Newsflash
OPINII

A scăzut acoperirea vaccinală

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - mai 6 2016
A scăzut acoperirea vaccinală
     Perioada 24–30 aprilie a fost săptămâna imunizării. În acest cadru, au avut loc și în România câteva reuniuni ale medicilor și pacienților unde s-a discutat situația îngrijorătoare a reducerii acoperirii vaccinale pentru bolile cuprinse în programul național de imunizare.
     Mișcarea antivaccinistă este în plină dezvoltare, în toată lumea, dar și în țara noastră. Pacienții se organizează în asociații, societăți și grupuri pe facebook pentru a dezbate probleme pe care nu le înțeleg referitoare la reacțiile adverse ale vaccinurilor. Carul cu antivacciniști s-a răsturnat pe internet. Bloggeri fără pregătire medicală susțin că vaccinarea face mai mult rău decât bine. Utilizatori influenți își folosesc dreptul la liberă exprimare pentru a deforma mentalități sănătoase dar încă insuficient de bine conturate ale celor care se informează pentru sănătatea lor și a celor din jur. Cei care încearcă să se informeze sunt cu atât mai derutați cu cât printre antivacciniști sunt și dintre cei cu pregătire în domeniul medical. Pe net este foarte popular un interviu televizat cu un medic homeopat care condamnă vaccinarea, propunând (ce altceva?) remedii homeopate în locul soluțiilor farma care „există doar pentru profit“. Chit că profitul industriei farma este mai mare de pe urma unui om care trebuie tratat decât de pe urma vaccinării care previne îmbolnăvirea.
     Mesajul antivaccinist capătă o greutate mult mai mare dacă este emis de un cadru medical cu diplome și certificate. Atunci, eforturile celor care se confruntă cu adevărat cu dramatismul îmbolnăvirilor prevenibile prin vaccinare ajunse la spital în urgență devin inutile. Drama e doar a pacienților și a celor care tratează copii cu purpură fulminans cauzată de meningococ, meningoencefalite TB și encefalite acute virale complicate cu zeci de crize focale reintrante și sechele epileptice. Doar aceștia știu cu adevărat care sunt consecințele mișcării antivacciniste. Pentru ceilalți, realitatea rămâne un scenariu de film SF. Ei nu pot înțelege că aceste cazuri există cu adevărat în spitale. Pentru ei trebuie gândite strategii inovatoare, care să îi facă să conștientizeze pericolul la care se expun – și odată cu ei întreaga societate. Cât de extreme să fie strategiile? În Thailanda, de pildă, guvernul trimite șoferii prinși băuți la volan la morgă, să observe îndeaproape urmările consumului de alcool înainte de a conduce.
     Problema reapariției bolilor prevenibile prin vaccinare este cu atât mai dramatică cu cât medicii tineri implicați în tratarea acestor boli și a complicațiilor lor au dificultăți în recunoașterea semnelor și simptomelor bolilor, din cauză că majoritatea acestor maladii infecțioase apăreau până acum foarte rar, în urma utilizării pe scară largă a vaccinării.
     Organizația mondială a sănătății recomandă acoperire vaccinală de peste 95% pentru a ține sub control bolile prevenibile prin vaccinare. În România, acoperirea este de 85% pentru vaccinul ROR (rujeolă/oreion/rubeolă) și puțin peste 60% pentru DTP (diftero-tetano-pertussis) și polio. În prezent, vaccinarea nu se mai face în școli, ci la cabinetul de medicului de familie. În România sunt mii de copii care nu au medic de familie. Ce se întâmplă cu ei? Și ce se întâmplă cu cei de lângă ei? Selecția naturală pare să fie răspunsul, într-o țară cu pretenții de a se numi dezvoltată. Vaccinarea trebuie făcută în școli, susțin specialiștii de la DSP București, care arată că, în primul trimestru din 2015, înainte de noul program național de imunizare, numărul copiilor vaccinați DTP era de aproximativ 15.000; după adoptarea noului program, adică din aprilie 2015 până în prezent, s-au vaccinat DTP doar 3.000 de copii.
     Nu putem lăsa în mâinile sorții îmbolnăvirile pe care le putem preveni. Nu ne putem permite revenirea unor boli pe care am reușit să le controlăm atât de bine până acum și nu putem uita ravagiile pe care le-au făcut în trecut bolile prevenibile prin vaccinare. Mișcarea antivaccinare este artificială în România, cu atât mai mult cu cât la noi nu a fost raportat niciun caz de reacție adversă severă la vaccinare. Nu ne putem permite însă nici sincope în aprovizionarea cu vaccinuri și în administrarea lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe