Newsflash
OPINII

Centenar la Bârlad

de Dr. Virgil RĂZEŞU - oct. 26 2018
Centenar la Bârlad
În urmă cu o lună, municipiul Bârlad a găzduit o manifestare cultural-știinţifică îngemănată: „Centenarul Ion Chiricuţă” și „A 39-a reuniune a chirurgilor din Moldova”, ambele închinate Centenarului României, dar și împlinirii a 100 de ani de la naștere și 20 de la trecerea în nefiinţă a celui omagiat.
Profesorul Ion Chiricuţă a condus, din anul 1958, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, primul institut de profil din ţară (fondat în 1929) și printre foarte puţinele existente în Europa acelei vremi. El a fost promotorul oncologiei moderne. A fost un vizionar care a considerat oncologia un domeniu multidisciplinar, nu numai chirurgical, acordând o atenţie particulară tuturor specialităţilor oncologice și cu deschidere deosebită nu numai pentru practica curentă, ci și pentru experiment și cercetare, dar mai ales pentru activitatea știinţifică. Aceasta a fost concretizată în sute de lucrări ţinute sau publicate în revistele românești sau străine, dar în mod cu totul special în „Enciclopedia oncologică”, operă monumentală, unicat pentru acea vreme, în 20 de volume.
Profesorul Ion Chiricuţă (foto) a fost promotorul chirurgiei marelui epiploon, structură căreia multă vreme nu i s-a acordat o importanţă majoră, dar care este dotat cu o plasticitate extraordinară, ceea ce face ca el să intervină în diversele procese patolo-gice din abdomen (perforaţii sau alte leziuni), să le blocheze și să limiteze dezvoltarea leziunilor, până la intervenţia medicului. Uneori, chirurgii oncologi sunt obligaţi să facă excizia ţesuturilor invadate tumoral, ceea ce face să rămână suprafeţe foarte mari lipsite de ţesuturi, care nu mai pot fi acoperite cu mijloacele obișnuite. Aplicarea marelui epiploon peste aceste zone descoperite, fie păstrându-i conexiunile vasculare, fie complet detașat de acestea, duce la apariţia unui ţesut granular susceptibil de a putea fi ulterior grefat cu piele.
Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad s-a dovedit o gazdă deosebit de primitoare, asigurând un cadru de desfășurare dintre cele mai adecvate evenimentului aflat în organizarea profesorului
Ion Christian Chiricuţă, fiul profesorului omagiat, a Societăţii Române de Chirurgie și a chirurgilor nemţeni. Evenimentul s-a bucurat de o participare de elită. Au fost prezenţi conducătorii actuali ai Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, foști elevi ai profesorului (notăm prezenţa profesorului Tudor-Horia Grigorescu din New York), a unor chirurgi din ţară și din Republica Moldova, care au evocat uriașa personalitate a profesorului Chiricuţă, contribuţia sa deosebit de valoroasă la dezvoltarea oncologiei în general și a chirurgiei marelui epiploon într-o multitudine de suferinţe și complicaţii oncologice sau de chirurgie plastică. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe