Newsflash
OPINII

Cercetarea științifică în cabinetele stomatologice

Cercetarea științifică în cabinetele stomatologice
    Stomatologia este un domeniu medical cu o pondere importantă în contextul științelor medicale. O caracteristică de bază a medicinii dentare este că ea se practică în proporție de peste 90% în mediul privat, ca profesie liberală, în entități juridice particulare. Foarte puțini, sub 4% dintre medici, sunt cadre didactice, respectiv lucrează în instituții de învățământ medical superior. Această calitate le conferă accesibilitate la cercetarea științifică și la proiecte finanțate în zona de cercetare. Și nu este vorba doar de cercetări doctorale, care acum sunt obligatorii pentru toate cadrele didactice universitare.
    Accesibilitatea la cercetarea științifică este condiționată de calitatea de angajat al unei entități eligibile pentru proiecte de cercetare științifică, de infrastructura acelei entități, care are de regulă o instituție organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) și unul sau mai multe centre de cercetare științifică. Implicarea medicilor dentiști în cercetarea științifică este tot mai mare, ea fiind reflectată de articolele științifice publicate în reviste foarte bine cotate internațional. Desigur, condițiile de promovare didactică impuse de universități au contribuit în mare măsură la acest lucru. Dar medicina dentară are un potențial de cercetare științifică extraordinar și acesta nu poate fi valorificat în suficientă măsură.
    Medicina bazată pe dovezi, tehnologiile inovative, integrarea clinică a rezultatelor cercetării științifice, aspectele de ordin social, epidemiologic, etiopatogenetic și genetic ale patologiei și terapiei stomatologice sunt principalele resurse de abordare a unor cercetări în acest domeniu. Abordarea interdisciplinară a cercetării este azi inalienabilă. Medicii care profesează în sistem liberal – ei reprezintă majoritatea –, și lucrează în calitate de medic titular, administrator, salariat etc. în mici unități furnizoare de servicii medicale private nu au accesibilitate suficientă la cercetarea științifică și aceasta doar din cauze normative. Nu există un suport legislativ care să permită eligibilitate în implicarea în proiecte de cercetare a entităților private stomatologice și a medicilor care lucrează exclusiv în astfel de unități.
    Și totuși, acolo există un potențial extraordinar atât uman, cât și de resurse pentru derularea unor proiecte de cercetare științifică. Există atât capacitate, cât și emulație din partea unor colegi. Sunt medici din mediul privat care doresc să inițieze cercetări științifice sau să se implice în ele, chiar și în aceste condiții legislative. Ca urmare, la nivelul unor colegii teritoriale a fost necesară inființarea de Comisii de etică a cercetării pentru avizarea competentă a acestor activități.
    În Legea nr. 95/2006, art. 512 (Secțiune 2 – Atribuțiile CMDR) la aliniatul 2 litera f este precizată autoritatea Colegiului Medicilor Dentiști din România de a acționa în sensul sprijinirii și dezvoltării cercetării științifice. Dar lipsesc prevederile legislative sau normele care să reglementeze efectiv această problemă. Ofertele de finanțare a unor proiecte de cercetare științifică exclud din start eligibilitatea furnizorilor de servicii medicale stomatologice din mediul privat, atât în calitate de coordonatori de proiecte, cât și ca parteneri și, prin aceasta, medicii dentiști care lucrează exclusiv în astfel de unități sunt discriminați, respectiv au restricționată accesibilitatea la astfel de aplicații. Valorificarea acestui potențial poate aduce un aport semnificativ la creșterea volumului și calității cercetărilor științifice din domeniul medicinii dentare, precum și asupra creșterii calității actului medical.

 



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe