Newsflash
OPINII

A trecut, dar mai avem

A trecut, dar mai avem

Când a început să se vorbească despre un vaccin, speranţa de a ne întoarce la viaţa de dinainte de pandemie a încolţit în sufletele noastre. Dar, când vaccinul a ieșit pe piaţă, au apărut temerile.

p.7.1Să mă vaccinez sau să nu mă vaccinez? Aceasta a devenit dilema zilei. După ce am așteptat o salvare din partea medicinei moderne, acum nu mai avem încredere în ea, nu o mai vrem. Oare așa să fie?

Despre mult speratul și acum binevenitul vaccin, am așteptat informaţii cât mai ample și cât mai convingătoare. Au venit informaţiile, dar pentru cetăţenii mai puţin familiarizaţi cu medicina și imunologia nu au fost destule.

În consimţământul informat al pacientului, obligatoriu prin lege de a fi obţinut înaintea oricărui act medical, este impusă prezentarea și explicarea actului medical la nivelul de înţelegere al pacientului.

Din acest punct de vedere, am rămas datori. Nu au venit suficiente explicaţii pe măsura nevoii populaţiei de informare și lămurire și la nivelul de înţelegere al tuturor oamenilor.

Dar noi, ca popor, nu ne dezminţim. Facem haz din orice. Insinuările și dezinformările care sugerează că în compoziţia vaccinului ar fi cipuri incluse și premisa că tehnologia vaccinului este de tip ARN mesager au adus în mediile de socializarea glume, bancuri și filmuleţe, unele chiar cu mult umor.

Personal medical divizat

Acum, după încheierea primei etape a campaniei de vaccinare, putem să vedem ce s-a întâmplat de fapt. Personalul care lucrează în cadrul serviciilor de sănătate, grup socio-profesional inclus în această primă etapă, s-a divizat.

Vedem acum mai clar decât înainte care sunt opţiunile și care este încrederea în vaccin în rândurile personalului medical. Complianţa generală a fost bună! Numărul de persoane vaccinate ar putea fi cel mai sigur criteriu.

Dar problemele care au fost semnalate la programare în rândurile furnizorilor mici de servicii medicale, cum sunt cabinetele dentare, scad gradul de încredere în aprecierile iniţiale prin care numărul de
vaccinaţi îi reprezintă pe toţi cei care doresc să fie vaccinaţi.

Sunt și vor mai fi înregistraţi medici stomatologi care nu au reușit nici până acum să se vaccineze din diverse motive, precum și o bună parte din categoria celor încă nedeciși, care ulterior se vor hotărî să se vaccineze.

Estimări dificile

Este foarte dificil să obţinem pe termen scurt o situaţie exactă a vaccinărilor, pentru că repartizarea la centre de vaccinare a medicilor stomatologi s-a făcut atât prin programul naţional, cât și prin centrele teritoriale.

În unele cazuri au fost necesare reprogramări, dar în final toate situaţiile au fost rezolvate favorabil. Datele preliminare arată o complianţă relativ redusă în rândurile medicilor stomatologi, respectiv de aproximativ 35-40%.

Putem considera aprecierea de mai sus ca fiind o complianţă redusă strict subiectiv, dacă ne raportăm la numărul total de personal care lucrează în cabinetele dentare și la numărul medicilor din Registrul unic al medicilor stomatologi.

Pentru a avea rezultate mai exacte mai avem un pic de așteptat. Culegerea datelor din teren este foarte dificilă. Până acum, campania de vaccinare a decurs foarte bine, având în vedere capacitatea, disponibilitatea și limitele sistemului de îngrijiri de sănătate din România.

Din partea medicilor stomatologi am auzit doar aprecieri laudative la adresa personalului din centrele de vaccinare. Probleme au fost semnalate la programările online condiţionate de semnătura electronică, iar la centrele de programare telefonică liniile erau suprasolicitate.

Colegiile teritoriale ale medicilor stomatologi au acordat tot sprijinul în măsura în care procedura de vaccinare și autorităţile abilitate au avut nevoie de ajutorul nostru.

Exemple mobilizatoare pentru oameni

Dorinţa unui cetăţean de a se vaccina cât mai repede este de apreciat, cu atât mai mult dacă nu este medic sau alt personal medical. Acești semeni de-ai noștri sunt exemple mobilizatoare pentru populaţie, chiar mai
convingătoare decât mesajele din mass-media.

Până la urmă, problema cea mai mare rămâne asigurarea în viitor a dozelor de vaccin solicitate de populaţie și organizarea unui număr suficient de mare de centre de vaccinare.

Nu am dori ca accesibilitatea la vaccinare să fie precum accesul la serviciile de medicină dentară prin sistemul de asigurări sociale de sănătate – adică declarată, dar în realitate și prin finanţare, extrem de redusă.

Platforma naţională și call center-ul au nevoie de upgrade ca să le asigure o accesibilitate mai mare solicitanţilor, mai ales că în următoarele două etape de vaccinare așteptăm să se înscrie foarte multe persoane.

Am trecut de prima etapă de vaccinări și am intrat în cea de-a doua, dar totodată și în etapa de rapel. Am trecut, dar mai avem de depășit provocări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe