Newsflash
OPINII

Cabinetele dentare și siguranța actului stomatologic

Cabinetele dentare și siguranța actului stomatologic
    La elaborarea unor reglementări legislative, trebuie avut în vedere inclusiv impactul financiar și administrativ generat de actele normative, lucru necesar pentru ca implementarea noilor prevederi să fie posibilă și să nu genereze disfuncționalități. Nota de fundamentare este o premisă necesară.
    În acest context procedural, putem avea în vedere și particularitățile sistemului de furnizare de servicii medicale stomatologice. Aici încă persistă reverberațiile generate de Ord. m.s. nr. 961/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private, tehnici de lucru și interpretare pentru testele de evaluare a eficienței procedurii de curățenie și dezinfecție, procedurilor recomandate pentru dezinfecția mâinilor, în funcție de nivelul de risc, metodelor de aplicare a dezinfectantelor chimice în funcție de suportul care urmează să fie tratat și a metodelor de evaluare a derulării și eficienței procesului de sterilizare. Actualizarea legislației care conferă protecție și siguranță pacienților este binevenită și ea în acest domeniu.
    Actul legislativ are o aplicabilitate generală în rândurile furnizorilor de servicii medicale, așa cum este corect, dar sunt unele prevederi care privesc aspecte normative și nu diferențiază calibrul furnizorilor de servicii medicale, aducând la egalitate un spital județean de urgență cu un cabinet medical individual stomatologic. Art. 8 al ordinului menționat, de exemplu, face referire la o categorie de personal care nu există și este greu de crezut că va putea fi creată într-un cabinet medical individual cu un singur medic dentist („serviciul/compartimentul sau medicul responsabil pentru prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale și aprobat de comitetul director al unității sanitare”).
    Ar fi, de asemenea, necesară și o armonizare a legislației conexe. La Anexa 1, art. 33 și 34 impun amenajarea serviciului de sterilizare într-un „spațiu special destinat” și este interzisă realizarea acestei activități în afara acestor spații special desemnate. Este vorba despre o nouă încăpere sau doar un spațiu în cabinet? Medicii dentiști se confruntă cu această descriere confuză cu ocazia autorizărilor și controalelor autorităților.
    La Anexa 1 a ordinului amintit, art. 6 alin. (1) și (3), impune existența a trei spații distincte pentru depozitarea produselor și ustensilelor și pentru pregătirea acestora, iar din descrierea respectivelor spații poate fi ușor interpretată această cerință ca fiind vorba despre încăperi. Evident, un cabinet stomatologic nu are cum să asigure spații atât de generoase și cred că nici legiuitorul nu a avut această intenție, de aceea ar fi binevenite precizări particulare pentru spațiile medicale de dimensiuni reduse. Altfel, autoritățile locale pot avea interpretări restrictive, dar corecte juridic în acest sens, atunci când autorizează și/sau controlează un cabinet dentar.
    Pe de altă parte, unele articole, cum ar fi art. 25 din Anexa 1, fac câteva referiri și la cabinetul stomatologic. Considerăm că pentru cabinetele stomatologice descrierea mai explicită a instrumentarului și a echipamentelor critice și semicritice ar fi de mare folos medicilor dentiști în gestionarea acestor proceduri. Echipamente specifice precum piesele de mână și turbinele, spray-ul de aer/apă, lămpile de fotopolimerizare ar trebui încadrate de lege în mod explicit în categoria de instrumentar adecvată din punctul de vedere al riscurilor de contaminare și al procedurilor de dezinfecție și sterilizare.
    La art. 42 se face referire la personalul abilitat să efectueze sterilizarea, iar acest personal trebuie să fie „instruit și calificat”. Medicii dentiști se văd în situația de a efectua ei procedurile de sterilizare. Titlul profesional de calificare le permite să facă acest lucru? În orice spital nu medicii sunt cei care fac sterilizarea instrumentarului. Metodele de sterilizare și aparatura aferentă, cu toate implicațiile de costuri, instalare și exploatare îi preocupă, de asemenea, în mare măsură pe toți medicii stomatologi.
    În acest context apreciem că este absolut necesară o completare a Ord. m.s. nr. 961 din 19 august 2016 cu aspecte care să ușureze implementarea corectă și posibilă a cerințelor actului normativ în cabinetele de medicină dentară ținând cont de specificul activităților și de spațiul real necesar pentru amenajarea și funcționarea acestora. Trebuie avut în vedere și un termen realist de implementare a unor cerințe legislative care angajează financiar furnizorii de servicii stomatologice, deoarece asistența medicală stomatologică este asigurată predominant de sectorul privat, prin investiții private. Colegiul Medicilor Dentiști din România a inițiat un dialog în acest sens în speranța că aceste nevoi reale vor fi înțelese și vor fi operate modificările necesare, pe baza unei consultări cu specialiști din partea celor doi parteneri.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe