Newsflash
OPINII

Cele trei tipuri de văduve

de Dr. Otilia ŢIGĂNAŞ - iun. 14 2016
Cele trei tipuri de văduve
     Oare câți veterani, câte văduve de veteran sau văduve de război mai sunt în viață, încât să merite (financiar, moral și psihologic) toată nebuloasa complicată a statutului lor? Legea zice așa (nu citez, traduc): au dreptul la gratuitatea medicamentelor (de fapt, „compensare sută la sută“, fiindcă aceasta nu e sinonimă cu gratuitatea), doar văduvele de război. Nu și văduvele de veteran. Pentru ușurarea înțelegerii, vom numi: a) văduvă obișnuită/banală – femeia căreia i-a murit soțul, fie el contabil, farmacist sau sculer matrițer; b) văduvă de război – femeia care a primit cândva telegramă de pe front că-i soțul mort; c) văduva de veteran (soț supraviețuitor) – femeia căreia i-a murit soțul, fost veteran. Legea le oferă celor trei categorii următoarele drepturi: pentru a), o listă X de drepturi; pentru b), o listă X de drepturi, plus încă unsprezece, inclusiv în sistemul medical; pentru c), lista X plus altele, dar nu dreptul compensării de 100%. Sigur că nu veți găsi în lege un conspect ca mai sus, ci o succesiune alambicată de fraze al căror rezultat este ceea ce am scris eu.
     Problema majoră apare la categoria c), atunci când medicul de familie alege cum să compenseze. Fiindcă văduva „de tip c)“ vine la cabinet cu un carnețel de la Asociația Veteranilor, vizat la zi și care trimite spre anumite drepturi (incluzându-le pe cele de compensare 100%). La fel scrie și-n card, deoarece Asociația este cea care încarcă sistemul cu informații. Dar sunt drepturi pe care nu le are văduva de tip c), ci doar văduva tip b). Atunci, tu, medic de familie cu scaun la cap, care știi că nu-i bine, ar trebui să contești evidența. Să-i zici femeii octogenare că „ceea ce scrie pe carnețelul impecabil completat, dar și pe card, nu-i adevărat“. Cum Dumnezeu o poți convinge că toți greșesc, numai el – medicul de familie – nu?
     Dacă însă n-o faci și-i eliberezi compensat 100% conform evidenței, vine Curtea de conturi după trei ani și-ți ia banii pentru „compensare ilegală“, scoțându-ți sub nas legea reală. Există deja precedente la imputări. În țară, alte județe decât Aradul. Iar eu, ca să fac această documentare didactică, să o transcriu în fraze, am consumat o grămadă de neuroni, energie și timp. Toate perisabile. Desigur, altele decât cele contractate cu CAS. Iar acest text care ordonează cumva marasmul prezintă doar una din sutele de neclarități de care ne lovim zilnic.
     Mereu vulnerabili la imputări ulterioare, la amenzi dar – mai nedrept! – mereu așezați în postura ingrată de a refuza (în autoapărare) ceea ce bolnavii s-ar aștepta să facem. Convinși că am fi „obligați să“, sau că ei au „dreptul să“. Noi, la mijloc.
     Dar cum n-aș compensa eu 100% tabletele bătrânicii care îmi întinde, cu mâna tremurândă, o legitimație vizată la zi? Am și făcut-o deja, până să aflu de imputările colegilor din alte județe (pe această temă), când am pus fragmentele de lege cap la cap, ca să văd cine are dreptate.
     Iar pe voi, colegi medici, vă las să decideți cine are dreptate. Octogenara care deține documente de veteran aparent blindate, deși nu-i legal? Curtea de conturi care urmează sec un fragment de lege rupt de context, în timp ce s-ar putea ocupa de scurgeri reale și importante de fonduri? Medicul de familie – omul rău care contestă evidența fiindcă are abilități de jurist? Sau medicul de familie care mușcă nada și compensează 100%, preocupat mai mult de angorul și spondiloza bătrânicii decât să consulte o casă de avocatură în această speță? Cine?
 
 
P.S.: Mi-e groază să cercetez ce se întâmplă cu biata supraviețuitoare care s-a recăsătorit! Solicit o săptămână de documentare temeinică. Las totul de-o parte și stau să citesc cearșaful cu drepturile „recăsătoritei“. Sper doar să nu se fi recăsătorit tot cu un veteran, fiindcă atunci nu mai ies din labirint niciodată! Și mă las de studii și chiar mă apuc să compensez cum dă Domnul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe