Newsflash
OPINII

Cine va învinge?

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iun. 15 2012
Cine va învinge?
     Industria tutunului vs. guverne. Lupta continuă… Ca în orice conflict, fiecare tabără utilizează armele, tacticile şi strategiile pe care le consideră cele mai eficiente pentru a câştiga. Cu prilejul Zilei mondiale fără tutun (31 mai), Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia liderilor naţionali să crească vigilenţa împotriva atacurilor tot mai agresive ale industriei tutunului, care subminează politicile ce protejează populaţia de efectele nocive ale fumatului. Statisticile incriminează tutunul drept duşman redutabil al sănătăţii – una din principalele cauze prevenibile de boală şi deces în lume – răspunzător de moartea a şase milioane de persoane anual. În Convenţia-cadru pentru controlul tutunului sunt descrise căile de combatere a interferenţei industriei tutunului. Cum acţionează aceasta? Prin exagerarea importanţei economice a industriei tutunului, manipularea opiniei publice pentru câştigarea aparenţei de respectabilitate, discreditarea dovezilor ştiinţifice, intimidarea guvernelor prin ameninţarea cu litigii. Ce măsuri iau sau ar trebui să ia guvernele? Limitarea interacţiunilor, respingerea parteneriatelor cu industria tutunului, refuzarea fondurilor şi a sprijinului acesteia, precum şi a participării ei în iniţiativele tinerilor.
     Perspectivele sunt sumbre: OMS estimează că, dacă nu se iau urgent măsuri eficiente, tutunul va ucide, până în 2030, peste opt milioane de persoane anual. Recomandarea Consiliului Europei privind mediile libere de fumat, adoptată în 2009, îndeamnă statele membre să adopte şi să aplice legi pentru protejarea cetăţenilor de expunerea la fum de tutun în locuri publice închise, la locul de muncă şi în transportul în comun, pentru medii libere de tutun prin măsuri de sprijin în protejarea copiilor, încurajarea eforturilor de renunţare la fumat şi afişarea de imagini de avertizare pe pachetele de ţigări. Diferite organisme internaţionale au lan­sat campanii de conştientizare cu privire la beneficiile renunţării la fumat. Astfel, Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă invită angajatorii şi lucrătorii să elimine fumatul prin Campania „Locuri de muncă fără fum de tutun“. Un pliant pentru angajatori oferă sfaturi practice privind modul în care să aplice interzicerea fumatului la locurile de muncă, precum şi informaţii despre aspecte medico-sanitare şi economice în domeniu. Au fost realizate şi pliante cu sfaturi pentru lucrători, care îi încurajează să se implice activ în rezolvarea problemei. Direcţia Generală de Sănătate şi Consumatori a Comisiei Europene a demarat o nouă etapă a campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit“, prin lansarea cardului aerian de renunţare la fumat, cu informaţii pe teme de sănătate, recomandări şi sfaturi în favoarea renunţării la fumat, pentru pasageri, în timpul călătoriei cu avionul.
     Un studiu UE dat publicităţii recent arată că 60% din cetăţeni susţin adoptarea măsurilor ce fac consumul de tutun mai puţin vizibil şi atrăgător, precum eliminarea expunerii produselor din tutun în magazine, reducerea utilizării de arome şi coloranţi atractivi. Un motiv de îngrijorare îl constituie faptul că 28% din cetăţenii UE în vârstă de peste 15 ani fumează, iar industria tutunului acţionează agresiv, cu mijloacele specifice de reclamă, tocmai asupra tineretului. 33% din fumătorii şi foştii fumători din UE susţin că avertismentele legate de sănătate de pe pachetele de ţigări au impact asupra atitudinilor şi comportamentelor lor faţă de fumat.
     Aşadar, metode şi mijloace de încurajare a renunţării la fumat şi de combatere a strategiilor industriei tutunului există. Rezultatul „bătăliei“ finale depinde de adevăratele interese ale responsabililor, la nivel înalt, pentru viaţa şi sănătatea celor pe care îi conduc. E oare o utopie să visăm la o lume fără tutun? Vom afla.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe