Newsflash
OPINII

Ce au văzut alţii la alienaţii noştri

de Dr. Mihai ARDELEAN - mar. 7 2012
Ce au văzut alţii la alienaţii noştri
Descrierile călătorilor străini despre tratamentul bolilor psihice la noi sunt aproape inexistente, totuşi sunt redate câteva impresii despre obiceiurile şi comportamentul românilor în general şi în anumite ocazii, legate de unele practici de vindecare, mai mult cu caracter magic.
Astfel, în deceniul al cincilea al secolului al XVII-lea, prelatul catolic din ordinul franciscanilor Marco Bandini i-a descris pe magicienii din Moldova – incantatores – în „Annotationes Moldavicarum rerum“, scrise pentru informarea mai marilor săi din Roma. În aceste însemnări, Bandini descrie cum oamenii se adresau magicienilor pentru a-şi cunoaşte viitorul, pentru a se vindeca de bolile de care sufereau sau pentru a găsi lucruri furate. După ce alegeau un loc potrivit, persoanele în extaz începeau să scoată sunete neinteligibile, să-şi contorsioneze trupul, să-şi holbeze ochii, să facă grimase şi să tremure din tot corpul; apoi, se prăbuşeau la pământ, cu braţele şi picioarele desfăcute, rămânând nemişcaţi, ca morţi, timp de o oră (uneori chiar trei sau patru). În momentul în care-şi reveneau, ofereau celor de faţă un spectacol înfricoşător: mai întâi se ridicau tremurând din toate mădularele, ca şi cum ar fi fost scuturaţi de furiile infernului, după care, trezindu-se, relatau în chip oracular ceea ce visaseră. Practicile acestea aduc aminte de ritualurile şamanilor.
În fervoarea sa de misionar catolic în Moldova, Marco Bandini reproşează moldovenilor diferite eresuri şi practici precreştine: „Ziua de vineri din fiecare săptămână ei o sărbătoresc în cinstea Sfintei Vineri, care, pretind ei, ar fi sfânta ce stă neîncetat în genunchi înaintea tronului lui Dumnezeu, rugându-se cu lacrimi pentru aceia care o cinstesc. Şi de aceea foarte mulţi cred, în orbirea lor, că e mai mic răul să-l superi pe Dumnezeu decât pe Sfânta Vineri; şi cerşetorii primesc pomeni generoase în cinstea ei. Ei socotesc că fiecare zi în parte, din toată săptămâna, este o sfântă sau un sfânt. […] Ei impun drept adevăr divin nişte basme băbeşti. Printre altele, este vrednic de râs şi acest basm, pe care ei îl socotesc drept un articol al crezului, cum că, în Joia Mare, sufletele morţilor, ale părinţilor, străbunilor şi străbunelor obişnuiesc să se reîntoarcă la ai lor pentru hrană, din care cauză, în zori de zi, tatăl sau mama fac un foc înaintea uşii casei, aşază lângă foc un scăunel acoperit cu o pânză curată, pun pe el pâine cu mâncare şi băutură, pentru ca părinţii, străbunii şi străbunele să-şi întremeze sufletul. […] Moldovenii ţin aceleaşi zile de post şi de sărbători ca şi grecii. […] Dar ei nu socotesc că este vreun păcat să te îmbeţi, ba chiar moldovenii – şi până acum şi unii catolici – cred că este mai mic păcatul să furi şi să ucizi un om, decât să mănânci carne în zilele oprite“.
Am reprodus aceste însemnări din nevoia de a înţelege că, în absenţa unor relatări despre îngrijirea bolnavilor psihic, este important să găsim dovezile modului în care locuitorii Moldovei şi-au menţinut, într-un mod conservator, tradiţiile şi credinţele de-a lungul mai multor veacuri. În acest sens, felul lor de a înţelege şi de a acţiona în prezenţa diferitelor manifestări ale nebuniei a rămas neschimbat în acelaşi cadru cultural timp îndelungat.
Un alt călător străin, pastorul suedez Conrad Jacob Hildebrandt, în timpul călătoriilor sale din 1656–1658, în Ţările române şi prin Imperiul otoman, a ţinut un jurnal în care anumite informaţii ne dau o părere despre situaţia precară a practicării medicinii în Transilvania. Iniţial, scrie despre studenţii maghiari, care ajung până în Anglia pentru studii de teologie, după cum cei de origine germană, saşii se duc la Wittenberg sau la alte universităţi germane. În continuare afirmă: „Studiul dreptului şi al medicinii nu este prea preţuit în Transilvania, deoarece ei se conduc după dreptul pământului. Bolnavii se ung cu usturoi, iar bolile ce nu se vindecă cu acest balsam le duc cu ei în groapă“.
Străinii care au trecut prin Ţările române ne descriu ca pe un popor nepretenţios, dar şi foarte credincios. Francesco Griselini, autorul unei istorii a Banatului, apărute în limba germană, la Viena, în 1780, cu titlul Versuch einer politischen und natürlichen Geschichte des Temesvarer Banats in Briefen, şi-a conceput lucrarea sub formă de scrisori către oameni importanţi social. În Scrisoarea a VII-a către baronul Pompeo Brigido, se referă la românii bănăţeni. Reţinem din această scrisoare faptul că românii se mulţumeau în posturile mari cu pâine, legume şi zarzavaturi, iar unii mergeau cu înfrânarea până într-acolo încât îşi îndepărtau soţiile în această perioadă. Existau totuşi şi unele excese, mai ales în ce priveşte alcoolul. „Ei beau totuşi vin, bere şi rachiu, uneori chiar până la exces, ceea ce are o influenţă aşa mare asupra sistemului nervos, încât le produce noaptea năduşeli, vise şi fel de fel de vedenii jalnice şi, la temperamente mai puţin rezistente, atrage după sine o slăbiciune din cele mai îngrozitoare…“.
Este consemnat şi faptul că acceptă existenţa strigoilor; sunt, adică, crescuţi în eresuri şi au imaginaţia înfierbântată şi văd leşul mortului, care le-a fost duşman în timpul vieţii, ieşind din mormânt ca să le sugă sângele şi să-i chinuie în fel şi chip. După cum consemnează aceiaşi călători străini, pentru izbăvire există credinţa că aşa-zisul vampir trebuie dezgropat şi în pieptul lui înfipt un cuţit care să pătrundă până în spate…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe