Newsflash
OPINII

Când morții plâng la congrese

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - mai 26 2017
Când morții plâng la congrese
     Am participat, recent, la o manifestare națională unde ați fost prezent și dv., domnule profesor S. Tema congresului mă interesa în mod deosebit, este calea pe care vreau să o urmez după terminarea facultății. Sesiunile au fost – și de această dată – de un înalt nivel științific, invitații de excepție și organizarea ireproșabilă. Am înțeles noțiuni despre care nici măcar nu auzisem în timpul facultății (sunt studentă în ultimul an). Am aflat lucruri pe care nu le-am putut citi nicăieri în timpul facultății – și nu pentru că nu aș fi vrut, ci pentru că nu mi-a ajuns timpul. Am plecat cu mai multe cunoștințe și cu mai puțină teamă de nereușite – acea teamă care ne este indusă nouă, studenților, în primii ani de facultate.
     Manifestarea s-a desfășurat științific, profesionist și în același timp natural. Dar nici în natură nu există pădure fără uscături. S-a întâmplat să fiu acolo când ați intervenit în cadrul unei lucrări științifice care prezenta fapte incredibile din presă. Autoarea exemplifica vehement cazuri medicale cu evoluții imposibile apărute după diagnostice sumbre, ireversibile. Le citise în presa de peste ocean. Nu era vorba de cancer. Nici măcar de efectele vaccinurilor ori de homeopatie sau noua medicină germană. Extrapolând, a fost ca și cum ea ar fi susținut că decedații pot reînvia. A făcut-o cu o asemenea naturalețe, încât totul părea aproape credibil pentru o minte obosită, care nu mai are suficientă energie de a contrazice. Atunci când prezenta aceste date fascinant de imposibile, speakerul avea o asemenea convingere încât te nedumerea, te încurca, te tulbura. Așa că auditoriul a audiat, iar la sfârșit a aplaudat. Și totul ar fi rămas așa. Medicina ar fi fost reinventată, iar unele noțiuni din cunoștințele auditoriului ar fi fost probabil resetate dacă nu ați fi intervenit, atrăgând atenția că este impardonabil să se prezinte astfel de erori de gândire medicală la o manifestare înalt științifică.
     Într-adevăr, era o manifestare de rang înalt, unde nu te-ai fi așteptat să auzi astfel de erori. Sunt însă erori care apar din ce în ce mai des în lumea medicală, și chiar dv. ați menționat acest lucru. Tot mai mulți medici devin homeopați, acupuncturiști, practicanți de medicină tradițională chineză și chiar antivacciniști, afundându-se în capcanele acestor pseudoștiințe, care se autoproclamă vindecătoare absolute. Dar, pe de altă parte, cum să nu te afunzi, când toată facultatea înveți de unul singur? Când citești slide după slide, liniuță după liniuță, bullet după bullet, liniuță la bullet, bullet la liniuță, săgeți, chenare, abrevieri pe care nu le găsești în cărți. Și apoi, la congrese, auzi că morții plâng, iar în reviste științifice citești despre tratamente homeopatice. Toate acestea sunt erori de gândire care, pentru un practicant aflat la începutul activității medicale, pot fi fatale. Și apoi, exponențial, pentru societate – pentru oamenii bolnavi, care, derutați și șocați de diagnosticul bolii, nu știu pe ce drum să meargă.
     Pare că am ajuns într-un moment în care doar sancționarea drastică a erorilor poate opri acest cerc vicios în care se afundă o parte din practicanții medicinii. Este greu să faci diferența între fapt și ficțiune, între adevăr și neadevăr, între absolut și relativ. Facultatea nu te învață asta. Profesorii nu te învață asta. De aceea, vă mulțumesc că ați intervenit, sancționând greșeala. Vă mulțumesc că abia acum, la sfârșitul celor șase ani de facultate, însă la o activitate extracurriculară, am înțeles ce face diferența dintre un profesor adevărat și unul doar cu diplome. Vă mulțumesc, domnule profesor S., în numele meu și în numele tuturor celor care caută adevărul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe