Newsflash
OPINII

Chirurgia și exigențele sale deontologice

Chirurgia și exigențele sale deontologice
     Prin specificul actului profesional, chirurgia este încărcată cu deosebite exigențe deontologice. În cele ce urmează nu ne propunem o lecție ori un rezumat al deontologiei chirurgului, ci dorim să evidențiem „concretul deontologic“ în practica și gândirea unui chirurg. Și pentru că ne-a preocupat de mai multă vreme să evidențiem locul în chirurgia contemporană al celui care a fost Theodor Burghele, ne-am oprit la a analiza exigențele deontologice  care acesta a considerat că înnobilează conduita profesională a chirurgului. Este esențial să le cunoaștem, să aprofundăm sensurile lor pentru că ele fac parte din ansamblul de factori care stau la baza progresului profesiunii medico-chirurgicale. Încă de la început, vom preciza că chirurgia, în procesul de constituire și de permanentă dezvoltare, este dirijată de trei mari exigențe: științifice, tehnice și deontologice.
     Pentru desfășurarea unei activități profesionale, în oricare ramură a medicinii sau chirurgiei cu minimum de risc și maximum de succes, medicul trebuie să dispună de o solidă instrucție teoretică, o mare experiență practică, bogate cunoștințe de ordin psiho-pedagogic și multiple calități morale. Cunoașterea acestor coordonate are o semnificație deosebită, iar ignorarea uneia dintre ele mutilează grav una din cele mai umane profesiuni.

 

Securitatea bolnavului

 

     Într-o conferință din anul 1970, în cadrul ciclului organizat de Colegiul central al medicilor și farmaciștilor, prof. Theodor Burghele, vorbind despre unele aspecte de etică în practica medicală, sublinia că profesionistul trebuie să fie un medic cu multiple preocupări, tocmai pentru a-și îndeplini rolul atât în îngrijirea bolnavului, cât și în prevenirea îmbolnăvirii omului sănătos. Dintre aceste preocupări, menționa calitatea practicii medicale în specialitatea pe care o îndeplinește, o informare permanentă, preocuparea constantă pentru formarea cadrelor și pentru eficientizarea organizării sanitare. Dar mai presus de orice – remarca prof. Burghele – medicul trebuie să fie „om“, această profesie putând fi exercitată doar în climatul celor mai înalte exigențe și trăsături morale ale medicului practician. Temeiul moral fundamental al oricărui act medical reprezintă, conform profesorului Burghele, „securitatea bolnavului“, iar frumusețea unei intervenții chirurgicale constă în utilitatea ei.
     Profesorul Burghele era promotorul sintagmei „instruire permanentă“ sau „educație medicală permanentă“, considerând chiar că această cerință trebuie să figureze printre cele mai exigente obligații morale. Adresându-se medicilor, spunea că „este necesar să se adauge jurământului Hipocratic următoarele cuvinte «jur că mă voi instrui tot timpul vieții»“ (Theodor Burghele, De la simptome la diagnostic în practica urologică a medicului generalist, Ed. Medicală, 1976).
     Printre cele peste 700 de recenzii publicate de profesorul Burghele în revista „Chirurgia“, în perioada 1948–1977, una se referă la o lucrare consacrată eticii medicale: „Etica în progresul medical“ (Etichs in medical progress, Ed. J. A. Churchill, Londra, 1966, Revista „Chirurgia“ nr. 1, 1968). Această monografie este constituită din lucrările unui simpozion cu participare internațională al Fundației Ciba din 1966, prilejuit de problema transplanturilor și a țesuturilor a cărei proporție începea să capete amploare.
     Tema grefelor de organ a pus, încă de la început, grave probleme de etică medicală, legate de condițiile în care se poate propune bolnavului grefarea unui organ, modalitatea de obținere a acestuia de la un donor, explicarea accidentelor ce puteau surveni, caracterul experimental în care se afla, încă, practicarea grefelor.
     Profesorul Burghele aprecia că „aspectele de etică medicală pe care le ridică fac din această monografie o lucrare ce trebuie citită de toți cei care practică medicina, că trebuie mai ales gândită de cei care fug după prioritate (falsă prioritate în realitate), subes­timând caracterul uman, deontologic pe care îl ridică grefarea organelor“.
     Problematica deontologică a acestei „chirurgii de avangardă“, cum o numește profesorul Burghele, are un caracter acut, însuși domeniul chirurgiei transplantelor fiind la acel moment în „constituire“. „Monografia avea și marele merit de a arăta poziția de înaltă ținută morală pe care timpurile actuale o impun, atât în practică, cât și în cercetare“.
     Profesorul Burghele considera o datorie deosebită a fiecăruia de a cunoaște „bazele istorice ale profesiunii“ în care lucrează și de a evidenția permanent activitatea predecesorilor.
     Consecința cea mai gravă a ignorării istoriei medicinii este aceea că ea conduce la a nu se respecta adevărul istoric, încălcând astfel reguli elementare ale eticii medicale, spunea profesorul Burghele.

 

Necunoscutele de pe masa de operație

 

     În numărul 4 al revistei „Chirurgia“, din octombrie 1956, la rubrica „Discuții“, profesorul Burghele deschide dezbaterea pe o problemă fundamentală a deontologiei actului chirurgical – „Morți pe masa de operație“. El pornea de la realitatea că dezvoltarea tehnicii chirurgicale punea în mod imperios în fața chirurgilor, printre multe alte condiții de securitate, o anestezie de înaltă calificare. Chirurgia aborda la acea vreme probleme variate de tehnică și tactică chirurgicală. Cu toate progresele realizate în anestezie și reanimare, existau încă multe necunoscute care duceau la situația „să pierdem bolnavul pe masa de operație, în timpul anesteziei“ (Chirurgia 4/1956). Aceste accidente trebuiau neapărat cunoscute și analizate în mod științific. De aceea, deschiderea rubricii „Morți pe masa de operație“ era considerată a permite o analiză riguroasă a cazurilor pentru obținerea unor concluzii valoroase pentru activitățile viitoare. Cu această ocazie s-a făcut un apel către toți chirurgii din țară pentru a sprijini această inițiativă.
     Rubrica de discuții începe cu prezentarea unui caz dramatic întâmplat chiar în clinica chirurgicală de la Spitalul Panduri – Dr. S. Crivda, dr. S. Duvan, dr. S. Ichim, „Sincopă cardiacă intraoperatorie prin tromboză a inimii drepte“.
     Profesorul Juvara, sub același titlu („Morți pe masa de operație“), publică împreună cu colaboratorul său, dr. O. Rațiu, o analiză pertinentă a problemei (Chirurgia, 2/1958): „Fără îndoială că publicarea succeselor chirurgicale în diverse domenii a dus la progresul profesiunii noastre, însă nu putem nega valoarea instructivă, poate mai importantă, a cunoașterii eșecurilor sau accidentelor intraoperatorii (…). Pentru aceste motive urmăm exemplul academicianului Burghele și al școlii sale înscriindu-ne la discuția „«Morți pe masa de operație», cu trista noastră experiență“. Din aproape 10.000 de intervenții chirurgicale practicate între 1952 și 1957 în clinică, s-au înregistrat șapte accidente mortale, survenite în cursul operației, analizându-se cinci dintre acestea, cazuri considerate de autori a fi cele mai instructive.
     Alte relatări au fost publicate la secția de ortopedie a Spitalului Colentina în care se preciza: „Cu toate realizările din ultimele decenii ale anesteziei și reanimării, chirurgii mai trec și astăzi prin acele momente de panică intraoperatorie, când respirația bolnavului și inima se opresc brusc și moartea survine în câteva momente“ (Chirurgia, 4/1956).
     În numărul 6 din 1959 al revistei „Chirurgia“, profesorul Th. Burghele publică concluziile anchetei, cu o profundă semnificație deontologică. El oferă, prin organizarea acestei „Discuții: Morții pe masa de operație“, un exemplu pentru a înțelege cum trebuie făcută analiza constructivă a oricărui eșec „de cauză necunoscută“, analizând de pe poziții științifice factorii care au generat eșecul respectiv.
     Scopul dezbaterii a fost și de a evidenția noi măsuri eficace de prevenire a acestor accidente, a asigura o mai bună securitate bolnavului în perioada pregătitoare, înainte și în timpul actului operator și de a aduce pacienților liniștea psihică totală înaintea unei operații.

 

Noul în chirurgie

 

     Theodor Burghele a abordat o problemă de mare actualitate, atunci ca și acum, elaborând un amplu studiu publicat sub formă de articol în numărul 1 al revistei „Chirurgia“ din 1963. Era la un an după ce se reînființase Colegiul central al medicilor și farmaciștilor. Chirurgul de linia întâi, apărând conduita deontologică în chirurgie, consacră amplul său studiu „Aspecte deontologice în chirurgie“, adăugând subtitlul „Pentru o ierarhizare a practicii chirurgicale“. Chirurgia atinsese pragul performanței care cerea noi reglementări deontologice, fiind subliniat faptul că „nu îți este permis să faci orice, oriunde și în orice condiții“. Aceasta este cerința tehnică și deontologică a ierarhizării unităților sanitare pe care profesorul Burghele o așază pe cele mai înalte comandamente de etică profesională: „Nu este admisibil ca un chirurg să se plângă că nu are timp pentru citit; el trebuie să-l găsească și în același timp, este obligat, nu numai să se informeze permanent dar și să gândească. Cititul fără a gândi la problemele pe care le ridică lectura, fără a adânci ideile puse, este de asemenea nociv pentru formarea noastră“ (Chirurgia, 1/1963).
     Conferința modest intitulată „Semnificația noțiunii de «nou» în chirurgie“, poate fi considerată, la vremea aceea, „Mic tratat de deontologie a noului în chirurgie“. Profesorul Burghele analizează aproape toate fațetele pe care le implică noul în chirurgie, de la organizarea sanitară până la relația chirurgului cu pacientul său.
     Bachlard, mare clinician francez, recunoștea, încă din secolul trecut, că medicina este astăzi prea grea pentru medic și avea dreptate, deoarece medicina actuală a depășit mult cadrul clinicii, pentru a cuprinde chimia, fiziologia, fizica, matematica, electronica, biologia. Pentru a fi de calitate „chirurgia nu-și poate desăvârși tehnica, fără ca cel care o practică să fie convins că, în realitate, ea este o știință medico-biologică“ (Chirurgia, 1/1968).
     Instrumentarul în chirurgie ocupă și el un loc în deontologia chirurgului. Multe „piese instrumentale“ și-au îndeplinit rolul și au ieșit de pe scena istoriei în timp ce altele le iau locul. Dar toate trebuie să asculte și de „legile moralei medicale“, să fie în slujba bolnavului, asigurând securitatea acestuia. Oricare ar fi specialitatea, tehnica, manevra, conduita chirurgicală, fiecare act chirurgical care introduce inovații „trebuie acceptat și aplicat cu conștiință, cu pricepere, cu spirit critic deosebit, cu devotament total față de om“ (Chirurgia, 1/1968).
     Pentru toate acestea, profesorul Burghele aprecia că „de altfel, ca în orice altă specialitate, chirurgul trebuie să fie, înainte de toate, medic“.
     Remarcăm ceea ce sublinia cu putere profesorul E. Târcoveanu, într-un recent articol din numărul 3 din 2014 al publicației ieșene „Jurnalul de chirurgie“, respectiv „A fi chirurg în zilele noastre“, chirurgul operează azi sub presiunea a două constrângeri: juridică și economică; „sub supravegherea tribunalelor și a presei, sub presiunea bugetului, chirurgul nu mai este pe deplin maestrul inatacabil al artei sale, așa cum era până de curând. Aceste schimbări implică, pentru a le face față, calități noi (ale chirurgului) care trebuie dezvoltate“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe