Newsflash
OPINII

Anxietatea medicului

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - iul. 3 2020
Anxietatea medicului

Faptul că medicii trăiesc mai puţin decât media populaţiei generale pare un paradox. Cum se pot apăra medicii de riscurile dezechilibrante?

Nu discutăm acum despre credinţă, religie, un reazem, desigur, puternic. Comentăm însă valoarea artei, de orice fel. Nu este întâmplător faptul că medicii au, în București, o orchestră simfonică, că sunt bine reprezentaţi în sălile de concert. Depresia este mai frecventă la medici, consumul de anxiolitice și sedative este mai ridicat la această categorie, ca să nu mai vorbim despre antidepresive.

În urma cu trei decenii, medicii citeau mult, cărţile, mai cu seamă cele interzise (Soljeniţîn, Radu Gyr, Paul Goma), circulau din mână în mână, între prieteni, trecute cu dificultate peste graniţă. Ne mai amintim vremurile în care, dacă aveai o mașină de scris erai obligat să treci periodic pe la așa-zisele organe și să prezinţi mostre de claviatură în baza cărora puteai fi identificat dacă erau răspândite manifeste sau scrieri cu idei considerate subversive? De sistemul duplicitar în care ne educam copiii? Cu toate acestea, depresia la nivel populaţional și mai cu seamă în rândul medicilor nu avea proporţiile pe care le vedem astăzi.

Astăzi, depresia a devenit copleșitoare. Omenirea așteaptă un ideal mobilizator. Pentru Basarabia și Bucovina facem prea puţin. Nu ne onorăm eroii care s-au jertfit pentru dăinuirea acestui neam. Se citește mult mai puţin după căderea comunismului, oamenii sunt acaparaţi de televizor. Lectura este un dialog cu autorul, privitul micului ecran este pasiv. Ingurgităm ceea ce ni se oferă.

O statistică la scară redusă arată că medicii acordă lecturii doar 20% din timpul de dinainte de 1989. Din lumea medicală occidentală vin totuși vești îmbucurătoare. În facultăţile de medicină au apărut catedre de literatură. În SUA, de asemenea. Publicaţiile știinţifice includ și pagini de literatură. Robert Harrington, de la Stanford University, un nume în cardiologie a avut o discuţie televizată și publicată în martie 2020, cu Abraham Vergese, autorul cărţii „Cutting Stone”. Tema era rolul poeziei și ficţiunii într-o pandemie. Dar am putea oferi exemple și de la noi, un Emil Lungeanu sau controversatul Dinu Săraru au scris pagini emoţionante pe această temă.

Se va ridica o nouă generaţie de medici, care să fi depășit obsesia tehnologiei ca unică valoare în relaţia cu omul bolnav? Mai apropiaţi de filosofie și de profilul umanist? Concluzia inspiratei discuţii purtate de cei doi amintiţi mai sus a fost că subestimăm puterea ficţiunii de a schimba lumea.

A apărut o reţea de medici, pornită din Scoţia, mai apropiaţi de pacient, care prescrie alături de medicamente și anumite cărţi. Mai mult, există și farmacii care livrează cărţile prescrise. Studii efectuate în SUA, Israel, Finlanda ș.a., pe loturi mari de vârstnici, au demonstrat statistic faptul că cei care citesc au o viaţă mai lungă decât ceilalţi, dar și un nivel de anxietate mai redus. Un astfel de studiu s-ar putea organiza și în România, ţară cu durată de viaţă mult mai redusă în raport cu celelalte state UE.

Exerciţiul așternerii pe hârtie a memoriilor este o ocupaţie liniștitoare. Efortul intelectual de orice fel împiedică îmbătrânirea creierului. Un alt mijloc de a ieși din stresul solitudinii este atitudinea activă, participarea la viaţa societăţii, civismul sub toate aspectele, implicarea politică, atitudinea intolerantă faţă de răul din jurul nostru, pe care nu trebuie să-l lăsăm să prolifereze.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe