Newsflash
OPINII

Adevăr și ficțiune în medicina preventivă românească

de Dr. Mihai Cezar POPESCU - ian. 20 2017
Adevăr și ficțiune în medicina preventivă românească

Ceea ce nu îmbrățișezi nu poți vindeca” (Sf. Grigorie Teologul)



    Unul dintre conceptele fundamentale ale medicinii moderne este profilaxia. Pornind de la ideea că este mult mai ușor să previi înrădăcinarea unui rău decât să îl combați după ce el s-a instalat, să previi apariția unei boli decât să o tratezi odată instalată, au fost efectuate studii aprofundate începând cu peste un veac în urmă. Dezideratul de totdeauna de a ne pune la adăpost de boală prin aplicarea unor măsuri simple începea să capete substanță. Una dintre primele observații se referă la legătura strânsă existentă între condițiile de trai, socioeconomice, ale unui grup populațional și frecvența și gravitatea patologiei infectocontagioase. Frecvența cu care aceste afecțiuni se manifestau la nivelul păturilor populaționale defavorizate, acolo unde carențele igienico-alimentare se asociau cu epuizante activități fizice desfășurate în condiții necorespunzătoare, a generat un impresionant volum de literatură medicală și nu numai. În final (dar cu mari întârzieri), în țările cu nivel economic ridicat au fost puse în practică reglementări legislative care să corecteze această situație.
   Observații mereu mai convingătoare au dus la acumularea de date în sprijinul efectelor devastatoare pentru starea de sănătate a organismului exercitate de tulburarea echilibrului psihologic al persoanei, de practicarea până la viciu a unor obiceiuri dăunătoare, de traumele sociale. Afecțiunile cardiovasculare, digestive, psihice, chiar cancerul (sub toate formele sale) începeau să-și găsească și alte explicații decât cele tradițional admise, în chiar universul vieții curente. Fructificarea practică a acestor date observaționale a presupus reconsiderarea din temelii a raționamentelor diagnostice și terapeutice, din partea medicului și reformularea principiilor de viață, din partea populației. Nu a fost și nu este un demers simplu, iar factorul cultural joacă un rol covârșitor, fie în sens pozitiv, sanogenic, fie dimpotrivă, jucând rolul de „frână” atunci când el încurajează practici nocive. Momentul în care s-a conștientizat schimbarea crucială în ceea ce privește înțelegerea însăși a mecanismelor de declanșare a bolilor și a căilor de prevenire, respectiv tratare a lor a reprezentat atât pentru medic, cât și pentru pacient o etapă de evoluție existențială. Erau redescoperite (într-o formă cu totul nouă) realități care pentru omul societăților primitive erau „monedă curentă”. A utiliza anumite plante, pietre sau organe de animal se baza tocmai pe principiul holistic, atât de valorizat în zilele noastre, care situează făptura umană într-un continuum cu dimensiuni universale. La fel și a lecui suferințele unui copil prin rezolvarea problemelor unor membri ai familiei, eventual situați în acel moment undeva, la distanță. Pentru medic, a devenit evident că este obligat să extindă mult cunoașterea pacientului, dincolo de limitele stricte ale momentului (sub aspectul sexului, vârstei, stării fizice actuale etc.). Că, pentru a-l ajuta cu adevărat, va trebui să învețe a-l cunoaște, a și-l apropia, pentru ca, mai apoi, să combată suferința acestuia, luptă în care pacientul va deveni aliat conștient. Prin intervenția sa, medicul este chemat să determine o profundă schimbare în modul de viață și de înțelegere a vieții persoanei pe care o are în față. La rândul său, pacientul își schimbă fundamental condiția, dintr-un pasiv receptor al unor gesturi terapeutice în participant responsabil și conștient la propria vindecare. Rolurile s-au schimbat deci consistent, la fel și viziunea asupra realității.
   Școlile medicale au încercat să sistematizeze noile metode, adaptate noii realități, guvernele au lansat ample programe de educație sanitară, iar rezultatele nu au întârziat să apară. România socialistă s-a aliniat cu promptitudine noilor tendințe și asta a făcut ca, la nivelul anilor ʼ70, să avem una dintre cele mai joase rate ale mortalității infantile, speranța de viață s-a prelungit cu circa opt ani față de deceniile precedente (pe atunci îmbătrânirea populației era considerată un parametru al îmbunătățirii calității vieții), numărul cazurilor noi de tuberculoză a fost dintre cele mai joase din Europa (în ultimul deceniu înainte de 1989, chiar cea mai joasă!), iar morbi-mortalitatea prin boli cardiovasculare a fost comparabilă cu cea a țărilor dezvoltate. Pe atunci, principalele cauze de deces erau cancerul și accidentele rutiere.
   Asistența medicală în România postdecembristă și-a modificat substanțial opțiunile. În numele unei așa-zise democratizări a domeniului, programele de profilaxie la nivel național au fost părăsite, lăsând individului totala libertate de a stabili dacă și când se va prezenta la medic, dacă va urma tratamentul indicat, dacă va efectua controalele programate (ceea ce în cazul unor boli infectocontagioase poate fi extrem de periculos) sau bazându-se pe activitatea unor ONG-uri, de cele mai multe ori străine și inevitabil dotate cu mijloace tehnico-financiare limitate. Educația sanitară este lăsată caricatural pe seama publicității radio/TV, unde fie se reduce la sentințe de genul „evitați consumul excesiv de...” sau „consumați în mod responsabil”, fie este conectată la reclama făcută unor medicamente, într-un limbaj impropriu și o limbă neromânească sau încă se sprijină pe debile avertismente gen „fumatul poate ucide” – de care afli doar cumpărând un pachet de țigarete.
   În fața acestei situații dramatice, medicul român (medicul de familie, dar și acela care declamă de la înălțimea catedrei) se limitează din ce în ce mai mult la recitarea acelorași recomandări standard, uitând că nu are în față pacientul standard, ci o persoană reală, din carne și oase, care are trecut, prezent și care speră la o mai bună sănătate în viitor, un om cu obiceiurile lui, cu credințele și frustrările lui – pe scurt, cu universul său personal. Un ilustru cardiolog de la un mare spital bucureștean îmi mărturisea (eu însumi fiind în postura de pacient) că este victima propriului său succes. Lipsa de timp devine mereu mai mult scuză pentru neglijarea gravă a pacientului, pentru cunoașterea sa superficială (evident, incompletă!), corectitudinea diagnosticului fiind adeseori discutabilă. Se vorbește mult despre modificarea stilului de viață ca fiind unul dintre factorii profilactici și terapeutici cei mai la îndemână, dar modul în care medicul nostru participă la punerea sa în practică pare de multe ori defectuos. Indicația renunțării la fumat, de exemplu, are de cele mai multe ori aerul unei sentințe, unei amenințări, în timp ce rafinate indicații gastronomice ajung să fie adresate în egală măsură prosperului om de afaceri și famelicului lucrător de cale ferată care își duce viața în containere improprii, la sute de kilometri de soție și cei patru copii. Este abordată în fugă, cu superficialitate, presiunea psihologică extraordinară pe care o Românie în perpetuă tranziție o exercită asupra populației, factor responsabil în mare măsură de situarea țării noastre pe primele locuri din Europa în privința incidenței bolilor cardiovasculare și a accidentelor rutiere grave.
   Și nu am făcut decât să frunzărim câteva aspecte care, în România de azi, îndepărtează medicul de la practicarea acelei medicini ideale, intens umane, bazate pe interferența sinceră și consistentă a personalității sale cu aceea a pacientului. Acea medicină cu adevărat eficientă și care poate crea legături durabile, transgeneraționale. Acea medicină care făcea din actul medical un autentic act de cultură.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe