Newsflash
OPINII

Acești pitorești periculoși

Acești pitorești  periculoși

Cei care nu cred în COVID-19 nu fac asta din răutate. Asta cred ei si sunt dispuși să sufere sau chiar să riște viaţa apropiaţilor. Așa cum este acum cazul celui de la care am luat boala.

iordacheDacă îţi spune că nu crede oricare dintre caracteristicile documentate ale virusului SARS-CoV-2, este foarte periculos. Dacă îţi amintește de conspiraţii cu pierzători și învingători, este periculos. De regulă, asta o vezi prin ce distribuie în social media acolo unde e cazul.

Dacă se laudă că a fost răcit în decembrie sau poate martie și el crede că l-a făcut, atunci este periculos. Dacă se dă „rotund” că el are leacuri probate pe propria lui piele (ulei de brontozaur, pipi de panteră, rădăcină de clopot), este periculos.

Dacă se laudă că a dus-o pe picioare, că e o prostie de răceală care trece cu paracetamol, este periculos. De ce? Pentru că cele de mai sus sunt expresia unor credinţe profunde (sau fisuri de prostie ori doar lipsă de educaţie și raţiune). Iar credinţele profunde produc efecte comportamentale.

Cum? Iată! Dacă nu crede în caracteristicile virusului, va ignora măsurile de prevenţie și posibilele simptome. Dacă va crede în conspiraţii, va fi total lipsit de griji în privinţa măsurilor de limitare a răspândirii.

Dacă se laudă că el crede că l-a făcut, arată că nu înţelege mai nimic și că nici nu va face mai nimic pentru a se proteja pe el și pe cei din jur. Dacă se laudă cu leacurile lui, este foarte probabil să ignore orice are de-a face cu cercetarea sistematică.

Dacă se laudă că a dus-o pe picioare, înseamnă că probabil l-a împrăștiat
peste tot și că nici măcar nu i-a păsat de asta.

Ce e de făcut? Întrucât e un subiect care ţine de sănătatea publică, ar merita încercată discutarea celor de mai sus, însă, având în vedere faptul că ele sunt ancorate în credinţe sau neștiinţe profunde, este extrem de probabil că șansele de izbândă sunt minime.

Iar dacă asta nu merge, ai mai putea face ceva: să fugi! Să nu fii victima ignoranţei altuia. Să nu fii următoarea lui victimă! Eu nu am fugit și am fost! Am avut totuși prezenţa de spirit să fi fost capăt de linie! Și asta pentru că mi-am înţeles organismul, am înţeles contextul și am fost responsabil (și puţin norocos!!!).

Crezi în conspiraţii? Mișto! Stai să îmi iau masca și du-te puţin mai departe!

PS. Ei nu fac astea cu răutate. Asta cred ei. Sunt dispuși să sufere pentru ceea ce cred sau chiar să riște viaţa apropiaţilor. Așa cum este acum cazul celui de la care am luat boala.

NB. În mod evident, am și eu propria-mi contribuţie pentru infecţie, cea mai mare fiind ignorarea celor de mai sus!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe