Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Atât s-a putut

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 9 aprilie 2021

România are o manie cu liniile fierbinţi. Noi nu știm să facem, nu ne pricepem să implementăm programe în timp real, în viaţa reală, cu destinatari reali și cu beneficii măsurabile.

Avem însă o pasiune inexplicabilă pentru numere la care să sune oamenii să-și spună oful. S-a întâmplat, de-a lungul timpului, la fiecare calamitate majoră post-decembristă. E felul ciudat, explicabil poate în cheie psihologică, prin care am reușit să împăcăm capre și verze: pe de o parte exista o nevoie apăsătoare de dialog, de comuniune, dar și de facilitare a unui proces de grup.

k-s3-ice-15322-lyj0808-03-support

Pe de altă parte exista rușine, lipsa experienţei și comoditatea de-a lăsa câţiva cetăţeni la cască să discute, să asculte, să rezoneze cu apelanţii.
De la linii pentru prevenţia suicidului, la „telefonul COVID” iacătă, acum, că în răspuns la vestea surprinzătoare că medicii sunt în burnout, Ministerul Sănătăţii s-a gândit adânc și a înfiinţat... o nouă linie telefonică.

Îi și vezi pe doctori, la ieșirea din gardă, chiauni și buimaci, pământii și pesimiști, cum în loc să-și tragă sufletul și să recapete puţinul somn pe care și-l mai permit, se apucă să sune la linia cu pricina. Indubitabil, în spatele proiectului sunt câteva nume sonore.

Pe de altă parte, „telepsihologia de grup” în vremuri de criză e cel mult o cameră a ecourilor, unde primul și marele risc e să lași loc de vulnerabilităţi să se adâncească.

Ce te faci dacă ai un apelant suicidar? Există o reţea de suport RT (real-time) unde să-l trimiţi pe cel vulnerabil? Care este regimul protecţiei confidenţialităţii la „linia fierbinte a doctorilor epuizaţi”? Mai mult, care e limita competenţelor și responsabilitatea celor care vor funcţiona drept voluntari într-o atare aventură?

Ferească Sfântul să cârcotim, o valvă este o valvă, și decât nicio valvă, unii vor spune că e mai bine o valvă rea. Dar avem experienţa anterioară, nu o singură dată, în ce privește colaborarea dintre diverse entităţi (Colegiul Psihologilor, ONG-uri, asociaţii profesionale de psihoterapie din România) când a venit vorba să oferim suport și asistenţă profesională victimelor și medicilor implicaţi în cel protest.

A invitat ministerul pe cineva la discuţii? Au existat consultări aprofundate cu forurile profesionale, cu specialiștii în sănătate mintală din România? Aș! Sarcina a fost repede pasată la băieţii de la comunicare care cam la atât se pricep: telefoane, și videochat. Atât s-a putut, în ţara lui „așa ceva nu se poate”.

Etichete: Gabriel Diaconu telepsihologie linie telefonica suport psihologic covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.