Newsflash
OPINII

Ce facem dacă suntem victima unei ameninţări?

de Drd. Rareș Voroneanu - oct. 1 2021
Ce facem dacă suntem victima unei ameninţări?

Este o zi însorită. Se termină garda de 24 de ore în care am văzut zeci de pacienţi și am salvat câteva persoane aflate în stare critică. Mergem liniștiţi spre mașină și apare un individ care ne ameninţă pentru simplul fapt că i-am ocupat locul de parcare. Cum procedăm?

        Infracţiunea pe care o săvârșește individul este intitulată „Ameninţarea” și este prevăzută de articolul 206 din Noul Cod Penal. Alineatul sună așa: „Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârșirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăși sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării”.

        Concret, ameninţarea unei persoane cu săvârșirea unei infracţiuni, adică „te bat”, „te omor” ori ameninţarea cu săvârșirea unei fapte păgubitoare, precum „îţi lovesc mașina”, „îţi sparg geamul”. Până aici, totul este simplu. Dar pentru ca acţiunea individului să fie infracţiune, aceasta trebuie să „producă o stare de temere”. Adică, simplele cuvinte de mai sus spuse în glumă nu vor fi o faptă prevăzută de legea penală, dar va fi antrenată răspunderea penală dacă victima este o persoană sensibilă, care se sperie ușor și pentru care situaţia de mai sus creează o stare puternică de neliniște.

        Limitele pedepsei sunt prevăzute între trei luni și un an de închisoare ori amenda, dar pedeapsa nu poate depăși sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării. Adică, dacă persoana respectivă ne ameninţă cu o faptă prevăzută de legea penală ce are un maxim al pedepsei de șase luni, pedeapsa aplicată în urma ameninţării nu va putea depăși acest maxim.

        Și, în final, încă un lucru important: poliţia nu-l va trage la răspundere pe făptuitor din oficiu, este necesară îndreptarea unei plângeri formulate de persoana vătămată pentru a se putea pune în mișcare acţiunea penală.

Foto: pixabay.com

Citește aici și alte articole de legislație medicală, de același autor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe