Newsflash
OPINII

Aventuri cu Salvarea

de Dr. Jules Cohn BOTEA - nov. 27 2015
Aventuri cu Salvarea
     Mai demult, deplasarea la caz se făcea cu dubițele TV („Tudor Vladimirescu“), în care te cățărai să ajungi la scaun, iar a coborî era și mai penibil, mai ales dacă înălțimea medicului era modestă. Medicul mergea singur la caz, fără asistent, cu o trusă de trei-patru kilograme, iar aparatura de investigație cuprindea un stetoscop și aparatul de tensiune.
     Un caz de pe vremuri. O doctoriță primește fișa de caz cu oarecare întârziere, personalul fiind insuficient, mai ales că începuseră virozele de toamnă. Adresa – o stradă locuită în întregime de romi. Când au ajuns, toată strada era blocată, erau cu toții afară. Fiind văzuți, au început țipetele: „Salvarea o chemi azi și ea vine mâine. Moare omul, dar nu le pasă“. Șoferul a vrut să întoarcă: „Nu coborâți, că ne omoară ăștia!“. Dar medicul a spus să meargă înainte. Doctorița, măruntă ca statură, a coborât din TV, moment în care toată lumea a tăcut. Dispăruse, nu o mai vedeau. Cu un glas calm și cu inima mică, ea a întrebat: „Cine este mai bătrân aici?“. A ieșit un moș cu o barbă stufoasă. Ea l-a luat de braț – cine să o mai atingă, s-au dat la o parte. „Hai să vedem ce e.“ „A murit fata!“. Posibilitatea ca o tânără de 22 de ani să aibă altceva decât o criză isterică era mică. Au ajuns – tensiune, puls bun, abdomen fără modificări și un tremor fin al genelor. Câțiva mililitri de ser intradermic și fata a țipat scurt, a spus cum o cheamă, unde stă. Moșul a țâșnit spre ușă și a țipat: „A înviat-o!“. Întoarcerea la mașină, cu moșul de braț, pe o potecă largă, s-a făcut în aplauze. Șoferul și-a făcut cruce și a spus: „Nu credeam că am să vă mai văd“.
     Întoarsă la stație, a primit fișa unui bărbat de 62 de ani, cu simptome foarte grave. A ajuns la caz, iar casa era plină de rude și de vecinii de pe palier, cu toții îngrijorați pentru vecinul lor. În cabinet este simplu, spui: „Rămâne doar soția“ și toți ies. Aici ești pe teritoriul lor. Doctorița s-a așezat lângă bolnav, l-a ascultat puțin cu stetoscopul, după care a întors capul către asistență și, cu un glas calm, a spus: „S-ar putea să fie necesară internarea, vă rog, cineva trebuie să mă ajute la targă“. În treizeci de secunde, nu au mai rămas decât rudele, după care consultația a decurs normal.
     Un ultim caz. Fișă în șoseaua Cățelu, la marginea orașului, unde începe câmpul. O tânără cu febră, tuse, curbatură. După consult, bolnava o roagă pe doctoriță să-i dea concediu medical, că nu poate merge așa la serviciu. Aceasta completează formularul, după care pacienta îi pune în față patru monede de un leu și una de 25 de bani. „Ce-i asta?“. „Să vă luați o mascotă!“. După ce a respirat adânc, medicul a spus că are diabet și a plecat. Pe drum s-a gândit că acesta este motivul pentru care se spune că ăștia de la Salvare sunt plini de bani...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe