Newsflash
OPINII

Ce trebuie să știm despre internship

de Drd. Rareș Voroneanu - sept. 30 2022
Ce trebuie să știm despre internship

Legea care reglementează internshipul este stufoasă și plină de dispoziţii ce trebuie respectate în mod imperativ. Este imposibil să facem o „radiografie” completă a acesteia, dar este bine să cunoaștem cele mai importante reglementări din domeniu.

Internship

Potrivit Legii nr. 176/2018 din 17 iulie 2018, vârsta legală de la care o persoană poate participa la internshipuri este de 16 ani. Acesta nu trebuie însă confundat cu practica obligatorie sau cu încheierea unui contract de muncă. Dacă angajarea are ca efect încheierea unui contract individual de muncă, încheierea unui contract de internship nu obligă la continuarea colaborării după expirarea duratei pentru care acesta a fost stipulat.

Potrivit dispoziţiilor legale, numărul internilor nu va putea să depășească 5% din numărul total al salariaţilor. Excepţie face situaţia în care organizaţia-gazdă are cel mult 20 de salariaţi, caz în are vor putea fi încheiate simultan două contracte de internship. Potrivit art. 4 alin. (1), „Programele de internship se pot organiza oricând în decursul unei perioade neîntrerupte de 12 luni”. Durata va fi de maximum 720 de ore, calculate pe parcursul a șase luni consecutive.

Sub sancţiunea nulităţii absolute, este interzisă încheierea unui contract de internship cu scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă. De asemenea, este strict interzis ca internului să-i fie delegate sarcini ce implică activităţi în afara celor care au ca obiect pregătirea practică și teoretică potrivit contractului de internship.

Referitor la plată, art. 8 alin. (2) stabilește faptul că valoarea indemnizaţiei va fi egală cu „cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată și se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfășurată”. Durata maximă pe săptămână este de 40 de ore, iar în cazul celor sub 18 ani, avem în vedere 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.

ETICHETEinternship

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe