Newsflash
OPINII

Bruxelles-ul nu crede în lacrimi

de Prof. dr. Mihai VOICULESCU - iul. 31 2013
Bruxelles-ul nu crede în lacrimi
   În urmă cu şase ani mă aflam în Europa împreună cu un coleg, la un congres de hepatologie. La un moment dat mi-a atras atenţia o afirmaţie făcută de unul din vorbitori privind „aşa-zisul export de virusuri hepatitice din România“. Am crezut că este o glumă sau o frază voit mai pitorească, neobişnuită totuşi pentru un congres ştiinţific. Peste câteva minute, un alt profesor, dintr-o altă ţară europeană, afirma ceva asemănător privind contaminarea Europei cu virusuri hepatitice din zona Balcanilor. Îmi venea să plâng de necaz. Fără a mă pierde însă cu firea, am ripostat imediat şi în pauză l-am abordat pe profesorul Stephan Zeuzem, un reputat hepatolog din Germania cu preocupări în principal privind infecţiile virusal hepatitice. I-am explicat că referirile la ţara mea sunt exagerate şi că poate mai bine prezentatorii s-ar fi interesat şi ar fi contactat oficialităţile ştiinţifice din România. Răspunsul lui a fost simplu şi clar: „Am să vă ajut şi voi trimite o Comisie de experţi în epidemiologie în ţara voastră, dar mai întâi de toate trebuie să ştiţi să vă ajutaţi şi singuri“. Mi-am dat seama că nu eram suficient de bine cunoscuţi în Europa şi nu se ştia nimic despre eforturile pe care noi le făceam în România împotriva infecţiilor virusal hepatitice. Întors imediat la Bucureşti, am informat conducerea Ministerului Sănătăţii, care m-a asigurat de tot sprijinul, şi pe colegii mei prof. dr. Adrian Streinu-Cercel şi prof. dr. Emanoil Ceauşu despre situaţia în care ne găseam. Ne-am hotărât atunci, chiar şi fără fonduri europene sau de la bugetul ţării, să începem cu ceea ce trebuia început: cunoaşterea mai exactă a răspândirii infecţiilor virusal hepatitice în România, adică a prevalenţei şi a incidenţei acestora.
   În acea vreme, Fundaţia „Acad. Marin Voiculescu“ tocmai primise un sprijin important financiar, aşa că după ce ne-am sfătuit cu o echipă de statisticieni am declanşat o acţiune de analiză prospectivă epidemiologică a răspândirii infecţiei cu virus B, C, D şi E în România. După un an, datele au arătat o situaţie îngrijorătoare: 5,6% din populaţia analizată era serologic pozitivă pentru infecţia VHC, iar 6,5% era antiHBs pozitivă pentru virusul hepatitic VHB. Surprinzător, 12% din populaţie aveau anticorpi antivirus E. Infecţia VHD prezenta o situaţie serologică mai redusă decât se anticipase, sub 8%. Aceste date au fost prezentate Ministerului Sănătăţii, secretarului de stat dr. Geza Molnar şi, cu ocazia congreselor Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului, colegilor din România. Aceleaşi date au fost prezentate şi comentate la congresele balcanice de hepatologie şi la Congresul Societăţii Greceşti de Hepatologie din 2009, de la Atena. Acolo, un grup important de somităţi ale hepatologiei mondiale au hotărât să ne ajute în mai buna cunoaştere a infecţiilor virusal hepatitice.
   Profesorul Zeuzem s-a ţinut de cuvânt şi a trimis în România experţii pe probleme de epidemiologie. Am organizat cu el o conferinţă de presă cu ocazia celui de-al XIX-lea Congres ARSF. Aceştia au fost primii paşi semnificativi făcuţi de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului şi Societatea Română de Boli Infecţioase pentru o corectă cunoaştere epidemiologică. S-a analizat prospectiv un eşantion semnificativ de aproape 5.634 de persoane dintr-o populaţie ce reprezintă peste jumătate din populaţia ţării (10,5 milioane) şi care se referea la toate zonele geografice ale ţării şi la toate grupele de vârstă, între 0,5 şi 90 de ani. Subliniez acest aspect întrucât dinamica creşterii incidenţei infecţiilor virusal hepatitice VHC este mai mare la categoriile tinere de vârstă care practică tatuajul, piercing-ul sau administrarea intravenoasă a drogurilor.
   Informarea colegilor din Franţa, Italia, Germania, Austria etc. asupra situaţiei noastre epidemiologice, precum şi intenţia de a declanşa o operaţiune de screening pe categoriile cu risc înalt a fost apreciată de celelalte societăţi europene de hepatologie, precum şi de Asociaţia Americană pentru Studiul Ficatului (AASLD), care a hotărât, prin preşedintele ei de atunci, prof. dr. Arun Sanyal, înfiinţarea unei Societăţi Balcanice de Hepatologie ca o structură regională care să armonizeze şi să coordoneze activităţile privind toate bolile hepatice cu prevalenţă crescută. Aşa s-a înfiinţat site-ul www.balkanhep.eu şi bilateralele româno-bulgare privind problemele de hepatologie, la care au aderat mai târziu, Bosnia şi Herţegovina, Grecia şi Turcia.
   Toate aceste activităţi susţinute de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului, Fundaţia „Acad. Marin Voiculescu“ şi Societatea Română de Boli Infecţioase, prin prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, au schimbat radical percepţia colegilor europeni privind preocupările Ministerului Sănătăţii, ale societăţilor de profil şi, în ultima vreme, ale asociaţiilor de pacienţi în depistarea şi prevenirea răspândirii infecţiilor virusal hepatitice. Aşa se face că în ultimii cinci ani elita hepatologiei europene s-a întâlnit la Bucureşti sub auspiciile Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului, Fundaţiei „Acad. Marin Voiculescu“ şi Societăţii de Boli Infecţioase. Totodată, activitatea susţinută a echipelor de medici din România a atras atenţia forurilor europene care recent ne-au invitat la Bruxelles pentru a prezenta punctul de vedere al României privind infecţiile virusal hepatitice. Spre bucuria mea, am constatat o schimbare radicală faţă de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu şase ani. Bruxelles ne-a ascultat cu atenţie şi, după patru ore de dezbateri, a realizat capacitatea profesională şi organizatorică excepţională a corpului medical românesc, urmând să căpătăm susţinerea comunităţii europene şi să intrăm într-un parteneriat româno-francez de depistare şi monitorizare a infecţiilor virusal hepatitice. S-a analizat cu această ocazie eficacitatea şi eficienţa acţiunilor de depistare pe grupuri cu risc ridicat şi a costurilor tratamentelor antivirale, în final hotărându-se ca discuţiile să continue mai în amănunt la Congresul Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului din Bucureşti din toamnă. Ulterior se va implementa programul româno-francez.
   Reuşita acestei acţiuni a fost dovedită de scrisorile care ne-au fost trimise şi de primii paşi făcuţi în redactarea proiectului. Am remarcat recunoaşterea competenţei profesionale a medicinii româneşti astfel încât, la 30 iulie 2013, se va deplasa la Bucureşti un inspector de la Bruxelles pentru a continua discuţiile privind proiectul româno-francez.
   Menţionez că Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ a finalizat deja un proiect şi o metodologie de identificare şi monitorizare a infecţiilor virusal hepatitice acute şi cronice în urma căreia se va întocmi Registrul Naţional.
   De asemenea, remarc importanţa activităţii asociaţiilor de pacienţi cu boli hepatice care au inţeles importanţa cooperării cu Ministerul Sănătăţii şi asociaţiile medicale de profil. Asociaţiile de pacienţi din România şi Europa vor fi prezente la Congresul de hepatologie cu materiale spre dezbatere.
   Luând cunoştinţă de amploarea bolilor hepatice în România, conducerea Ministerului Sănătăţii a decis înfiinţarea unei subcomisii de hepatologie pentru abordarea cu mai multă energie a problemelor hepatologice.
   Invit şi pe această cale colegii care sunt real interesaţi să participe la dezbaterile ştiinţifice de hepatologie alături de cele mai mari somităţi medicale în domeniul hepatologiei la Congresul ARSF, care se va desfăşura la 9–11 octombrie 2013, la World Trade Center, Hotel „Pullman“ Bucureşti.
 

De Ziua mondială a hepatitei (28 iulie), Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să acţioneze împotriva celor cinci virusuri hepatitice care pot cauza infecţii severe.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe