Newsflash
OPINII

Acreditarea acreditorilor din Sănătate

de Valentin-Florin Ciocan - ian. 6 2023
Acreditarea acreditorilor din Sănătate

Societatea Internaţională de Calitate în Sănătate (International Society for Quality in Health Care – ISQua), o prestigioasă organizaţie internaţională în domeniul calităţii în sănătate, are ca scop promovarea și sprijinirea îmbunătăţirii continue a calităţii și siguranţei asistenţei medicale în întreaga lume.

Reţeaua ISQua-IEEA se întinde pe cinci continente, având contracte cu peste 100 de ţări, între care Franţa, Italia, Irlanda, SUA, Brazilia, Malaezia, Australia, Canada, Turcia.

Harta mov

Programul de acreditare internaţională

ISQua este singurul organism specific pentru sănătate care, în baza unor standarde recunoscute la nivel mondial, „acreditează acreditorii” prin Programul de acreditare internaţională în cadrul celor trei programe:

  • Programul de acreditare internaţională a standardelor de sănătate și asistenţă socială;
  • Programul de acreditare internaţională a organizaţiilor de evaluare externă;
  • Programul de acreditare internaţională a programelor de instruire a evaluatorilor.

Colaborarea cu ISQua-IEEA oferă organizaţiilor de evaluare externă din domeniul sănătăţii un mecanism cu ajutorul căruia se asigură că organizaţia, standardele și programul lor de formare a evaluatorilor îndeplinesc cerinţele celor mai bune practici la nivel internaţional, având impact și asupra îmbunătăţirii calităţii activităţilor unităţilor sanitare pe care le evaluează.

Acreditări ANMCS

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a continuat și în anul 2022 colaborarea cu ISQua-IEEA, aceasta desfășurându-se pe următoarele direcţii:

  • Menţinerea acreditării internaţionale a Standardelor ANMCS pentru spitale până în martie 2024;
  • Evaluarea/Acreditarea internaţională ISQua a instituţiei ANMCS, ca organizaţie de evaluare externă.

După obţinerea acreditării internaţionale a standardelor, condiţie precedentă pentru înscrierea la celelalte două programe de acreditare, în 2019, ANMCS a aplicat și la cel de al doilea program ISQua, cel de acreditare internaţională a organizaţiei, ca organism de evaluare externă. În septembrie 2022, ANMCS a depus documentaţia de autoevaluare pentru această acreditare. După parcurgerea etapei de revizuire tehnică, a avut loc vizita de evaluare a ANMCS. Timp de o săptămână, trei experţi internaţionali au studiat, la București, documentaţia ANMCS și au ţinut interviuri cu personalul instituţiei, cu evaluatorii de servicii spitalicești și cu managerii de spitale. Până în martie 2023 se va desfășura etapa de evaluare calitativă, și în cadrul ședinţei Comitetului de Acreditare ISQua-IEEA din primul trimestru al anului 2023 se va decide acordarea acreditării ANMCS ca organism de evaluare externă.

Prin obţinerea Certificatelor de Acreditare Internaţională din cadrul celor două programe ISQua-IEEA, se atestă că, atât standardele ANMCS, cât și întreaga activitate ANMCS se ridică la nivelul cerinţelor internaţionale în domeniu. Joint Commission International din SUA, Accreditation Canada, Australian Council on Healthcare Standards din Australia și Haute Autorité de Santé din Franţa sunt doar câteva instituţii acreditate ISQua-IEEA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe