Newsflash
OPINII

Burse pentru asistenţi medicali și moașe

de Roxana HAINAGIU - nov. 13 2020
Burse pentru asistenţi medicali și moașe

Adunarea Generală a Consiliului European al Asistenţilor medicali (ENC), care a avut loc la 5 noiembrie, s-a desfășurat în format virtual, sub conducerea președintelui organizaţiei, Mircea Timofte.

La discuţii a participat și profesorul Thomas Kearns, directorul executiv al Facultăţii de Asistenţi Medicali din cadrul RCSI (Royal College of Surgeons in Ireland).

Cu această ocazie a fost prezentat raportul activităţii președintelui ENC pentru anul 2020. Documentul a punctat demersurile întreprinse pe lângă instituţiile europene pentru sensibilizarea asupra contextului și dificultăţilor cu care se confruntă asistenţii medicali. El a fost însoţit de un apel pentru protecţia adecvată a personalului medical, precum și pentru extinderea iniţiativelor dedicate educaţiei, formării și dezvoltării profesionale continue a asistenţilor medicali, inclusiv prin creșterea finanţării în domeniu la nivel european.

        Ultimul punct al raportului a fost reprezentat de pregătirea lansării apelului ENC pentru acordarea a șapte burse pentru asistenţi medicali și moașe cu rezultate remarcabile. Acţiunea se înscrie în contextul evenimentelor organizate sub umbrela Anului Internaţional al Asistentului Medical și Moașei, dar și în marja mai amplă a eforturilor ENC de promovare a importanţei eticii și conduitei profesionale și a valorilor care guvernează practica profesională.

        Un punct esenţial pe ordinea de zi a fost reprezentat de discutarea propunerii unui Document de poziţie al ENC privind provocările cu care se confruntă asistenţii medicali în contextul resurgenţei COVID-19. Documentul conţine un apel la cooperare întărită, solidaritate în acţiune, sprijin pentru creșterea competenţelor și garantarea unei protecţii adecvate asistenţilor medicali în lupta împotriva COVID-19. Textul va fi transmis instituţiilor europene în perioada imediat următoare.

        Profesorul Kearns a prezentat stadiul demersurilor pentru operaţionalizarea Centrului European de Excelenţă în Cercetare. OAMGMAMR este membru al Comitetului director al acestei iniţiative. Centrul își propune să devină un punct de referinţă la nivel european, în ceea ce privește cercetarea în educaţia medicală continuă a asistenţilor medicali, lansând parteneriate de cooperare către mediul academic european și organizaţii de profil. Centrul a iniţiat de asemenea, demersuri pentru a deveni Centru colaborator OMS pentru educaţia medicală a asistenţilor medicali din regiunea europeană.

        Contribuţia profesorului Kearns a fost apreciată de cei prezenţi și pentru publicarea recentă a unui articol de specialitate privind revizuirea Codului de etică al ENC. Acesta va fi diseminat către instituţiile europene, într-un efort de creștere a vizibilităţii organizaţiei în planul de politici europene și va fi transmis la ICN ca o contribuţie comună a membrilor ENC la eforturile de revizuire a Codului de Etică al ICN. O propunere de cooperare pentru dezvoltarea unor linii directoare privind utilizarea social media de asistenţii medicali din regiunea europeană lansată de RCSI și prezentată în cadrul întâlnirii a fost extrem de apreciată pentru racordarea la contextul actual în care își desfășoară activitatea asistenţii medicali.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe