Newsflash
OPINII

Ce aș face dacă aș lua-o de la capăt?

de Dr. Ştefan GUTUE - sept. 12 2016
Ce aș face dacă aș lua-o de la capăt?
De‑a lungul timpului, m‑am gândit de multe ori ce aș face dacă aș putea da timpul înapoi. M-am gândit inclusiv dacă aș mai face Medicina. Am ezitat de multe ori să cred că aș urma același traseu profesional dacă aș lua‑o de la capăt, însă nu aș avea garanția fericirii în altă profesie. Studenților care citesc aceste rânduri am să le împărtășesc mai jos lucrurile pe care le‑aș face diferit dacă aș lua‑o de la capăt.
În primul rând, dacă nu ar exista oportunitatea de a lucra în străinătate și aș fi nevoit să practic medicina în interiorul granițelor, atunci m‑aș pregăti pentru altă facultate. Aș face asta cu tot regretul, dar având în vedere că urmează șase ani fără venituri și alți câțiva ani de rezidențiat în care veniturile sunt oricum sub efortul depus. În final, devii un proaspăt specialist fără loc de muncă, căutat cel mult în mediul privat (depinde, desigur, de specialitatea medicală). O altă specialitate medicală nu aș face, întrucât nu mă pasionează. M‑aș mulțumi să privesc medicina de la distanță, prin intermediul lui dr. House și al documentarelor de pe Discovery și aș trăi cât pot de sănătos, astfel încât să nu ajung pe mâna sistemului spitalicesc românesc.
Știind că există oportunitatea de a lucra în afara țării, aș fi mai relaxat cu privire la viitor, dar nu foarte relaxat. Aș folosi timpul liber mult mai eficient, în sensul căutării și alegerii unui sistem medical din țara în care aș vrea să emigrez.
În plus, aș încerca să folosesc mai bine timpul liber. Să fim serioși, în facultate se pierde mult timp, fie în părculețul din fața universității, fie în bibliotecă, cu o carte deschisă în față și cu mintea în alte locuri, fie în ferestrele de ore dintre cursurile de anatomie și lucrările practice, stând la taclale cu colegii. Aș face ceva de folos real pentru viitor, și aș începe prin a învăța o limbă străină, poate chiar două. Aveți șase ani la dispoziție, să nu credeți că nu aveți timp să învățați două limbi străine. Și nu învățat la fel cum învățați fără chef pentru examene și colocvii, ci mers la centrul respectiv unde se predă limba și dat examenele necesare pentru recunoașterea nivelului la care vă aflați. Așa cum sunt examenele IELTS sau Cambridge sau cele de la Institutul Goethe și Cervantes. O limbă străină cunoscută la nivel avansat și cu certificatul emis de un centru autorizat și cu prestigiu valorează mai mult decât orice din CV‑ul vostru aproape gol de student medicinist. Nu o să impresioneze pe nimeni participarea la nu știu ce congres național sau apartenența la vreo asociație de studenți. Sigur, e bine să aveți preocupări de acest fel, însă o limbă străină înseamnă enorm pentru accesibilitatea voastră în alte sisteme.
Dacă aș începe de la zero, aș învăța materiile predate și din cărți similare din alte țări. Acum există o mulțime de cărți care se pot găsi cu ușurință pe internet, inclusiv cursuri de medicină audio, care au avantajul că vă mențin antrenați. Majoritatea cărților sunt în limba engleză, așa că este absolut necesară cunoașterea ei. De când există tabletele, puteți încărca pe ele o sumedenie de cărți în format electronic,pe care le puteți citi la fel de confortabil ca pe o carte tipărită. În plus, nu mai trebuie să cărați câte cinci cărți cu voi. Cele câteva sute de grame ale unei tablete sunt suficiente să transporte o bibliotecă întreagă.
O schimbare pe care o puteți face dacă nu vă plac profesorii din seria în care vă aflați, este să vă mutați în altă serie. Îmi pare rău că nu am făcut acest lucru în primul an, când auzeam alți colegi încântați de cursurile de anatomie, iar eu mă chinuiam să țin pasul după dictarea grăbită de la cursurile la care eram nevoit să particip, prin foaia de prezență. Chiar dacă poate fi dificil să renunțați la eventualii prieteni din grupă sau din serie, dacă vă sunt prieteni buni, îi convingeți că poate fi spre binele lor să meargă cu voi. Dacă nu vor asta, există destule terase prin oraș în care să vă întâlniți cu ei la o bere și să povestiți. Anii trec, iar prieteniile se sting. Legăturile se pierd și nu veți rămâne nici cu informația, nici cu prietenii. Noroc cu rețelele de socializare, doar astfel mai aflăm câte ceva unii de alții.
Nu lăsați sistemul să vă deprime. Asta este societatea în care trăim. Schimbați ceea ce puteți referitor la voi și nu vă consumați cu restul de amănunte. Până la urmă, sunt anii voștri de viață: alegeți cum vreți să îi trăiți. Vă recomand cartea „Procrastinarea“ de Piers Steel. O să vă ajute să înțelegeți de ce aveți tendința să tot evitați munca folositoare pentru voi și o să vă învețe să nu vă mai sabotați.
În privința stagiilor, căutați asistenții pasionați de munca lor și încercați să aflați de la ei cât mai multe amănunte despre patologia pe care o tratează. Întrebați‑i tot ce vreți despre pacienți, chiar dacă uneori se vor naște și situații neplăcute.
Dați o șansă reală fiecărui stagiu clinic în care veți ajunge. Chiar dacă nu vă pasionează materia și nu vreți să aflați străfundurile patologiei respective, încercați să vă creați o imagine de ansamblu asupra acelei specialități. Iar asta nu o puteți face decât citind (chiar și lecturând lejer) diferite cărți pe tema respectivă. O căutare pe site-ul www.amazon.com vă arată rating-urile diferitelor cărți, precum și recenziile lor. Cu cât veți citi mai mult, cu atât va fi mai bine. Repet, citiți să înțelegeți, nu să tociți. În paralel, vă puteți lămuri și ce perspective de viitor are specialitatea al cărei stagiu îl parcurgeți. Căutați pe site‑urile diferitelor clinici private, de exemplu, câte proceduri se efectuează în cabinetele lor. Ar fi frumos să existe în cadrul fiecărei facultăți de medicină un program de consiliere a studenților pentru alegerea fiecărei specialități. Dar chiar și așa, cei mai buni investigatori rămâneți tot voi. Sunteți oameni inteligenți, nu trebuie decât să vă străduiți puțin!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe