Newsflash
Știri

O nouă eră în tratamentul cancerului ovarian

de Dr. Mădălina Badea - mai 22 2020
O nouă eră în tratamentul cancerului ovarian

Olaparib poate crește supravieţuirea cu până la un an pentru femeile cu recurenţă a unui cancer ovarian iniţial sensibil la derivaţi de platină și cu mutaţie a genei BRCA pozitivă.

Acest inhibitor al enzimelor poli-(ADP-riboză) de tip polimerază (PARP) a fost testat în studiul SOLO2, ale cărui rezultate au fost prezentate anterior întâlnirii anuale a Societăţii Americane de Oncologie, anunţă Medscape. Cercetarea a dovedit obţinerea unui progres semnificativ în tratamentul unei afecţiuni oncologice considerată ca având un prognostic rezervat.

Studiul randomizat a urmărit supravieţuirea a 300 de paciente cu această formă de cancer, distribuite către terapia cu olaparib sau cu placebo. Noile date, prezentate de medicul spaniol Andrés Poveda, indică o supravieţuire medie mai lungă cu 12,9 luni cu ajutorul olaparib. La cinci ani, supravieţuirea este de 42,1% în rândul femeilor ce urmează acest tratament, faţă de 33,2% pentru placebo.

Inhibitorii de PARP, precum olaparib, au revoluţionat tratamentul cancerului ovarian, atât ca primă linie terapeutică, cât și în tratamentul de menţinere a formelor recurente, după cum indică rezultatele studiului SOLO2.

Profil de toleranţă previzibil

Reacţiile adverse la olaparib identificate în acest studiu s-au suprapus profilului de toleranţă cunoscut, printre ele identificându-se greaţa, fatigabilitatea, astenia și anemia. Unele paciente au necesitat amânarea sau scăderea dozelor, iar oprirea tratamentului s-a realizat la 17% dintre paciente în grupul cu olaparib și la 3% din grupul placebo.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe