Newsflash
OPINII

Cine uzurpă finalitatea actului medical?

de Dr. Rodica PERCIUN - mar. 11 2016
Cine uzurpă finalitatea actului medical?
     Scriu din interiorul unei specialități pe care o percep per ansamblu dar pe care, funcțional vorbind, nu o mai înțeleg. Mi-aș pierde mințile dacă altcineva decât Dumnezeu ar drămui zilele copiilor sau părinților mei și – după cum răzbate – și ale pacienților noștri. Scriam, cu câțiva ani în urmă, că nu aducem glucagonul în țară – nici în regim de program național, nici măcar contra cost. Ar fi oricum mai ieftin decât în afară, așa cum și-l procură un infim număr de persoane insulinodependente. Cum spuneam și atunci, indiferența poate apărea doar dacă nu ai nicio relație empatică cu pacientul sau ignori deliberat patologia necruțătoare hipoglicemică născută nu întotdeauna din nepriceperea pacientului sau a tratamentului necoordonat cu stilul de viață. Prima farmacie din țările europene cu programe aplicate și coerente eliberează medicamentul. Nu am primit, ca urmare a acelui articol, niciun răspuns de la colegi, consilieri, firme de medicamente, ministru... Nu numai eu aștept răspunsul!
     A mai monitorizat cineva cât și ce i se dedică ființei umane în nevoie și cât i se dedică legal, oficial, electronic purtătorului de card depersonalizat? Am o asistentă destoinică. Ea (la fel ca alte mii) supraveghează vioiciunea capricioasă a echipamentului electronic primitiv, stuporul intermitent al Casei, face programări și, de multe ori, este interfața între nemulțumiți și doctor. Nu cumva are și alte îndatoriri strict legate de monitorizare, îngrijire, participare la actul medical pentru care de altfel s-a pregătit?
     Depășesc etapa descrisă și eliberez rețeta ca o consecință a unui act medical a cărui amploare este dictată de situația în sine. Finalmente, pacientul, cu rețeta în mână, dacă a fost norocos, pleacă la farmacii, în orașul întreg, pentru a intra în posesia ei pe de-a întregul. În aceeași zi, dacă se poate. Dar nu se poate! De ce? Deși de ani buni ar fi trebuit aplicată legea asigurării cu medicamente a pieței interne, acest lucru nu funcționează. Faptul că această nemernicie se perpetuează denotă o clară complicitate pe verticală, dar și pe orizontală. Depozitele de medicamente, destule la număr, au preferințe în eliberarea preparatelor comerciale (insuline, dispozitive, ace, tratament oral și injectabil altul decât cel insulinic, dar și a multor altor categorii de medicamente). Dacă depozitul cu pricina are o conexiune cu un anume lanț farmaceutic (și de regulă are), atunci aprovizionarea va fi preferențială, dar nici atunci perfect coerentă. Faci parte dintr-un alt lanț farmaceutic decât cel agreat? Doar norocul și plata cash pot înmuia sufletul nemedical al „depozitarului“. Dacă, spre exemplu, Mediplus, Farmexim sau Fildas cochetează predilect cu lanțurile „grele“ (Sensiblu, Dona, Help Net, respectiv Catena), atunci ce fac celelalte farmacii? Rămân cu supozitoarele. Și cu frecțiile.
     În incinta Centrului de Diabet, Nutriție și Boli de Metabolism „Prof dr. I. Pavel“, după spulberarea farmaciei cu circuit închis (pentru a împiedica veșnicele cozi) și după decizia distribuirii medicației antidiabetice în farmacii, toate cu circuit deschis, locul vechii farmacii a fost luat de lanțul „Rețeta“. Nu am nicio relație cu nicio farmacie. Dar suntem obligați să dăm o soluție pacienților care se reîntorc cu rețetele neonorate din cauza lipsei unor preparate medicamentoase. Deloc întâmplător, prima farmacie de la care căutăm răspunsuri este cea din bătătura instituției noastre. Cu o zi înainte de a scrie aceste rânduri, lipseau șase tipuri de insuline și două tipuri de preparate orale. Farmacia se aprovizionează însă de la depozitul Polisano, în cădere liberă se pare. De ce însă alte depozite nu onorează comanda?
     Discutând cu un tânăr manager de farmacie, am aflat de aceste filiere funcționale, dar și de exportul scandalos al medicamentelor, de care se știe de ani, fiind considerat legal – dar perfect imoral. Tolerat și, iată, scăpat controlului. Ce rol are Agenția Națională a Medicamentului în nereglementarea fenomenului care aduce mare profit firmelor dar ignoră faptul că piața internă icnește? Ce duce la perpetuarea acestui mizerabil export cu orice preț în detrimentul pacienților noștri? Ce viciu al politicilor noastre sanitare uzurpă calitatea și finalitatea actului medical în mod deliberat și perpetuu?
     În 2009, un ordin al ministrului sănătății lăsa să se înțeleagă că ieftinirea medicamentelor va produce sumele necesare achiziționării unor medicamente inovatoare. Iată însă că mai degrabă s-a adeverit previziunea importatorilor, care anticipau dispariția de pe piață a altora. Cererea la export crește an de an pentru categorii de medicamente printre care și cele injectabile antidiabetice, oncologice, cardiovasculare, neurologice etc., fără ca vreun mecanism de protecție pentru piața internă să funcționeze eficient. Din 2011, fenomenul s-a amplificat profitabil pentru firme, ignorând pacienții. Se estimează că exportul paralel depășește 25% din piață în prezent.
     Descleștarea mâinilor de pe profitul cu orice preț și separarea interesului pur comercial de cel al pacientului sunt probleme veșnic actuale și în alte țări. Nu știu câte victime sunt acolo, prin comparație, dar în țările cu populația sărăcită disperarea este mai mare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe