Newsflash
OPINII

Aeroportul Otopeni și medicii români

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iul. 7 2016
Aeroportul Otopeni și medicii români
     Trebuia să plec la un congres, cu câteva zile în urmă, și, cum sistemul de comandă a taxiurilor la aeroport a fost bulversat, m-am hotărât să las mașina personală în parcarea aeroportului. La intrarea spre aeroport, un ecran mare anunța: parcarea 1 – zero locuri, parcarea 2 – zero locuri, iar în parcarea de lungă durată – 680 de locuri. Am luat la rând ce părea liber la oferta de parcare și am constatat cu stupoare, din răspunsurile unor funcționari plictisiți, că totul era ocupat. Atunci, în disperare de cauză și criză de timp, am lăsat mașina în parcarea de scurtă durată, și aceasta aproape plină, unde totul a costat mult mai mult. În aceste momente, am avut timp pentru o mică reflecție legată de acele lucruri bune care, după ce ajung la un oarecare echilibru, sunt aruncate din nou în haos printr-o măsură intempestivă.
     Cei mai mulți dintre medicii care pleacă din țară o fac probabil prin această poartă. Cea mai recentă estimare statistică, anunțată de Colegiului Medicilor București, arată că 84% din medici își exprimă dorința de a pleca. Nimeni nu se întreabă de ce a crescut brusc în ultima perioadă. În lunile din urmă, am avut o serie de scandaluri: al dezinfectantelor, al studiilor clinice, al medicilor corupți, al sponsorizărilor. Corpul medical a devenit, direct sau indirect, ținta unor campanii de presă. Sigur că nu trebuie să neglijăm faptul că, în fiecare din aceste cazuri, au existat manageri și patroni corupți ori medici care nu au respectat legile și care acum trebuie să suporte, firesc, consecințele. Dar efectele și ecourile acestor demersuri încep să se resimtă în spitale. S-au înmulțit controalele, devenite săptămânale, atmosfera este tensionată, colegii se supraveghează reciproc și, mai grav, încep să se reclame unii pe alții. Pacienții nu se mai internează. Nu de puține ori, în ultimul timp, am auzit pacienți spunând: „Nu mă internez în spital, că mă îmbolnăvesc“. În același timp, au devenit aroganți. Ei nu înțeleg că atâta poate oferi sistemul sau spitalul respectiv. În schimb, ca plătitori de asigurare, totul li se cuvine, iar limbajul agresiv e la ordinea zilei.
     În spitale, pentru a respecta cubajul, numărul paturilor se diminuează de la un an la altul, dar indicatorii de apreciere a mersului secției rămân la nivel înalt. Infrastructura este îmbătrânită și avem spitale care ar trebui înregistrate în „Guinness Book“ pentru vechime. De partea cealaltă sunt promisiunile electorale repetate asiduu de guvernanți și partide, că vom avea noi unități medicale regionale, promisiuni care nu s-au materializat până acum. În același timp, nici în iunie nu s-au definitivat contractele spitalelor cu casele județene de asigurări de sănătate, astfel că spitalele funcționează pe datorie. Nu cred că ar trebui neglijat nici dialogul care ar trebui să existe (dar lipsește) între asociațiile medicale și autorități – și amintesc doar de pașii înapoi care se tentează a fi făcuți pe legea antifumat ori de legea de prevenție, unde liderii de opinie care au ceva de spus nu sunt invitați sau sunt șuntați cu bună știință. Adaug scandalul fals generat în privința medicamentelor generice și imputările care se aduc companiilor farmaceutice pe tema sponsorizărilor cu scop educativ. Realizez că, de fapt, marile probleme din sistemul medical nu sunt discutate decât de o anumită parte din mass-media și adesea cu tente provocatoare, malformate, care deturnează adevărurile.
     Poate că nu ar trebui să ne mirăm că medicii vor să plece nu atât din cauza salariilor mici, cât din cauza tensiunilor și presiunilor la care sunt supuși. La asta ar trebui să reflecteze autoritățile și reprezentanții partidelor. Altfel, „taxiul“ medicinii românești va ajunge să aibă un cost inimaginabil, care va fi plătit dureros de generațiile viitoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe