Newsflash
OPINII

Căderea în literatură și poezie

de Dr. Alexandru TRIFAN - ian. 11 2016
Căderea în literatură și poezie
     Literatura este firea celor spuse ori nespuse, gândite ori închipuite, văzute ori nevăzute, dorite ori nevoite, a rămânerilor ori plecărilor, a celor amintite sau răspân­dite, îndreptate ori regretate. Ființa este ceea ce se răspândește din sine spre lume, făcând ca lucrurile pe care le putem cuprinde cu simțurile să fie ori frumos-urâte, ori urât-frumoase conținând seva dulce-amară a poeziei. Aceasta din urmă este o locuire, pentru că așa cum bine sună versul lui Hölderlin – „Poetic locuiește omul pe acest pământ“ –, poezia este o casă, un acoperiș, o grădină. Dacă nu locuim poetic în lumea care ne înconjoară, ne așteaptă neființa.
     Ocupația literară ori poetică este considerată pentru mulți o „cădere“. O cădere precum una de pe Terra pe un astru. Se poate vorbi și despre o „decădere“ în literatură, unde este vorba de renunțarea la cursul obișnuit al existenței pentru a duce o viață boemă. În condiții extreme, această viață boemă ajunge să fie o viață de „clochard“, care sacrifică toate beneficiile civi­lizației pentru o speranță literară consa­crată. Riscul ca succesul să se lase așteptat, așa cum se întâmplă de exemplu în cazul genialului vagabond balcanic Panait Istrati, este foarte mare. Putem căuta, în aceste cazuri, un tip special de personalitate, pe care am numit-o anormopată.
     Spre deosebire și în opoziție cu personalitatea normopată, care se carac­terizează – după psihiatrul german A. Krause – printr-un continuu efort de conformare la diferitele categorii de reguli, anormopații nu acceptă să se plieze niciunei constrângeri socio-culturale, trăind o viață indigestă. Cu toate acestea, dintre ei s-au recrutat cunoscuți artiști și scriitori. Poate tocmai ruperea cutumelor dezlănțuie o energie care, nestânjenită, se află la originea unei creativități ce nu ține seama de prejudecata conform căreia arta ar fi o meserie și talentul un atestat. Arta este produsă și facilitată de ceea ce se petrece și în sânul Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe