Newsflash
OPINII

Belgia şi eutanasierea copiilor

de Dr. Alina Ioana DIDA - mar. 4 2014
Belgia şi eutanasierea copiilor
   Belgia a devenit prima ţară din lume care aprobă eutanasia pentru copiii de orice vârstă, după ce Parlamentul ţării a aprobat legea săptămâna trecută, cu majoritate de voturi. Legea a fost propusă prima oară în decembrie 2012; acum, ea extinde accesul la eutanasie la cei sub 18 ani, care au consimţământul parental. Deci, ea se va aplica şi copiilor, însă doar după ce un medic certifică faptul că minorul înţelege pe deplin implicaţiile deciziei sale (!).
   În 1990, regele Baudouin al Belgiei a abdicat temporar, pentru a nu-şi pune semnătura – indispensabilă, conform Constituţiei acestei ţări – pe legea liberalizării avortului. Acum, printr-o petiţie online, peste o sută de mii de cetăţeni din toată lumea îi solicită regelui Philippe să nu semneze legea eutanasierii „din milă“ a copiilor bolnavi. Susţinătorii legii spun că regele este obligat să semneze, pentru a fi respectată separaţia puterilor în stat şi că, dacă regele va refuza, se va produce o criză instituţională.
   Coaliţia pentru Prevenirea Eutanasiei susţine că legislaţia privind eutanasia a provocat deja un dezastru. Conform studiilor, circa 30% din decesele prin eutanasiere nu au avut cereri conform legii. Guvernul este acuzat că ignoră abuzurile ce au loc în cadrul legal curent şi că noua lege le va permite medicilor să pună capăt vieţilor celor consideraţi nepotriviţi să trăiască, fără a suferi repercusiuni. Legea produce doar o „extindere a categoriilor eligibile pentru moarte“.
   De fapt, regele nu este obligat prin lege să promulge legea, ci doar prin cutumă; faptul că ea a fost deja încălcată în 1990 este o sursă de îngrijorare pentru coaliţia guvernamentală. Asociaţiile „pro-life“ mizează pe faptul că separaţia puterilor în stat nu este suficientă pentru a defini o democraţie; trebuie respectate şi câteva principii, iar unul dintre ele este protejarea vieţii celui nevinovat. Mai grav decât o criză instituţională ar fi falimentul moral al societăţii belgiene.
   În afara discuţiilor de ordin moral, cadrele medicale din UE se confruntă de câţiva ani cu riscul de a le fi interzisă obiecţia de conştiinţă. În ţările în care avortul, eutanasia, contracepţia, reproducerea medicală asistată, căsătoria între parteneri de acelaşi sex sau parteneriatul civil sunt legal permise, obiecţia de conştiinţă este necesară pentru a asigura protecţia libertăţii religioase profesioniştilor din domeniul medical, funcţionarilor civili etc. În ultimii ani, cererile pentru o reglementare strictă a acestui drept sunt tot mai numeroase. Ele se regăsesc acum în rezoluţia Lunacek, adoptată de Parlamentul European în februarie 2014, care nu are caracter obligatoriu la nivel de Uniune, dar sugerează o tendinţă a politicilor comunitare. Eutanasia este doar unul dintre „noile drepturi“, care are potenţialul de a intra în conflict cu libertatea religioasă.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe