Newsflash
OPINII

50 de nuanțe ale mitei

de Alexandra NISTOROIU - iul. 14 2017
50 de nuanțe ale mitei
     Subiectele de examen vândute studenților, „meditații” la materiile predate acelorași studenți la cursuri, licențe, funcții și gradații date pe bani, nu pe merit. E doar rezumatul (tradus în termeni laici) al unui dosar proaspăt deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Se întâmplă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – spun anchetatorii.
     Săptămâna a început în forță. Procurorii și polițiștii au anunțat luni că fac percheziții în birourile, cabinetele și apartamentele unor cadre didactice suspectate că ar fi comis infracțiuni de corupție. Suspecții ar fi cerut și primit mită de la studenți pentru a-i ajuta să treacă examenele semestriale sau de sfârșit de an, examenul de licență, dar și pentru note mai bune date la examenul de admitere la facultate și pentru acordarea gradațiilor de merit și unor funcții altor cadre didactice. În plus, unii profesori universitari organizau „meditații” la disciplinele la care erau titulari, context în care livrau studenților și subiectele pe care urmau să le rezolve la examen, potrivit comunicatului de presă transmis de Ministerul Public.
     În funcție de „favoarea” facilitată, cadrele didactice cereau între 500 de lei și 500 de euro, informează TVR, citând anchetatorii. Potrivit News.ro, surse oficiale ar fi declarat că printre cei vizați de anchetă se află și Florin Mihai Filipoiu, șeful catedrei de anatomie, și Alexandru Bucur, șeful disciplinei de chirurgie oro-maxilo-facială, anesteziologie și sedare de la Facultatea de Medicină Dentară.
     Din păcate, nu e prima dată când o astfel de știre șifonează imaginea comunității academice din învățământul medical. Nu este nici prima dată când o astfel de știre trece ca neobservată, cu puține (spre deloc) reacții de indignare din partea autorităților, organizațiilor studențești, comisiilor și comitetelor de etică, liderilor de opinie, părții „curate” – sperăm, majoritare – a mediului academic. Până când studenții care nu își cumpără examenele și profesorii care nu le vând nu își vor face auzite vocile și nu își vor exprima revolta față de astfel de practici, ele vor supraviețui protejate de o complicitate care nu face cinste nimănui. Astfel de știri nu ar trebui să fie încadrate la „fapt divers” în jurnalele de știri și uitate în pauza publicitară. Mult mai important decât numele oricăruia dintre cei implicați este că – dacă acuzațiile se vor dovedi adevărate – aceste tranzacții au avut loc sub acoperișul instituției care îi pregătește României viitorii medici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe