alte domenii.
     Un subiect delicat însă, pentru noi medicii dentiști, îl reprezintă situațiile în care ar trebui să apelăm la competențele altui coleg stomatolog? În primul rând, ar trebui să luăm în considerare cunoștințele și abilitățile pe care le dobândește absolventul la terminarea facultății. Indiferent ce cale va urma, competențele deja dobândite vor fi păstrate pe tot parcursul activității sale profesionale. Spre exemplu, în situația în care alege calea unui rezidențiat și devine medic specialist într-un domeniu, va trebui să profeseze în cadrul competențelor conferite de acest statut, incluzând totodată competențele dobândite prin absolvirea facultății. Numai în acest mod putem spera într-o colaborare interdisciplinară bazată pe profesionalism, colegialitate și mai ales competență în stabilirea unui tratament corect pentru pacienții noștri.
     Este momentul ca și în România abordarea multidisciplinară a pacientului să devină o practică obișnuită, să fie în beneficiul lui, dar și a medicului stomatolog. Pentru aceasta însă, trebuie ca din punct de vedere legislativ să existe o delimitare clară a competențelor și, mai mult decât atât, medicina stomatologică să fie încurajată în această direcție.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.