Newsflash
OPINII

Ce s-a întâmplat cu strategia națională pentru resurse umane în sănătate?

de Dr. Marius I. UNGUREANU - mar. 24 2017
Ce s-a întâmplat cu strategia națională pentru resurse umane în sănătate?
   O știre publicată recent de Reuters este însoțită de imagini cu încăperi goale ale unor spitale din România și cu dotările precare ale acestora. Alăturat, o imagine cu un grup de studenți care se pregătesc să devină cadre medicale. Între aceste două imagini stă o realitate dezolantă: zeci de mii de medici, asistenți medicali și alte categorii de personal medical care s-au format în România au părăsit țara, mai ales după 2007, anul integrării în Uniunea Europeană.
   Statul român a asistat neputincios până acum la acest fenomen. În 2016 însă, în mandatul ministrului Vlad Voiculescu, a fost elaborată pentru prima dată o strategie multisectorială prin care România poate gestiona plecarea în masă a cadrelor medicale: Planul multianual pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane din sănătate din România 2017–2020. Strategia* pornește de la o serie de date îngrijorătoare. În anul 2016, conform datelor Ministerul Sănătății, mai mult de 25% din posturile de medici de la nivel național erau vacante. În aceste condiții, media națională a numărului de medici la 1.000 de locuitori era de 2,5 (comparat cu 3,4 – media la nivel european), dar în județe precum Ilfov, Ialomița, Mehedinți sau Bacău media este de sub un medic la 1.000 de locuitori (conform datelor CMR).
   Studii recente efectuate de echipe ale Colegiului Medicilor București și ale Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca arată că mai mult de 80% din absolvenții de medicină și tinerii doctori au de gând să emigreze. Motivele? Salariile mici, lipsa posibilităților de dezvoltare profesională, lipsa de transparență a concursurilor de ocupare a posturilor vacante, slaba dotare a instituțiilor medicale, orele suplimentare de muncă. În felul acesta, nu este de mirare că, din 2007 până în 2016, 43.500 de cadre medicale au solicitat certificate de conformitate de la Ministerul Sănătății, un indicator al intenției de a emigra. Conform unui studiu realizat de Organizația mondială a sănătății, formarea acestora a costat 3,5 miliarde de lei.
   Acestea au fost suficiente date care să ne motiveze să lucrăm la foc continuu la dezvoltarea strategiei. Pur și simplu, nu am putut accepta că 3,5 miliarde de lei, care ar trebui să fie o investiție în sănătatea românilor, au fost de fapt bani irosiți, în absența unei strategii care să îi mențină în țară pe cei în a căror educație s-a investit. Și nu am putut accepta ca această situație să continue.
   Strategia a pornit de la filosofia că statul român trebuie să fie consecvent în politicile sale. Astfel, dacă investim în formarea viitorilor profesioniști, trebuie să ne asigurăm că sistemul de sănătate arată într-un mod care să fie atractiv pentru aceștia. În caz contrar, ei vor pleca. În definitiv, este alegerea fiecărui individ unde va practica ceea ce a învățat. Mobilitatea individuală este un drept care nu poate fi îngrădit. Însă statul român nu poate continua să aibă aceeași atitudine schizoidă, în care, pe de o parte, investește în educație, dar, pe de altă parte, nu este preocupat de inserția profesională a absolvenților. Și poate că în sistemul de sănătate această atitudine schizoidă face cele mai mari ravagii – spitale fără doctori, sate fără medici de familie, oameni care așteaptă luni de zile pentru o programare.
   Pe durata celor șapte luni cât am lucrat la strategie, a fost cât se poate de evident că toți cei implicați o doresc elaborată și aprobată. La elaborarea strategiei, girată de Organizația mondială a sănătății și de Administrația Prezidențială, au colaborat exemplar, lucrând cot la cot, funcționari din ministerele sănătății, educației, muncii, finanțelor publice, dezvoltării regionale, reprezentanți ai asociațiilor și ai societăților profesionale, ai sindicatelor și ai universităților de medicină și farmacie.
   „Dar ce s-a întâmplat cu strategia?” – vă veți întreba. Ei bine, strategia așteaptă la Ministerul Sănătății. Să fie adoptată. Munca a fost făcută. Au fost zeci de oameni care au contribuit, zeci de instituții consultate. Depinde acum doar de Ministerul Sănătății și de Guvernul României să aprobe această strategie și să implementeze acțiunile necesare pentru ca personalul medical din România să aleagă să practice în țara noastră, pentru și înspre binele pacienților români. Fără o strategie adoptată și implementată, vom asista la eterne discuții și promisiuni vaporoase legate de creșterea veniturilor, orbi la realitatea că nu doar veniturile îi determină pe cei din sănătate să plece din țară.


Notă autor:

*Planul multianual pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane din sănătate din România 2017–2020 este disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății la adresa: http://www.ms.ro/specialisti-in-domeniul-sanatatii/#tab-id-2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe