Newsflash
Diverse

Nota 10 pentru Kazahstan

Nota 10 pentru Kazahstan
   Kazahstanul face parte şi din Europa, nu numai din Asia, având în vedere faptul că o mică parte din suprafaţa sa se află la vest de râul Ural, pe malul Mării Caspice. Din punct de vedere al suprafeţei teritoriului, această ţară ex-sovietică ocupă locul 9 în lume, însă cu o populaţie surprinzător de mică, de doar puţin peste 16 milioane de locuitori. Avântul economic pe care îl traversează a condus la asumarea unei mari provocări, aşa cum este organizarea unei manifestări medicale de vârf la nivel internaţional, în capitala Astana, de Societatea de Neurochirurgie din Kazahstan, care a reuşit să aducă pe harta WFNS (World Federation of Neurosurgical Societies) un nou punct de reper pentru neurochirurgia mondială. Această societate a făcut eforturi deosebite pentru a se delimita şi a deveni un punct distinct în cadrul WFNS, având în vedere apartenenţa, până nu demult, la spaţiul guvernat atât din punct de vedere politic, cât şi ştiinţific, de Federaţia Rusă. Odată cu obţinerea statutului de societate profesională medicală de sine stătătoare, ea a luptat şi pentru afilierea la AASNS (Asian Australasian Neurosurgical Societies) şi la WFNS.
   Organizarea celui de-al zecelea congres asiatic al neurochirurgilor s-a făcut în condiţii logistice excepţionale, care au reprezentat un vârf greu de atins, chiar şi de societăţi cu un renume incontestabil la nivel mondial. Locul ales pentru desfăşurarea lucrărilor, hotelul Rixos President din Astana, a fost impresionant, beneficiind de un auditoriu imens şi de mai multe săli modulare care au servit ca locaţie pentru desfăşurarea, în paralel, a mai multor sesiuni.
   Participarea a fost pe măsura efortului depus, fiind prezenţi mai mult de 1.600 de neurochirurgi, majoritatea din Asia, Europa şi din America de Nord. Subiectele abordate au acoperit întreaga patologie neurochirurgicală, fiind de menţionat faptul că în prima zi, principalele teme s-au prezentat în plen, urmând apoi să aibă loc separarea, pe teme şi problematici specifice, în secţiuni desfăşurate în paralel. Printre lucrările prezentate în plen s-au numărat şi cele privind: importanţa hranei, apei şi mediului înconjurător sănătos pentru dezvoltarea şi performanţa creierului uman (alimentaţia şi impactul ei asupra funcţiei creierului), susţinută de prof. dr. A. V. Ciurea; dezvoltarea neurochirurgiei în Asia (prof. dr. Yoko Kato, Japonia); modernizarea neurochirurgiei din Kazahstan în vederea atingerii standardelor internaţionale (prof. dr. Serik Akshulakov, preşedintele societăţii kazahe de neurochirurgie); atitudini terapeutice în meningioamele petroclivale (prof. dr. Madjid Samii, Germania); tehnici noi în diagnosticarea şi tratamentul tumorilor intracraniene (prof. dr. Peter Black, SUA).
   Desfăşurarea pe secţiuni a acoperit domenii neurochirurgicale cuprinse în cadrul patologiilor tumorale cerebrale şi spinale, vasculare cerebrale, degenerative spinale, al traumatologiei cu implicaţii neurochirurgicale, al afecţiunilor la vârsta pediatrică şi al neurochirurgiei funcţionale şi s-a întins pe parcursul a patru zile extrem de solicitante, atât pentru organizatori, cât şi pentru auditoriul care îşi dorea să fie prezent la cât mai multe expuneri, toate foarte interesante. România a fost reprezentată de prof. dr. A. V. Ciurea (Bucureşti), care a prezentat, în afara expunerii din prima zi, încă două lucrări ce au abordat atitudinile terapeutice şi experienţa acumulată în domeniul malformaţiilor arterio-venoase cerebrale şi a craniofaringioamelor, şi de prof. dr. Ştefan Florian (Cluj), care a supus atenţiei generale aspecte referitoare la patologia tumorală pediatrică şi la anevrisme intracraniene multiple.
   Un element deosebit, care i-a impresionat în mod plăcut pe toţi cei prezenţi, a fost vizita organizată la Centrul ştiinţific republican de neurochirurgie din Astana, unde a fost remarcată dotarea foarte complexă şi modernă pentru diagnosticarea şi tratarea eficientă a afecţiunilor neurochirurgicale: două sisteme de neuronavigaţie, un microscop operator, două aparate de IRM, două de CT şi un angiograf performant. Au fost de asemenea de remarcat eforturile generale ale membrilor societăţii de neurochirurgie din Kazahstan de a învăţa şi a aprofunda  folosirea de  rutină a limbii engleze, ca şi de a utiliza în totalitate în mod eficient dotarea de vârf pe care o pune la dispoziţie acest centru medical.
   În afara cadrului extrem de valoros din punct de vedere ştiinţific pe care l-a avut această manifestare, toţi participanţii au fost plăcut impresionaţi de capitala gazdă primitoare, creată în mijlocul stepei, extrem de modernă, conform tuturor standardelor la nivel mondial, care încununează eforturile depuse de locuitorii acestui stat ce şi-a câstigat independenţa în urmă cu aproape 23 de ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe