Newsflash
OPINII

Caractere profesionale

de Dr. Vasile IVAN - dec. 15 2014
Caractere profesionale
   În învăţământul academic medical şi în sistemul sanitar au existat întotdeauna oameni deştepţi, care rezolvă problemele, şi oameni mai deştepţi, care evită problemele, personalităţi care impun rigoare şi demonstrează acribie în tot ce întreprind. Alături de aceştia, există categoria „originalilor“ care creează probleme, precum şi grupa „egocentricilor“, ei înşişi o problemă. Originalii pot fi însă educaţi de oamenii deştepţi. Din problemele create, uneori se pot descoperi căi noi, utile unei vieţi mai bune. Din păcate, originalii îşi găsesc căi de afirmare în domenii administrative, legislative, de unde vor genera reguli pe care noi, cei mulţi, nu le vom înţelege, iar oamenii mai deştepţi le vor evita. Regulile impuse de originali creează obstacole în bunul mers al lucrurilor, iar „clănţăii procedurali“ vor avea grijă în anii următori, să ţi le amintească, să-ţi şicaneze orice iniţiativă.
   Egocentricii sunt puţini, dar suficienţi. În ascensiunea ierarhică dau dovadă de persuasiune. Se ataşează pe lângă personalităţi consacrate, cu mare putere de influenţă în dinamica ideilor şi faptelor. Odată afirmaţi, egocentricii devin adevăraţi egolatrii. Supun propriei personalităţi mediul cel mai propice, cel al originalilor. Pe această cale îşi promovează exclusiv propria personalitate. Devin un factotum în disciplina academică pe care o coordonează, dar şi în specialitatea pe care o practică. Egocentricii văd în jur numai mediocri. Drept urmare, în propria ogradă există executanţi, iar toate resursele trebuie să fie îndreptate spre propria personalitate şi să poarte parafa proprie.
   Egocentricii şi originalii din lumea medicală se bucură de o vizibilitate deosebită în universul mediatic actual. În fond, în viaţă, cum scria Garabet Ibrăileanu, „Purtăm un steag pe care este scris cu litere mari: EU“. În lumea oamenilor deştepţi, egoismul – ca instinct arhaic amigdalian – este bine temperat de ariile ventro-mediale ale lobilor frontali. Oamenilor deştepţi din învăţământul academic medical şi din sistemul sanitar autohton le revine meritul de a mişca permanent ascendent ştiinţa cunoaşterii în domeniu. Cu toate acestea, se bucură de o vizibilitate modestă. Sunt recunoscuţi şi consacraţi internaţional, dar autohton – cel mai adesea postum.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe