Newsflash
OPINII

Beneficiile acreditării unei unități sanitare

de Ramona Marincaș - nov. 12 2021
Beneficiile acreditării unei unități sanitare

Atunci când vine vorba de acreditare, primul cuvânt care îmi vine în minte este „standardizare”, apoi urmează „siguranţă” și „gestionarea riscului”.

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a introdus standar­dizarea tehnicilor medicale și reglementarea acestora sub formă de proceduri. Practic, o procedură internă reglementează nu numai pașii care trebuie urmaţi, ci și ordinea acestor pași.

Omiterea sau nerespectarea pașilor unei tehnici medicale sau a unei proceduri poate pune pacientul în pericol de a contracta o infecţie. Deci, dacă o procedură are în total zece pași de făcut, vom face întotdeauna acei pași și vom respecta întotdeauna ordinea lor, indiferent dacă suntem în întârziere sau avem lipsă de personal, pentru că un pas lipsă poate să ne coste o infecţie.

Standardizarea poate face diferenţa

În acești doi ani de pandemie am simţit cel mai mult importanţa standardelor dezvoltate de ANMCS, pentru că am fost nevoiţi, odată cu pandemia, să elaborăm reguli specifice de îmbrăcare și dezbrăcare a echipamentului de protecţie, de igiena mâinilor și a mediului de spital. Am elaborat și am implementat proceduri noi, pentru noul mod de lucru impus de pandemia de COVID-19, mult mai ușor datorită faptului că ANMCS ne-a obișnuit cu „standardizarea” ca element esenţial în protecţia și siguranţa personalului medical și ale pacienţilor. Doar respectând proceduri standard am putut și putem face diferenţa dintre bine și rău atât pentru noi, cât și pentru pacienţii noștri.

Primele proceduri implementate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău au fost cele de sterilizare; la Zalău, în anul 2007, s-a înfiinţat primul serviciu central de sterilizare, realizat după standarde europene. Personalul medical a înţeles din acel moment că procedurile ajută, pentru că îţi răspund la întrebările: Ce faci?; Cum faci?; Când faci?; De ce faci? Practic, deși procedurile aparent stresează personalul medical, ele, în timp, prin aplicare constantă, elimină stresul, deoarece te simţi mult mai în siguranţă dacă știi ce, când și cum să faci.

Calitatea se clădește pas cu pas

ANMCS oferă șansa ca spitalele să aibă servicii de calitate prin consiliere, sprijin din partea specialiștilor, instruiri și organizare de evenimente. Un astfel de eveniment susţinut de ANMCS este Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, sărbătorită în fiecare an la 17 septembrie.

Este important ca în cadrul acestor evenimente să fie promovate bunele practici în domeniul calităţii din diferite spitale din ţară, deoarece acestea pot deveni exemple de urmat pentru colegi. Calitatea se clădește pas cu pas, e nevoie de timp și de motivare, motiv pentru care este important să sărbătorim fiecare obstacol pe care am fost capabili să îl depășim. Acestea sunt mici succese în călătoria noastră finală spre succes.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe