Newsflash
OPINII

Blestemul Cantacuzinilor

Blestemul Cantacuzinilor

Situaţia uneia dintre cele mai importante instituţii a sistemului de sănătate românesc – Institutul „Prof. dr. I. Cantacuzino“ – pare să nu intereseze pe nimeni. Acoperitor al unui domeniu strategic, capabil nu doar să se autosusţină, dar chiar să producă profit, simbol global al ştiinţei medicale româneşti, Institutul „Prof. dr. I. Cantacuzino“ este pe cale de dispariţie. Autorităţile (legal) competente fie sunt incompetente, fie au alte interese.

 

Decret regal pentru o somitate

 

Cel căruia toată lumea îi spunea Profesorul, dr. Ion Cantacuzino este urmaş al marii familii a Cantacuzinilor, prezentă de sute de ani în istoria României. Tatăl său, Ion C. Cantacuzino, a fost un unionist de seamă, membru al adunării ad-hoc din 1857 şi al adunării elective a Munteniei (1859) şi ministru al cultelor şi instrucţiunii publice sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
După educaţia aleasă primită acasă, Ion Cantacuzino este trimis, la 16 ani, la liceul „Louis le Grand“ din Paris, una dintre cele mai bune şcoli din Europa. Este coleg aici, printre alţi tineri care vor deveni nume de referinţă ale Franţei, cu Romain Rolland. Talentat la limbi străine şi istorie, cel mai premiat dintre bacalaureaţii liceului. Absolvă în 1885 Facultatea de Litere şi Filosofie de la Paris, revine în ţară pentru a-şi satisface serviciul militar, apoi se întoarce la Paris şi se înscrie la Facultatea de Ştiinţe. Este coleg şi prieten cu Emil Racoviţă. Descoperirile lui Pasteur îl fac să se înscrie şi la Facultatea de Medicină. Face faţă cu brio la solicitările şi standardele celor două facultăţi. Îşi găseşte timp şi pentru literatură, operă şi pentru a descoperi muzeele pariziene. Din 1892, se dedică microbiologiei la Institutul Pasteur, devenind asistentul profesorului Ilia Mecinikov, cel care avea să devină laureat al premiului Nobel, considerat părintele imunologiei.
În 1894 revine în ţară şi până în 1896 predă la Iaşi, unde îşi amenajează un laborator, primul de acest fel din ţară. Pleacă din nou la Paris, la Institutul Pasteur, iar în 1901 se întoarce la Bucureşti, ca profesor la Facultatea de Medicină. Înfiinţează un laborator în cadrul Institutului de Bacteriologie şi pune, practic, bazele microbiologiei şi imunologiei româneşti. Înfiinţează Revista Ştiinţelor Medicale, Annales de Biologie şi Archives Roumaines de Pathologie Experimentale et de Microbiologie.
Este autor al Legii Sanitare din 1910 şi a înfiinţat şase laboratoare antiepidemice în ţară. La 16 iulie 1921, prin mare decret al Regelui Ferdinand I, se înfiinţează Institutul de Seruri şi Vaccinuri, care primeşte de la înfiinţare numele primului său director: „Prof. dr. Ion Cantacuzino“. Este al doilea institut de acest fel din lume, după Institutul Pasteur!
La 14 aprilie 1934, Profesorul se stinge din viaţă în urma unei pneumonii pe care o contractase înfruntând vremea rece la funeraliile lui I. G. Duca. A lăsat în urmă o moştenire uriaşă, pe care regimul comunist a respectat-o în totalitate.

 

Rostul moştenirii şi obligaţiile celor care vin

 

  Profesorul Cantacuzino nu a lăsat moştenire naţiei române un simplu laborator. Ce ne-a lăsat el este o instituţie-simbol a societăţii noastre, o parte a ştiinţei medicale a lumii de o valoare inestimabilă. Forţa acestei moşteniri a traversat anii şi iată-ne, la 81 de ani de la comemorarea morţii Profesorului, în situaţia de a continua ceea ce am primit. Institutul a funcţionat atât în perioada interbelică, cât şi în timpul celui de-al doilea război mondial, respectiv, în vremurile comuniste.
Libertatea dobândită după 1989 ar trebui să ne facă responsabili şi oneşti. Munca profesorului I. Cantacuzino a fost nepreţuită, iar ceea ce a ajuns la noi a fost şi este de folos. Este de folos chiar şi în condiţiile competiţiei acerbe din piaţa liberă. Fără îndoială, institutul trebuia să meargă mai departe. Obligaţia noastră era să îl facem cel puţin tot atât de bun pentru cei care vin, cum l-a făcut profesorul I. Cantacuzino pentru noi. Nu a fost să fie aşa...

 

Sindromul „management defectuos“

 

  Ultimii zece ani au însemnat pentru Institutul Cantacuzino un set de eşecuri sub nenumăraţi directori care au plecat pe rând  – demişi – de la conducerea sa pentru că nu au ştiut să îl conducă. Astfel, între  2005 şi 2009, director a fost un cercetător din cadrul Institutului. Acesta a fost demis de Ministerul Sănătăţii în urma acuzaţiilor de management defectuos lansate de sindicatul TESA. Peste un an, următorul director a fost demis pentru acelaşi lucru. Un alt cercetător a stat un an la conducerea institutului, dar în 2011 şi-a dat demisia. În 2012, Ministerul Sănătăţii îl repune în funcţie pe unul dintre cei demişi, care atacase în instanţă decizia demiterii sale de ministrul Cseke Attila şi a câştigat procesul.
Întrebarea care se ridică aici este legată nu de managementul unor directori – bun sau rău –, ci de ce Ministerul Sănătăţii a tratat şi tratează în continuare acest institut ca pe o anexă agricolă a sistemului de sănătate românesc, şi nu ca pe un avanpost al acestuia?
Angajaţii institutului au ieşit public, şi-au manifestat îngrijorarea şi au atras atenţia asupra pericolelor. Inutil, însă. Directorii se limitau să se ocupe de salarii şi de administrarea institutului, dar nu şi de menţinerea secţiilor de producţie, de achiziţia de substanţe necesare fabricării vaccinurilor. Rând pe rând, secţiile de producţie au fost închise, iar rostul Institutului Cantacuzino s-a alterat până aproape de faliment.

 

Jocul intereselor

 

Angajaţii, analiştii din domeniul sănătăţii, jurnaliştii vorbesc de ani de zile despre un subiect mult mai grav decât incompetenţa – despre interesele aflate în spatele prăbuşirii Institutului „Prof. dr. I. Cantacuzino“. Două teme sunt extrem de actuale – interesul companiilor farmaceutice care aduc vaccinuri din străinătate şi valoarea imobiliară a terenului pe care se află institutul. Un teren care pe piaţa imobiliară valorează multe milioane de euro.
Primul mare semnal de alarmă s-a înregistrat în 2010. Atunci, din cauza faptului că Institutul Cantacuzino nu mai producea vaccin împotriva tuberculozei, România a trebuit să importe. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul vaccinului împotriva rujeolei. Autoritatea Naţională a Medicamentului a decis închiderea secţiei care producea acest vaccin pentru că era monovalent; companiile farmaceutice străine produceau un vaccin trivalent – pentru oreion, rujeolă şi rubeolă. Normal ar fi fost ca şi Institutul Cantacuzino să fie sprijinit să ajungă în situaţia de a putea concura cu firmele străine. Statul român a ales însă companiile străine. Vaccinul antigripal are aceeaşi soartă. Cantităţi uriaşe de vaccinuri au fost scoase de pe piaţă sau nu au părăsit depozitele institutului pentru că nu aveau actele în regulă. Acte de care ar fi trebuit să se ocupe autorităţi publice româneşti.
Colac peste pupăză, Institutul „Prof. dr. I. Cantacuzino“ are datorii către stat. ANAF cere cinci milioane de lei cota de TVA, Ministerul Sănătăţii cere un milion de euro pentru retragerea de pe piaţă a 700.000 de doze de vaccin antigripal trivalent.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, declara în presă că Institutul Cantacuzino era o instituţie strategică. „Datorită acestui institut, România era printre primele trei ţări care producea vaccinuri. Institutul era recunoscut în întreaga lume, ţinând cont de faptul că vaccinurile produse în România erau lipsite de efecte adverse“. Preşedintele CMR mai spunea că românii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a cumpăra un vaccin, deoarece cele din import au un preţ mai ridicat decât cele din producţia internă.

 

În loc de concluzii

 

 Nimeni nu are voie să-şi bată joc de valorile şi simbolurile româneşti. Continuitatea acestui popor e marcată de semne, iar profesorul I. Cantacuzino şi munca acestuia, moştenirea lăsată nouă sunt parte a acelor semne care ne-au creat ca identitate. Cu aceste lucruri nu ne putem juca, aceste lucruri nu pot fi tranzacţionate şi, cu atât mai puţin, vândute în numele unor interese meschine şi murdare. Avem o datorie faţă de Institutul „Prof. dr. I. Cantacuzino“ şi trebuie să o îndeplinim. Institutul trebuie pus pe roate urgent, eficientizat, modernizat, iar dacă pentru asta statul trebuie să cheltuiască bani – să o facă! Moştenirea profesorului e o binecuvântare, nu un blestem!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe