Newsflash
OPINII

Aniversare la SRIM

de Prof. dr. Octavian BUDA - apr. 28 2016
Aniversare la SRIM
     Tradiția conferă identitate, iar istoria o reliefează. La rândul ei, această identitate profesională generează valoare și conștiință academică. În acest spirit, Societatea Română de Istoria Medicinei (SRIM) l-a sărbătorit, în martie, pe profesorul – acum nonagenar – Benone Duțescu. Elogiile au venit din partea prof. dr. Mircea Beuran, președintele Societății Române de Chirurgie, și a prof. dr. Nicolae Marcu, președintele SRIM.
     Benone Duțescu s-a născut la 5 februarie 1926, la Cândești (Dâmbovița). Are o dublă formație umanistă: medicală și filozofică. Absolvent al Facultății de Medicină din Timișoara (1952), urmează aspirantura în filozofie (1953–1957) și susține, pentru titlul de doctor în științe sociale, o lucrare despre teoriile pavloviene (1959), una din primele teze de neuroștiințe de la noi. Urmează doctoratul în științe medicale sub conducerea profesorului Valeriu Bologa, primind titlul de doctor în științe medicale în 1965. Este medic primar igienă și sănătate publică (1961) și medic primar sănătate publică (1976).
     Își începe activitatea didactică în 1949, ca preparator la catedra de fizică medicală, apoi asistent la catedra de științe sociale la Timișoara (1952) și IMF București (1957). Optează pentru istoria medicinii (1959), domeniu în care se va consacra. Parcurge toate treptele ierarhiei universitare, fiind numit profesor prin concurs în 1978, post în care activează până la pensionare (1991). Paralel cu activitatea didactică, pe care nu a întrerupt-o timp de peste 40 de ani, a desfășurat multiple activități în domeniul sănătății publice.
     A lucrat ca redactor principal la revista „Cercetări filozofice“ (1959–1960), a fost consilier pentru problemele de științe sociale de pe lângă secretariatul Academiei Române (1960–1961). Este numit, la 1 ianuarie 1968, director adjunct în Ministerul Sănătății, cu atribuții în domeniul organizării cercetării științifice medicale, iar un an mai târziu – director al Direcției învățământ și personal. În anul 1980 este numit redactor șef al gazetei „Muncitorul sanitar“ (1980–1989). În decembrie 1989, profesorul Duțescu și colectivul de redacție au schimbat numele gazetei „Muncitorul sanitar“ în „Viața medicală“, participând la elaborarea primului număr al noii publicații.
     În activitatea didactică, împreună cu colaboratorii săi, cu pasiune, s-a străduit permanent să scoată în evidență funcțiile formative și cultura medicală prin disciplina de istoria medicinii și etică medicală la UMF „Carol Davila“, prin promovarea ideii esențiale a importanței conștiinței profesionale și intelectuale a medicului modern.
    A condus peste 50 de lucrări de diplomă și a îndrumat cercul științific studențesc de istoria medicinii, o parte din lucrările realizate fiind prezentate și premiate în sesiunile științifice anuale ale UMF. O importantă activitate științifică și de coordonare a desfășurat în cadrul SRIM: secretar (1960–1962), vicepreședinte (1967–1972), președinte (1972–1990).
     Rezultatele cercetărilor sale au fost comunicate la reuniunile științifice naționale și la mai multe congrese internaționale (Varșovia, Basel, Siena, Londra, Sofia, Budapesta etc.) și a fost prezent în activitatea Societății internaționale de istoria medicinii, din al cărei comitet a făcut parte ca delegat național.
     Este autor/colaborator a peste 300 de lucrări științifice de istoria medicinii, etică medicală, filozofie, pedagogie, psihologie. În primele sale lucrări sunt analizate implicațiile filozofice ale concepțiilor științifice și medico-sociale ale mai multor reprezentanți de seamă ai medicinii românești. A publicat numeroase studii și portrete medico-istorice (unele în colaborare) despre N. Turnescu, Gh. Marinescu, I. Cantacuzino, D. Danielopolu, Al. Rădulescu, Șt. Stâncă sau mari personalități din perioada Renașterii. Numeroase texte publicistice au ieșit de sub pana lui, note critice ocazionale, recenzii, informații variate apărute în presa cotidiană de specialitate, gazete săptămânale. Două monografii remarcabile, scrise în timpuri dificile, au asigurat continuitatea demersului biografic în istoriografia medicală de la noi: una despre Victor Gomoiu (1970), cealaltă consacrată lui Valeriu Bologa (1976).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe