Newsflash
OPINII

Cercetări dedicate longevităţii active în Europa

Cercetări dedicate longevităţii active în Europa
   Comisia Europeană, apreciind dinamica structurii populaţiei şi longevitatea variată din ţările Uniunii Europene, a lansat o iniţiativă şi totodată o generoasă provocare cercetării ştiinţifice socio-economice şi medicale, pentru a stabili căile prin care s-ar putea creşte durata vieţii active cu doi ani, până în anul 2020. În acest cadru, 2012 a fost proclamat „Anul îmbătrânirii sănătoase şi al solidarităţii între generaţii“ şi au fost elaborate direcţiile prioritare de cercetare, adică o „hartă a drumului cercetărilor pentru o longevitate activă“. Lansarea acestor priorităţi s-a desfăşurat, la 18 octombrie 2011, în clădirea Parlamentului European, în prezenţa reprezentanţilor tuturor programelor adresate oamenilor vârstnici şi schimbărilor demografice din epoca modernă, programe incluse în AGE Platforme Europe.
   Stabilirea a şapte direcţii prioritare de cercetare este realizată de colectivul programului FUTURAGE (2009–2011), din programul-cadru 7 (FP7), la care au participat experţi din 13 ţări, între care şi România. Este rezultatul celor mai ample dezbateri la care au luat parte reprezentanţi-cheie ai finanţatorilor cercetării şi ai politicii cercetării, ai oamenilor de ştiinţă şi ai institutelor de cercetare de profil, ai organizaţiilor utilizatorilor (ONG, medici practicieni şi asistenţi sociali, ca şi cei îngrijiţi – oameni vârstnici din comunitatea europeană). Discuţiile s-au desfăşurat în cadrul ERA NET (reţeaua ariei de cercetare europene), prin programele de coordonare ERA AGE 1 (2004–2008) şi ERA AGE 2 (2009–2012), la care ţara noastră a participat încă de la început, ca expresie a existenţei unei preocupări tradiţionale în acest domeniu, coordonate la nivel naţional în România şi exprimate prin existenţa unui institut naţional de profil şi a unei reţele de specialitate de geriatrie şi gerontologie. În plus, lansarea, la nivel european, a direcţiilor de cercetare pentru o longevitate activă a coincis fericit cu desfăşurarea Conferinţei naţionale de geriatrie şi gerontologie, la Bucureşti (12–14 octombrie 2011).
   Direcţiile de cercetare avizate de Comisia Europeană cuprind aspecte sociale, economice, psihologice, dar şi medicale, de biologie şi genetică a procesului de îmbătrânire şi a markerilor de îmbătrânire mentali sau fizici. Abordarea este constructivă, optimistă, direcţionată pentru cunoaşterea şi utilizarea maximală a resurselor, inclusiv a competenţelor şi a experienţei generaţiei vârstnice, a stabilirii momentului optim pentru prevenirea modificărilor ireversibile generate de un stil inadecvat de viaţă, echilibrarea forţei de muncă active în raport cu persoanele pensionate, descoperirea şi utilizarea markerilor precoce ai îmbătrânirii şi ai proceselor degenerative etc.
   „Harta drumului“ cercetării pentru prelungirea longevităţii active este un document strategic, dincolo de o simplă enumerare de subiecte de cercetare; un plan de adaptare a societăţii europene la schimbări evidente în domeniul demografiei, determinate de creşterea longevităţii şi a proporţiei vârstnicilor de peste 65 de ani, schimbări tot atât de importante pentru populaţia planetei ca modificările în domeniul resurselor energetice şi ca schimbările de climă, dominate de încălzirea globală a planetei. În plus, creşterea duratei de viaţă se asociază cu sporirea capacităţii ţărilor civilizate de a prelungi o viaţă activă şi de calitate.
   Implementarea „hărţii“ direcţiilor de cercetare şi susţinere a longevităţii active se va face prin patru metode. Întâi, prin finanţări prioritare (prima, aprobată deja de Comisia Europeană, este dedicată unui program de cercetare – „More years, better lives“ – lansat anul acesta de 12 ţări partenere, sub coordonarea Germaniei; programul va face joncţiunea cu programe care vor fi lansate începând cu anul 2013, sub titlul „Horizon 2020“. A doua metodă este realizarea unei infrastructuri europene, respectiv crearea unei reţele de centre de excelenţă în cercetarea îmbătrânirii în Europa, sub forma unui institut european virtual dedicat domeniului. A treia metodologie propusă este de a crea capacităţi de cercetare multidisciplinare şi multinaţionale, bazate pe interacţiunea statelor europene şi, în acelaşi timp, pe formarea şi promovarea următoarei generaţii de cercetători, şi transferul de cunoştinţe. În sfârşit, implicarea organizaţiilor utilizatorilor finali ai acestor programe dedicate vârstei a treia este promovată ca o dovadă a finalizării practice a acestor cercetări.
   Ţara noastră, în calitatea de coparticipant la programul FUTURAGE şi la acest document de prioritizare a direcţiilor de cercetare, dar şi ca participant la programele de coordonare europene ERA AGE 1 şi 2, participă la finanţarea unor aplicaţii pentru cercetarea longevităţii active. Dimensiunea voinţei politice europene în acest domeniu este, repetăm, creşterea cu doi ani a duratei vieţii active şi sănătoase a populaţiei din Uniunea Europeană, până în anul 2020. Un obiectiv care poate fi realizat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe