Newsflash
OPINII

Cei pe care poţi conta chiar dacă nu vor candida

de Vlad MIXICH - iun. 20 2014
Cei pe care poţi conta chiar dacă nu vor candida
   Nu este tocmai uzual ca un ziar să acorde prima pagină unei Gale, chiar dacă printre participanţi s-au numărat feţe princiare sau vedete media de primă mână. Dar, atunci când dintre toate premiile Galei Societăţii Civile, pentru toate categoriile, 16(!), adică aproape jumătate, au fost acordate pentru programe derulate în zona Sănătăţii, alegerea se impune. Important de menţionat că aceeaşi proporţie a fost prezentă şi la ediţia de anul trecut.
   Faptul că acest număr nu scade este o dovadă a efortului depus de oamenii care lucrează în organizaţiile non-guvernamen­tale şi care încearcă să suplinească statul în zonele în care acesta este neputincios. Doar că, spre deosebire de alte ţări unde societatea civilă este chiar mai activă decât la noi, proiectele premiate vizează probleme din domenii esenţiale a căror rezolvare este considerată de autorităţi, cel puţin declarativ, ca fiind o prioritate naţională. Mortalitatea infantilă, TBC-ul, absenţa facilităţilor de îngrijire paliativă sunt toate ţinte despre care, de ani de zile, politicienii afirmă că se ocupă. O fac însă cu o cronicizată ineficienţă, şi aceasta nu este doar afirmaţia unui simplu jurnalist. O dovedesc proiectele din cadrul Galei Societăţii Civile care au câştigat premii tocmai pentru că acoperă nevoi reale. Ei, oamenii care muncesc cu seriozitate şi discreţie pentru realizarea acestor programe, ei sunt cei pe care putem conta, chiar dacă nu vor candida. 
  Deşi în ultimii ani situaţia s-a mai îmbunătăţit, România continuă să fie ţara UE cu cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile. Nu reuşim să evoluăm suficient de repede pentru a atinge un standard european decent. Cel mai bun proiect la categoria Sănătate este şi cel care a primit Marele Premiu al Galei Societăţii Civile. „Bun venit pe lume“ este un program prin care organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit să adune aproape 300.000 de euro din donaţii de la companii sau persoane fizice, bani care au fost folosiţi pentru a dota 18 maternităţi din oraşe precum Craiova, Iaşi, Timişoara, Petroşani sau Slobozia, cu incubatoare, ventilatoare pentru respiraţie artificială şi alte aparate pe care statul nu reuşeşte să le furnizeze. În plus, Salvaţi Copiii a organizat un curs dedicat medicilor pentru a creşte detecţia cazurilor de copii cu malformaţii cardiace care pot fi corectate din perioada prenatală. 
   Dintre statele UE, România prezintă cea mai mare inci­denţă şi prevalenţă a TBC. La categoria Programe a câştigat Fundaţia Romanian Angel Appeal cu proiectul „Creşterea nivelului de control al tuberculozei în România, prin intervenţii orientate către grupurile sărace şi vulnerabile“. Oamenii care au construit acest proiect au folosit un program al Ministerului Sănătăţii, cel de control al tuberculozei, căruia i-au evaluat nevoile. Fiind vorba despre un program subfinanţat, Romanian Angel Appeal a încercat să acopere anumite nevoi realizând analize epidemiologice, studii comportamentale şi focus-grupuri cu pacienţii şi a identificat precis nevoile acestora. Cu un buget de 11,4 milioane de euro de-a lungul a şase ani, obţinut printr-o finanţare a Fondului global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, informaţii despre TBC au ajuns la peste 52.000 de deţinuţi şi 44.289 de persoane din comunităţile sărace, aproape 1.000 de oameni fără adăpost au fost identificaţi ca având suspiciune de TBC, 658 de pacienţi cu TBC rezistent la tratament au fost diagnosticaţi şi trataţi şi peste 2.700 de medici au participat la cursuri specializate.
    Din cauza numărului insuficient de diabetologi care profesează în România, timpul de consult alocat în medie unui pacient român este sub 10 minute. Premiul pentru originalitate a fost câştigat de proiectul „Controlin“, al asociaţiei React, prin care au fost diagnosticaţi 1.430 de pacienţi cu diabet şi 512 au fost zilnic monitorizaţi cu ajutorul unui sistem gratuit de telemedicină. De această dată a participat şi Ministerul Sănătăţii ca partener, dar cei peste 380.000 de euro necesari au fost oferiţi de o companie privată.
    Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, în România, doar 6% din pacienţii care au nevoie de servicii de îngrijire paliativă au acces la acestea. La categoria Servicii de asistenţă socială a câştigat tot un program din zona sănătăţii, oferind servicii paliative. Hospice „Casa Speranţei“, cu un buget de doar 186.000 de Euro, a reuşit să menţină funcţionale centrele sale din Braşov, Bacău, Bucureşti şi Oradea. Programul continuă de şapte ani, iar în ultimul an s-au efectuat peste 19.000 de vizite la domiciliu şi au primit asistenţă 115 pacienţi.
    Către finalul Galei, unul dintre premianţi, dr. Silvia Asandi, directorul Fundaţiei Romanian Angel Appeal, a afirmat că s-ar fi bucurat dacă ar fi putut împărţi premiul cu Ministerul Sănătăţii. Am simţit o nevoie aproape irezistibilă de a striga din sală: „nu ar merita, nu ar merita“. Nu a fost nevoie. Premiantul a spus, pe scena Ateneului, adevărul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe