Newsflash
Știri

OMS: anchetă privind o posibilă scăpare a coronavirusului din laborator

de L. Budin - mar. 31 2021
OMS: anchetă privind o posibilă scăpare a coronavirusului din laborator

După publicarea raportului experților OMS, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a cerut o nouă anchetă, în ipoteza unei posibile scăpări a virusului SARS-CoV-2, ca urmare a unui accident de laborator.

Misiunea OMS a fost trimisă China în ianuarie și februarie 2021, iar raportul comun al experților chinezi și al specialiștilor internaționali a fost publicat recent. Concluzia a fost că transmiterea coronavirusului la om, printr-un animal intermediar, este „de la probabilă la foarte probabilă”. S-a mai arătat că ipoteza unui accident de laborator rămâne „extrem de improbabilă”, au informat agențiile de presă.

laborator_china

Cercetare aprofundată

Dar, chiar și improbabilă, ipoteza scăpării „necesită o cercetare aprofundată, probabil în cadrul unor noi misiuni cu experţi specializaţi, pe care eu sunt gata să le desfăşor”, a dat asigurări directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă  – după cum relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Șeful OMS a mai arătat că experţii internaţionali s-au plâns de „dificultăţi în accesarea datelor brute”, în timpul misiunii lor în China.

Date incerte

În raportul dat publicității recent, experții OMS consideră de la „probabilă la foarte probabilă” transmiterea virusului SARS-CoV-2 la om, de la un animal intermediar – liliac sau pangolin. Totuşi, lucrurile nu sunt foarte clare, fiindcă „niciunul dintre virusurile identificate la aceste specii nu este suficient de asemănător cu SARS-CoV-2”, se menționează în documentul oficial. „Peste 80.000 de probe de la animale sălbatice, vite şi păsări de curte au fost colectate din 31 de provincii din China, şi nu s-au aflat rezultate care să poată fi identificate cu noul coronavirus”, se arată în raport.

Laboratoare bine administrate

Misiunea consideră ipoteza unui accident de laborator puţin probabilă, în primul rând pentru că nu există informaţia ca vreun laborator să fi lucrat înainte de decembrie 2019 cu un virus similar cu SARS-CoV-2, sau să fi studiat genoame care, combinate, să fi dus la dezvoltarea acestuia.

Membrii misiunii au spus că cele trei laboratoare din Wuhan, pe care au putut să le viziteze pentru scurt timp şi care lucrează cu coronavirusuri, îndeplinesc toate standardele de biosecuritate, ele fiind bine administrate, relatează EFE, preluată de Agerpres.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe