Newsflash
OPINII

Ajutor pentru ţara aflată în nevoie

de Drd. Rareș Voroneanu - mar. 11 2022
Ajutor pentru ţara aflată în nevoie

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii stipulează, prin articolul 42, posibilitatea că „Ministerul Sănătăţii, ministerele și instituţiile cu reţea sanitară proprie pot asigura fonduri pentru acordarea de ajutoare umanitare statelor cu care România încheie acorduri, înţelegeri, convenţii de colaborare, în acest sens”.

ajutor

Televiziunile nu contenesc în a ne arăta ceea ce se întâmplă în ultimele zile. Război, neînţelegeri, oameni care lasă totul în urmă și fug spre un loc în care viaţa să nu le mai fie ameninţată de gloanţe. Din păcate, atacurile nu par să se liniștească, iar viitorul unui popor este sub semnul întrebării, lucrurile putând escalada într-o situaţie și mai rea în orice moment.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii stipulează, prin articolul 42, posibilitatea că „Ministerul Sănătăţii, ministerele și instituţiile cu reţea sanitară proprie pot asigura fonduri pentru acordarea de ajutoare umanitare statelor cu care România încheie acorduri, înţelegeri, convenţii de colaborare, în acest sens”. Dar în ce pot consta aceste ajutoare? Alin. (2) stabilește în mod expres: „a) medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale specifice din rezerva de stat; b) asistenţă medicală specifică; c) cheltuieli legate de servicii medicale și transport”.

De asemenea, am observat faptul că foarte mulţi medici au acordat servicii medicale cu titlu gratuit pentru persoanele refugiate, lucru de lăudat. În plus, sunt spitale care, la fel, acordă consultaţii refugiaţilor din Ucraina, acestea fiind, fie în totalitate, fie în parte, suportate din fonduri proprii.

Agresiunile pe care le vedem zilele acestea reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional, iar gravitatea faptelor devine și mai mare, întrucât civilii care încearcă să scape sunt uciși fără milă. Și în ultima vreme am auzit discuţii legate de aducerea celor vinovaţi de cele întâmplate în faţa Curţii Penale Internaţionale (sau Curtea de la Haga, cum mai este cunoscută). Rolul ei este de a judeca acele plângeri care au ca obiect crime ce au fost comise împotriva umanităţii, crime de război și genocid.

Ca un gând de încheiere, vă încurajez să donaţi. Să nu uitaţi că și ei sunt oameni. Sunt oameni care au rămas fără nimic din toată munca lor. Dar mai presus de asta, unii dintre ei au rămas fără familie. Nenorocirea unui război poate lovi orice naţiune, indiferent de cât de puternică este, dar în aceste clipe grele, este important să ne arătăm solidaritatea faţă de semenii noștri.

Așadar, refugiaţii vor beneficia de serviciile de sănătate. În plus, chiar în momentul în care scriu acest articol se discută despre posibilitatea ca micuţii refugiaţi să poată beneficia și de educaţie în România. Din acest punct de vedere, reglementările vor fi adoptate cât mai repede, în speranţa că oamenii vor putea trăi într-o măsură cât de cât normală pe teritoriul ţării noastre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe