Newsflash
OPINII

Bariere legislative

Bariere legislative
     Stomatologi de pe întreg mapamondul s-au reunit, în perioada 21–25 martie, la Köln, în cadrul celei de-a 37-a ediții a salonului International Dental Show (IDS)Cologne. Pentru stomatologia mondială, în special cea din Europa și mai ales cea din Germania, acest eveniment impresionant actualizează tehnologiile consacrate, propune pieței de specialitate asimilarea noutăților și aduce un aport semnificativ la cunoașterea în domeniu. Interesul comercial era omniprezent și anul acesta, dar a fost concurat de tendințele conceptuale inovative. Reuniunea s-a dovedit cea mai performantă de până acum la toți indicatorii importanți.
     La ediția din acest an a IDS au fost prezente 2.201 de companii din 56 de țări, cu peste 5% mai multe ca la oricare ediție precedentă. Acestea au expus pe o suprafață de 157.000 de metri pătrați, mai mare decât la edițiile precedente. Toate acestea au făcut ca expoziția să atragă aproape 140.000 de vizitatori din peste 150 de țări. Expozanții au fost preponderent din Germania, respectiv 30%, iar vizitatorii germani au fost, de asemenea, cei mai reprezentativi.
     Această orientare predilectă spre piața germană era perceptibilă la fața locului în relaționarea cu publicul a multor firme. Ce semnificație poate avea acest lucru? Prima concluzie pertinentă este aceea că piața germană de servicii stomatologice este cea mai dezvoltată și mai dinamică, fiind susținută și de o industrie autohtonă de profil performantă și vizibilă internațional. Susținerea financiară a sectorului de asigurări sociale de sănătate în domeniul medicinii dentare este, de asemenea, o premisă notabilă a acestui interes național pentru îngrijirile medicale stomatologice asigurate populației. 
     România nu a fost prezentă în calitate de expozant la IDS Cologne 2017 prin vreo firmă de profil, ceea ce demonstrează că în țara noastră nu există o emulație pentru producția de astfel de echipamente, articole și materiale. Scuzabil, pentru că este vorba de o industrie extrem de pretențioasă, în care experiența și vizibilitatea internațională sunt factori sine qua non.
     Cifrele statistice indică o creștere de peste 10% a numărului de participanți vizitatori la ediția din acest an. Profesiile interesate de astfel de manifestări sunt: medici dentiști, tehnicieni dentari, asistente medicale din domeniu, personal care activează în domeniul sănătății orale, cercetători științifici interesați, ingineri de specialitate, comercianți. Abordarea acestui târg internațional de specialitate de pe poziția medicului dentist practician, cadru didactic sau cercetător este, până la urmă, cea mai relevantă.
     Un aspect important îl reprezintă implicarea producătorilor în cercetarea științifică derulată în parteneriat cu practicienii și cu universitățile de profil. Există o deschidere fără precedent a companiilor spre universitățile de medicină, respectiv stomatologie. Pentru creșterea eficienței formării profesionale au fost oferte variate de tehnologii, echipamente, instrumente și materiale specifice. Chiar și câteva prototipuri de simulatoare puteau fi văzute la târg, iar perfecționarea acestora, urmată de o posibilă producție de serie și punere pe piață, sunt condiționate de un feedback competent din partea facultăților de medicină dentară. Astfel de oferte sunt în perfectă armonie cu legislația țărilor europene, inclusiv România. Dar trebuie să fie înțeles fenomenul ireversibil și din partea autorităților și entităților din învățământul superior medical. Nu mai putem forma medici dentiști și tehnicieni dentari în condiții legale și cu nivel de formare profesională corespunzător cerințelor pieței fără a fi integrați acestor cerințe.
     România nu a fost prezentă cu companii în sectorul de expozanți, dar s-a vorbit românește și despre România foarte mult în spațiile târgului. Nu știm în acest moment numărul de medici români care au vizitat salonul de la Köln, dar cu siguranță au fost foarte numeroși, mai mulți ca în anii precedenți. Aproape că putem vorbi despre o reală și unică, în felul ei, oportunitate de socializare profesională. Interesul medicilor români pentru eveniment demonstrează nevoia lor de informare și de acces la tehnologii, echipamente și materiale performante. Mult prea puțin din ceea ce s-a văzut la acest salon se poate găsi pe piața din România. Dealerii și importatorii noștri aduc ce consideră ei că este rentabil și de interes pentru firmele lor. Medicii sunt constrânși să achiziționeze ce se vinde pe piața internă, iar nevoile lor nu sunt percepute corect de furnizori. Relația dintre companiile producătoare, dealeri și medicii dentiști este necorespunzătoare. Dincolo de interesul de a vinde, nu există interes real pentru înțelegerea și satisfacerea nevoilor medicilor dentiști.
     Din nefericire, legislația impune bariere care obstrucționează astfel de colaborări. Plecându-se de la buna intenție de prevenire a fraudelor, se ajunge în zona conflictelor de interese mai mult sau mai puțin sustenabile. Medicii nu pot avea colaborări directe, deschise și constructive cu parteneri din mediul de afaceri cu produse stomatologice. Universitățile nu pot încheia parteneriate cu companii de producție. Astfel de relații există însă în universitățile din state europene de referință și sunt foarte avantajoase pentru instituțiile de învățământ medical universitar și benefice studenților. Și, evident, sunt legale.
     Practica clinică adecvată a studenților și accesul lor la informații actualizate, precum și la oportunități de cercetare științifică sunt singurele premise favorabile unei bune inserții profesionale în România și în statele Uniunii Europene. Colegiul Medicilor Dentiști din România este interesat de calitatea formării medicilor pentru ca activitatea profesională a acestora să satisfacă exigențele în continuă creștere de pe piața serviciilor medicale de profil. Legislația trebuie să asigure colaborări deschise și constructive. Aplicațiile la proiecte de cercetare științifică finanțate admit sau chiar impun ca o condiție de eligibilitate parteneriate de acest fel. IDS Cologne 2017 a fost o ofertă colosală de oportunități. Se spune că o oportunitate este totdeauna valorificată de cineva. Ar fi minunat să fim și noi printre cei care valorifică astfel de oportunități.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe