Newsflash
OPINII

Ceva de ascuns

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - ian. 15 2021
Ceva de ascuns

Fotografiile au căpătat o cu totul altă greutate odată cu apariţia reţelelor de socializare. În ziua de astăzi, o poză apărută în mediul online smintește sau bucură. Te promovează ori te îngenunchează.

Totul a pornit de la un selfie cu Ioana, nepoata mea, în vârstă de 10 ani, fiica demi-sorei mele, Danna. Ea, împreună cu geamăna sa, Ana-Maria, veniseră s-o vadă pe Sabrina.

Ne-am fotografiat și cei din jur au sesizat asemănarea puternică dintre noi. „Parcă e copilul tău”, îmi spuse Danna. „O voi posta pe Facebook să vedem ce reacţii va stârni!” Și am însoţit fotografia de următorul text: „Când îţi revezi copilul după mai mult de un deceniu...”. A fost un boom! Sute de aprecieri, zeci de comentarii, mesaje private, telefoane și discuţii în diverse locuri de pe planetă. N-a existat zonă a lumii din care să nu primesc întrebări, încurajări și felicitări. Universitari, medici, jurnaliști, fosta învăţătoare, prieteni ai prietenilor virtuali au scris și au reacţionat abundent îndărătul imaginii: „Doamne, cât de mult semănaţi!”; „Să vă iubiţi și să fiţi fericiţi!”; „Bună înţelegere și regăsire pe viaţă!”; „O frumoasă și fericită regăsire!”; „Să o ajutaţi să-și pună planurile în realizare. Se vede, din fotografie, că e o fetiţă inteligentă!”; „Regăsire pentru totdeauna!”; „Pfuaaa! Ce mare și frumoasă e!”; „Să nu vă despărţiţi! Pentru un copil e o mare durere să trăiască fără un părinte! Să aveţi parte de bucuria regăsirii, apartenenţei și iubirii familiale. Un copil minunat, frumos și inteligent!”; „Unde ai ţinut-o ascunsă până acum? Frumoase fete ai!”; „Dacă ţi-e surioară, îţi seamănă... Copil din flori, nu te știam, de gen. Divorţ? N-am auzit.”; „Aţi pus lumea pe jar!”.

Realitatea cea reală

Cu mulţi, mulţi ani în urmă, stăteam cu niște vecini de-o vârstă pe banca din faţa scării. Un miliţian, care făcea o evidenţă a celor din bloc, îmi cere să aduc buletinul. Știa, pesemne, că trecusem recent de 14 ani. S-a uitat rapid, și parcă voind să mă învinovăţească a spus răstit: „Tată natural!?”. În actul de identitate, la rubrica în care sunt menţionaţi părinţii, era trecut numele mamei – Zonia, bunica devenită mamă după moartea mamei, și care mă înfiase, iar în dreptul tatălui – era o liniuţă mică neagră. Nici nu știu când a auzit, dar mai ales cum a coborât bunica de la etajul al treilea! Pe cât era de zdrahon, pe atât de tare s-a înspăimântat de reacţia bunicii-mamă. Nu mai reţin ce a urmat după acel moment. Dar știu bine ce s-a petrecut în urmă cu trei ani.

La trei decenii de la întâmplarea cu Organul, liniuţa avea să dispară. Nu din buletin și nici din actele oficiale. Ci din realitatea cea reală, aceea din spatele cortinei. La sugestia demi-sorei mele, care avea informaţii sigure, am trimis o cerere de prietenie unui personaj ce afișa virtual o alură sportivă. I-am scris și câteva rânduri și, ca să scurtez povestea, la puţină vreme, în piaţa din faţa UMF Iași, liniuţa prinsese consistenţă, carne și suflu. Asemenea lui Cuza, care se culcase om obișnuit și se trezise Domn al Moldovei, și Victor s-a trezit, peste decenii, tată și recent bunic. Și, după postarea mea, bunic la dublu, cum i-a spus un amic la telefon, îndată ce a văzut poza fiului regăsit cu fiica regăsită...

Importanţa unei fotografii

Chiar și oamenii apropiaţi au fost bulversaţi de faptul că am tăinuit existenţa unui copil atâta vreme și nu mai știau ce să creadă. Cel mai interesant telefon l-am primit de la un doctor din sudul ţării: „Domnule Richard, am văzut noaptea trecută o fotografie pe care aţi postat-o. Voiam să vă spun că și eu am ceva de ascuns. Dar nu am curaj să spun nimănui. Dumneavoastră aţi avut mare curaj!” Și au urmat felicitările și urările conjuncturale.

O fotografie smintește sau bucură. Te promovează ori te îngenunchează. Privind-o, mulţi își suspendă raţiunea și se avântă în valurile emoţiei. O imagine îi înduioșează pe unii sau te face să fii adulterin în ochii altora. Nu-i cunoaștem și nu vrem să-i cunoaștem pe cei din preajma noastră. Îndată ce-ar dezvălui ascunsul, pe dată ar fi decapitaţi social. Mulţi decupează imaginile unor oameni din trecutul lor, ascunzându-i. Gaura din fotografie cred că îi și face nevăzuţi. Alţii, asemenea mie, adaugă imagini fotografiilor de altădată, chiar și colate, și fac ascunsul văzut. Transformă liniuţa în contur și îi dau culoare.

pag. 7

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe