Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Burnoutul e în detalii

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 10 iulie 2020

Ultimele două luni au fost foarte obositoare pentru medicii obișnuiţi, din policlinici și cabinet, ca mine. Nu mai zic nimic de cei din linia întâi. Se întâmpla și pe timp de pace.

Orice oprire a fluxului de consultaţii, fie chiar și din pricina concediului, provoca un efect de rebound la întoarcere. Efectul de rebound după starea de urgenţă e spectaculos acum și nu pare să frâneze, ba din contră. Programările sunt înghesuite, situaţiile neprevăzute fac parte din rutină, telefonul sună de zeci de ori pe zi.

În condiţiile acestea, trebuie să fim atenţi să nu ne consumăm rapid toate resursele. Să nu facem infamul burnout. Bine, cu toţii eram într-un oarecare burnout încă dinainte… e condiţia medicului în sistemul nostru. Și ceea ce pare că îmi consumă mie toată energia nu sunt cazurile dificile, situaţiile dramatice de viaţă cu care mă întâlnesc, nici poveștile grele și încâlcite pe care le ascult, ci fleacurile. De exemplu, atunci când rămân fără reţete verzi în mijlocul zilei. Sau mi se termină simultan toate pixurile. Sau trebuie să rezolv șapte documente medicale non-urgente, pentru care primesc șaptezeci de telefoane insistente. Sau ţânţarii care roiesc în încăpere, dacă stau cu geamurile deschise, așa cum ar fi igienic. Interminabilele polemici absurde despre încrederea sau non-încrederea în coronavirus. Conflictele meschine cu colegi. Lupta cu prejudecăţile obișnuite despre psihiatrie, cu care înainte eram obișnuit, eternele întrebări: „Oare sunt nebun, oare tratamentul mă face legumă, oare o să devin dependent, oare pot singur?”.

Sunt întrebări fundamentale pe care toţi pacienţii și le pun și care nu sunt atât de grele. Chiar și planificarea unui concediu pare a fi o povară. Sau ideea că ar trebui să fac sport, când nu am nici timp, nici energie pentru așa ceva, în schimb am o permanentă vinovăţie că nu mă îngrijesc suficient.

Mizilicurile sâcâitoare. Variabilele minore. Dacă vom pica, astea vor fi fost cele care ne-au venit de hac. Și tot rezistenţa scăzută la micile stresuri este semnalul de alarmă care prevestește burnout-ul. Ar trebui să fim atenţi la detalii, nu ca să le acordăm importanţa exagerată pe care oricum o pretind de la noi, ci ca să ne păzim de lucrurile cu adevărat rele de mai apoi.

Etichete: burnout covid pandemie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.