Newsflash
OPINII

Cardiologie intervențională la adult și copil

de Demostene ŞOFRON - iun. 16 2017
Cardiologie intervențională la adult și copil
     Peste 250 de specialiști din țară și de peste hotare (Italia, Germania, Statele Unite, Franța etc.) au participat, în perioada 25–27 mai, la Cluj-Napoca, la prima conferință „Progrese în cardiologie și chirurgie cardiovasculară”, cu participare internațională și la cel de-al doilea simpozion de cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică. Organizatori au fost Institutului Inimii „Prof. dr. Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, Ministerul Sănătății din România și Grupul San Donato din Italia.
     Secțiunile incluse în programul conferinței au abordat teme de actualitate în chirurgia cardiovasculară la adulți, tratamentul aritmiilor complexe, cardiologia interven­țională, chirurgia vasculară, cardiologia clinică. Simpozionul dedicat cardiologiei și chirurgiei cardiovasculare pediatrice a vizat diagnosticul prenatal al malformațiilor cardiace, viziunea neonatologului în privința bolii cardiace congenitale, tumorile cardiace la copii, evoluția bolilor cardiace la copiii cu mucopolisacaridosis, alimentarea copilului cu malformații congenitale ș.a.
     Temele științifice s-au completat cu transmisii live din sala de operații a Institutului Inimii „Prof. dr. Niculae Stăncioiu”, intervenții care au vizat implantarea valvelor aortice transcateter, protezarea endovasculară în anevrismele de aortă abdominală, sizing în procedurile endovasculare, creșterea îndemânării chirurgilor în realizarea anastomozelor, comentate de dr. Ștefan Moț, dr. Hiyam Mahmoud, dr. Adrian Iancu.
     Conferința a fost una aniversară – s-au marcat 25 de ani de la înființarea Institutului Inimii de către prof. dr. Niculae Stăncioiu. În acest sens, conf. dr. Adrian Molnar, președintele conferinței și manager al Institutului Inimii, a declarat: „În cei 25 de ani am acumulat suficiente experiențe pentru a le împărtăși colegilor noștri. Este pentru prima dată când se ajunge la un asemenea consens științific (...). Targetul meu este unul de lungă durată. Gândesc organizarea acestui congres în fiecare an”.
     Totodată, Adrian Molnar spune că s-a implicat în organizarea acestei conferințe din dorința de a prezenta noutățile, progresele din domeniul cardiologiei și chirurgiei cardiovasculare: „Mă refer la procedurile de cardiologie intervențională, larg cunoscute și răspândite, care își dovedesc deja efi­ciența. Am în vedere dilatările coronariene, stenturile coronariene, dilatările de valve, iar ca noutăți procedurile transcateter de înlocuire a unor valve cardiace”.
     În continuare a vorbit și despre procedurile intervenționale la copii, chirurgie minim invazivă pentru copiii cu malformații congenitale, la Institutul Inimii efectuându-se deja, recent, șase asemenea proceduri, „toate încheiate cu succes”. Au mai fost efectuate, potrivit conf. dr. Adrian Molnar, o închidere de defect de sept interatrial, închidere de canal arterial permeabil la un copil de opt luni, două valvuloplastii de valvă pulmonară și o coarctație de aortă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe