Newsflash
OPINII

Amintiri cu prof. dr. Emanoil Manolescu

de Dr. Puiu STOICULESCU - ian. 16 2013
Amintiri cu prof. dr. Emanoil Manolescu
   Cu Pissy (Pisache), pe numele lui din buletin Emanoil Manolescu, am fost coleg de an, din primul până în ultimul an al Facultăţii de Medicină – Pediatrie din Bucureşti. Era modest, cu mult bun-simţ, foarte inteligent (căuta să nu pară), cu spirit de observaţie, cald, natural, antivedetă. Din această cauză poate, unii nu-l observau, nu atrăgea atenţia. Au fost perioade politice critice, în care unii s-au aventurat, cu speranţa să obţină unele avantaje profesionale sau sociale; el a stat tot timpul deoparte, „în banca lui“, cu distincţie.
   Am terminat facultatea. El a fost repartizat în provincie. Norocul multora a fost că a apărut „aspirantura“. S-a prezentat la Catedra de farmacologie a Universităţii Bucureşti, condusă de prof. dr. Nini Niculescu, fost asistent al marelui clinician şi terapeut Anibal Teohari. Deoarece făcuse Facultatea de Pediatrie, s-a specializat în farmacologie pediatrică. Pe această linie, a intrat în Facultatea de Medicină, urcând toate treptele ierarhice, până la cea de profesor. Fiind şi pediatru, a colaborat mult cu Clinica de pediatrie „Emilia Irza“, condusă de celebrul profesor Alfred Rusescu. Mi-au povestit colegi comuni, care lucrau acolo, că ţinea prelegeri de farmacologie pediatrică, de o mare valoare didactică şi ştiinţifică. Studenţii îl adorau.
   A fost atât de apreciat de toate cercurile medicale, încât a fost ales vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale şi decan al Facultăţii de Pediatrie (culmea, era internat la spital deoarece făcuse infarct miocardic; era sub perfuzie când a aflat vestea alegerii sale ca decan).
   Pe lângă multele calităţi enumerate mai sus, Pissy a avut şi o bosă tehnică excepţională. Îşi făcuse un atelier mai bogat decât al unui meseriaş profesionist. Majoritatea instalaţiilor realizate în vila familiei le-a făcut singur, ajutat de vreun instalator. Mi-a povestit cum, într-o zi, a venit un instalator să-l ajute; a sosit şi a găsit în curte, lângă atelier, un muncitor în salopetă, cu mâinile murdare. „Vreau să vorbesc cu domnul profesor Manolescu“. Pissy i-a răspuns: „eu sunt“. Muncitorul a crezut că n-aude bine şi a repetat: „nu cu dumneata, ci cu domnul profesor Manolescu“. Pissy l-a lămurit că profesorul, decanul, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale este chiar el, cel în salopetă şi murdar pe mâini.
   Datorită calităţilor organizatorice deosebite, a fost remarcat de Theodor Burghele care, în calitate de ministru, l-a însărcinat pe Pissy să organizeze – să creeze – Facultatea de Medicină din Craiova, recent înfiinţată. A fost o muncă uriaşă, a avut de luptat cu tot felul de forţe medicale autohtone şi de aiurea, forţe sociale, politice etc. Orgolii locale, de aspiranţi la posturi universitare diverse, intervenţii greu de imaginat. La toate astea a răspuns calm, cu tact, inteligent, constructiv, nu şi-a pierdut cumpătul, a rezistat. A fost o perioadă în care a făcut dovada unor calităţi organizatorice excepţionale. Şi a reuşit! În modestia lui, toate cele menţionate mai sus nu au fost cunoscute, nu le-a făcut publice, nu s-a lăudat cu aceste realizări. Şi nici nu au fost răsplătite. Practic, Pissy a fost creatorul Facultăţii de Medicină din Craiova! I s-ar cuveni un bust acolo.
   În cadrul activităţilor profesionale, trebuie menţionat şi celebrul ghid farmacoterapeutic „MEMOMED“, care, datorită valorii şi necesităţii sale, a ajuns la a 18-a ediţie. Profesorul Manolescu a fost crezul şi inima acestei iniţiative şi realizări.
   Locuind aproape de el, tot în Cotroceni, îl vizitam cam o dată pe lună. Din discuţiile avute cu el, am aflat că-i place foarte mult Mozart. Cum la el nu văzusem vreo instalaţie muzicală şi nici condiţii de a asculta muzică, mi-a venit ideea să-l invit la mine – aveam o bogată colecţie muzicală – şi să ascultăm Mozart „pe săturate“. Pentru această vizită, mai bine citez din jurnal: „3.XII.1990. Luni seara, invitat Pissy Manolescu, coleg de facultate şi băiat foarte drăguţ. Acum e şi decan la Pediatrie. Ştiind că-i place Mozart, am făcut o seară Mozart. (…) Am pus două uverturi: Nunta lui Figaro şi Don Giovanni, concertul nr. 4 pentru vioară şi concertul nr. 19 pentru pian. A urmat cina în care timp am pus Eine Kleine… şi Serenata Notturna. După cină, am ascultat simfonia Jupiter şi Aleluia de Händel (amintirile lui din liceu când au cântat această piesă). A plecat încântat, mai ales că n-am discutat politică şi nici altceva. Doar muzică“.
   Pissy s-a comportat atât de frumos cu toată lumea înainte de ’89, încât şi după aceea a fost ales decan la Pediatrie. Avea numeroşi prieteni, admiratori, mulţi profesori, unii membri ai Academiei Române, care-l chemau la telefon doar pentru „bineţe“.
   În ultimul timp, începuse să aibă o serie de defecţiuni biologice, de care nu se prea îngrijea. Toate au culminat într-o iarnă, de sărbătorile Crăciunului, când, după o vizită la un prieten apropiat, a făcut al doilea infarct, extraordinar de dureros, care i-a fost fatal. A fost depus la Facultatea de Medicină, unde s-au ţinut discursuri cu atmosferă sobră, care i-ar fi plăcut şi lui. A plecat o fiinţă pură, bună, generoasă, foarte valoroasă, imposibil de înlocuit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe