Newsflash
OPINII

Ce facem cu stomatologii?

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - apr. 17 2020
Ce facem cu stomatologii?

În cadrul măsurilor prin care se încearcă controlarea epidemiei de COVID-19, a fost impusă și sistarea activităţii cabinetelor stomatologice.

Stomatologia, atât de necesară în lumea civilizată, este prima specialitate medicală care a trecut la privatizare, în prezent reţeaua patronată de stat fiind extrem de redusă, chiar și în zonele în care ar fi mai necesară (cabinetele stomatologice școlare și studenţești). În cadrul măsurilor prin care se încearcă controlarea epidemiei de COVID-19, a fost impusă și sistarea activităţii cabinetelor stomatologice.

la zeana

Starea de urgenţă va fi prelungită, iar epidemia va dura cel puţin doi ani, la cote îngrijorătoare, după care această maladie infecţioasă va continua să existe, la nivel mocnit, dar semnificativ. În condiţiile actuale, stomatologii nu mai au un trai decent, veniturile lor fiind reduse la zero, iar despăgubirile acordate de stat, cu inerentă întârziere, vor fi insuficiente.

Închiderea cabinetelor va afecta starea de sănătate

     Asistenţa stomatologică este o necesitate de care nu ne putem dispensa, iar anumite situaţii intră în categoria urgenţelor sau a semi-urgenţelor. De pildă, un abces dentar poate duce la o endocardită infecţioasă ori la o metastază septică cerebrală, afecţiuni foarte greu de stăpânit. Pentru orice bolnav cu valvulopatie reumatismală sau degenerativă, controlul stomatologic și tratarea eventualelor focare de infecţie sunt obligatorii. Cancerul de limbă, de palat sau cel gingival, nerezolvate în timp util pot avea urmări catastrofale. La fel, tumorile de maxilar. Fracturile dentare, atacurile de pulpită, care dau dureri deosebit de mari, hemoragiile (la bolnavi aflaţi sub anticoagulante, dar nu numai) – toate acestea reprezintă urgenţe. Stomatologii au o contribuţie foarte importantă la starea globală a sănătăţii popu­laţiei, iar închiderea cabinetelor stomatologice va deprecia semnificativ această stare de sănătate.

     Pe de altă parte, însă, stomatologia nu se poate practica de la distanţă (cel puţin, nu acum). Medicul este în mod evident expus unui risc sporit de a contracta o boală cu poartă de intrare respiratorie, cum sunt COVID-19, gripa, rinovirozele ș.a. Protecţia sa (cu mască, scut vizual, mănuși, halat) este obligatorie. În cazul unui pacient infectat cu noul coronavirus, utilizarea frezei cu ultrasunete răspândește particule infectante în aerul înconjurător. Ce se poate face?

Posibile rezolvări

     Soluţiile pot fi protejarea medicilor, prin asigurarea din partea Ministerului Sănătăţii, în mod prioritar, a echipamentului de protecţie (măsură obligatorie), precum și testarea prealabilă a pacienţilor care se adresează unităţilor, organizarea și facilitarea acestui lucru.

     Pacienţii testaţi negativ nu reprezintă niciun pericol, pentru aceștia cabinetul trebuie să funcţioneze normal, iar cei pozitivi ar trebui să beneficieze de centre special desemnate și dotate
corespunzător. Reacţia Colegiului Medicilor Stomatologi este așteptată fără întârziere.

     În plus, stomatologii care-și redeschid cabinetele ar trebui să primească acea primă anunţată celor din prima linie anti-COVID!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe