Newsflash
OPINII

Ben-, brevis-, mal-praxis

de Dr. Marian VISSARION - mar. 7 2012
Ben-, brevis-, mal-praxis
   Ben-praxis medical cuprinde condiţiile şi acţiunile necesare pentru a obţine eficienţă maximă în tratamentul bolnavilor. Acestea sunt: pregătirea teoretică şi practică „la zi“ a personalului medico-sanitar, accesul la cele mai noi şi mai performante metode de diagnostic şi tratament, relaţiile de serviciu oneste şi, cu valoare egală, timpul minim necesar demersului consultaţiei, investigaţiilor, tratamentului. Hipocrate rezuma acestea, în genialul său jurământ, astfel: „Voi îndruma îngrijirea bolnavilor spre folosul lor, pe cât mă vor ajuta puterile şi priceperea“. Dificultăţile economice prin care trece ţara i-au determinat pe guvernanţi să adopte măsuri discriminatorii pentru pacienţi şi personalul medico-sanitar; una dintre cele mai grave este ignorarea, sfidarea chiar a normativelor (numărul maxim de pacienţi pe care îi poate trata cu maximă eficienţă un medic). Astfel, au decis că se poate ocupa un post de medic doar când devin vacante şapte (în prezent, noul ministru propune o discriminare mai… mică: un medic la trei posturi vacante). Deci un medic ar trebui să poată înlocui munca a şapte medici (sau trei, conform dorinţei noului ministru). Cum doar în basme e posibil acest lucru, rezultă că medicul, oricât ar depăşi timpul normal de lucru, chiar dublându-l, nu va putea găsi timpul necesar pentru ben-praxis. Deci, timpul acordat fiecărui pacient se va scurta până la a şaptea parte din necesar. Rezultatul? Un brevis-praxis (o practică scurtată, cu mai mică eficienţă). Aceasta este una din modalităţile prin care se ajunge la mal-praxis. Dar posturile vacante nu sunt distribuite omogen în ţară: unii medici sunt norocoşi, activează pentru o normă; alţii, nenorocoşi, activează pentru două-trei sau chiar şapte norme (şi nu primesc un sfanţ în plus la salariu). Se întâmplă acestea într-un stat ce se declară „de drept“. Cum e drept să se rezolve problema? Bugetându-se toate posturile vacante! De unde bani? Una din surse: economiile, incredibil de mari, realizate prin desfiinţarea birocraţiei absurde impuse de nemedici (a se vedea şi articolul „Birocraţia şi moartea performanţei“, publicat recent în „Viaţa medicală“ de prof. dr. G. Cornuţiu). Pagubele făcute de birocraţie pot şi trebuie să fie evaluate! Un exemplu de birocraţie păguboasă ca bani şi timp, dar şi antiştiinţifică, ce fură din timpul necesar actului medical propriu-zis: s-a impus ca la externarea pacienţilor să se elibereze trei hârtii în loc de una (bilet de externare, scrisoare medicală, decont de cheltuieli). Este o acţiune antiştiinţifică şi pentru că problematica pacientului nu poate fi divizată.
   Sub pretextul că planul de economisire îl pot face economiştii, s-au aciuat la Ministerul Sănătăţii şi la Casa de Asigurări de Sănătate persoane (multe, probabil) care inventează continuu noi modalităţi birocratice de „prevenire a risipei şi a furtului“, dar care se dovedesc a produce o „risipă programată“ ce încalcă drepturile pacienţilor şi ale medicilor. Să fie plătiţi aceşti oameni, dar nu pentru a ne îngreuna nouă, absurd, munca!
   A discrimina include atributul de a fi rău. Neplăcută afirmaţie, dar ea explică recentele revolte faţă de unele prevederi ale proiectului legii sanitare, care au fost percepute ca premeditat discriminatorii. Ni se tot spune că, în ultimii ani, „bugetul pentru sănătate“ a crescut mult. Una din „găurile negre“ în care se scurg aceşti bani „în plus“ este sigur birocraţia. Oricâte fonduri ar primi sănătatea, fără specialişti practicanţi ai domeniului, populaţia nu va fi mai bine tratată. Suplimentarea bugetară ar trebui să includă, la modul imperativ, bugetarea tuturor locurilor vacante (conform normativelor). Este greu de înţeles că un popor sănătos produce mai mult decât consumă? Alarmă! A consuma puţin pentru sănătatea poporului are consecinţe precum a consuma puţină apă pentru stingerea incendiilor!…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe