Newsflash
OPINII

Aveţi dreptate, domnule Andrei Pleşu!

de Prof. dr. Eusebie ZBRANCA - sept. 4 2009
Aveţi dreptate, domnule Andrei Pleşu!

Vroiam de mult să scriu în „Viaţa medicală“ câte ceva despre organizarea din spitalele româneşti. Probabil că o voi face vreodată mai sistematic, comparând ceea ce este (sau nu este!) la noi, cu ceea ce se întâmplă în spitalele din Vest (şi probabil şi unele ţări din Estul nostru). (...)

   O fac acum stimulat de dumneavoastră, domnule Pleşu. Aţi publicat în ziarul „Adevărul“ din 25 august 2009, la rubrica „Comentarii“, ceva despre „Brancardierul român“. De fapt, comentariul dumneavoastră l-aţi publicat mai întâi în „Dilema veche“, nr. 282 din 12 iulie 2009.
   Mi-a mers la inimă articolul dumneavoastră. Ar trebui afişat în toate spitalele din România şi, mai ales, în birourile directorilor sau managerilor acestora, dar şi (poate mai ales!) în biroul domnului ministru al sănătăţii şi la direcţiile de sănătate publică.
   Când intri într-un spital din Vest, te simţi într-un teritoriu perfect ordonat, cu etape clare şi stricte de urmat, cu ore de programare precise, cu căi de parcurs extrem de bine indicate şi de înţeles pentru oricine. Mai întâi, te prezinţi, cu documentul de trimitere sau de chemare, la „casă“. Funcţionarul te înregistrează, îţi verifică documentele (asigurare medicală etc.) şi-ţi întocmeşte „fişa de parcurs“. Aceasta te va însoţi la toate explorările şi consultaţiile medicale. Pe ea se vor trece absolut toate examenele şi analizele care ulterior vor fi contabilizate tot la „casă“. Vei plăti sau nu vei plăti în funcţie de tipul de asigurare pe care o ai sau nu o ai. Consultaţiile nu se pot face dacă medicul nu are dosarul medical al pacientului. Fiecare spital are o arhivă extrem de bine organizată cu dosarele bolnavilor. Există o întreagă armată de personal ce manevrează aceste dosare în care este trecut tot ce ţine de boală, explorări, tratament, evoluţie. Totul este precis, clar, logic. Decizia medicală se ia doar pe baza analizei tuturor acestor date. Cum e la noi? Ştim şi ştiţi cu toţi! Cu puţine excepţii de instituţii bine organizate (din păcate doar o picătură într-un ocean!), pacientul vine la spital direct la medic, de obicei neprogramat, medicul nu are dosarul medical, nu este informat/documentat despre bolnav. Nu se urmează calea normală. Nu este înregistrat la venire la un serviciu administrativ care trebuie să gestioneze din acel moment toate costurile explorărilor şi actelor medicale.
   Degeaba există o pletoră de funcţionari şi, mai ales, manageri şi directori. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe