Newsflash
OPINII

Ați făcut bine, domnule profesor!

de Dr. Virgil RĂZEŞU - iul. 31 2020
Ați făcut bine, domnule profesor!

Mărturisesc strângerea de inimă pe care am încercat-o când mi-a trecut pe la ureche știrea că prof. dr. Alexandru Rafila ar cocheta cu funcţia de primar al Capitalei.

Mi-am dorit să fie doar un zvon, nu fiindcă i-aș fi pus la îndoială capacităţile organizatorice și nici bunele intenţii, într-o întreprindere în care au eșuat atâţia. M-am bucurat când profesorul a ieșit la rampă și ne-a comunicat că a declinat propunerea și că preferă să rămână dedicat medicinei.

Îmi permit să afirm că am încercat și eu sentimentele domnului profesor, fără îndoială la altă scară și în alte condiţii. În urmă cu ceva vreme, când clasa noastră politică nu avea experienţa de acum, un cunoscut mă sună la telefon şi mă invită la el acasă. Slujitorul lui Esculap din mine a tresărit, m-am interesat dacă era suferind careva din familie şi, primind asigurările că totul era în ordine, m-am liniştit. Invitaţia era pentru cu totul altceva. Am fost primit prieteneşte, am făcut cunoştinţă cu câţiva invitaţi ca mine, printre care doi fraţi din zonă. Unul dintre fraţi, fără să mă întrebe dacă vreau sau dacă aparţin altui partid, mi-a propus funcţia de președinte al organizaţiei locale a partidului la care se refereau. N-am apucat să-mi exprim nedumeririle. Interlocutorul mi-a retezat vorba cu un gest mai grăitor decât o mie de cuvinte, vrând să însemne că astea sunt aiureli și nu se împiedică ei de astfel de „mărunţişuri”.

Discuţiile au continuat încă o vreme, entuziasmul celor care-mi dovedeau preţuirea şi încrederea n-au pălit, susţinute de argumente unul şi unul şi, în cele din urmă, mi s-a acordat o păsuire de gândire şi adâncă reflectare până miercurea următoare, când aveam să fiu sunat ca să-mi declar (altfel, cum ar fi fost posibil?!) adeziunea de conducător al judeţenei. Şi uite-aşa am pus capăt unei întâlniri memorabile.

Abia pe drumul de întoarcere, mintea românului de pe urmă m-a făcut să judec mai limpede şi mai cu cap şi să gândesc că, dacă tot era vorba de negustorie, ar fi trebuit să-mi frec degetul mare de arătător şi să pun întrebarea pe care gestul o generează: cât face? Desigur că am declinat – cu tot regretul – oferta şi mi-am cerut în gând iertare primului conducător de după revoluţie și vechilor lideri ai partidului, morţi prin închisorile comuniste şi aflaţi în gropi comune, neştiute. Nu m-am interesat cine a ocupat fotoliul ce-mi fusese hărăzit. Dar nu știu cum, n-am mai auzit nimic despre partid. A dispărut ca şi cum n-ar fi existat vreodată.

Acum, nu că i-aș dori aceeași soartă partidului care-a apelat la profesorul Rafila pentru funcţia de edil, dar mai că pun la îndoială propunerea președintelui acelei formaţiuni politice, izvorâtă nu din preţuirea pentru un profesionist adevărat, ci din sonoritatea numelui.

Foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe