Newsflash
Știri

Noaptea Muzeelor: de la lucrările lui V. Babeș la istoria Parcului Hațieganu

de L. Budin - mai 12 2022
Noaptea Muzeelor: de la lucrările lui V. Babeș la istoria Parcului Hațieganu

Colecții și creații ale unor medici români celebri și așteaptă vizitatorii atât în București, cât și în Cluj-Napoca, pe data de 14 mai – de Noaptea Muzeelor 2022.

Muzeul Municipiului București (MMB) este pregătit să își întâmpine vizitatorii sâmbătă, 14 mai 2022, între orele 18.00 - 24.00 - ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator. Cu această ocazie, muzeele și casele memoriale din structura MMB vor putea fi vizitate gratuit. Unele vor oferi publicului programe artistice, destinate să faciliteze o excelentă experiență muzeală, se arată într-un comunicat.

Noaptea Muzeelor_Muzeul Bucurestiului

În Capitală, la Muzeul Victor Babeș - str. Andrei Mureșanu nr. 14A  - se va putea vizita expoziția permanentă, intitulată „Victor Babeș (1854-1926) - principii, valori, moșteniri”. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor ‘20, în partea de nord a capitalei. Construit inițial cu scopul de a fi folosit ca o locuință privată într-un cartier liniștit, imobilul adăpostește astăzi o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș.

Recunoașterea contemporanilor lui Victor Babeș este demonstrată de numărul mare de decorații și ordine onorifice pe care acesta le-a primit în timpul vieții. Colecția este completată de piese de mobilier și decorative pe care familia Babeș le-a deținut până în momentul donării.

Urmărind liniile dictate de colecția muzeului, proiectul expozițional își propune să pună în valoare munca științifică a doctorului Victor Babeș, pornind de la primele descoperiri științifice și până la proiectele majore de medicină socială, menite să îmbunătățească nivelul de trai al bucureștenilor”, se subliniază în comunicat.

La Muzeul George Severeanu din str. Henri Coandă, nr. 26 se va putea vizita expoziția permanentă „Pe urmele trecutului. Colecţia Maria şi dr. George Severeanu”.

Proiectul expozițional valorifică impresionanta colecţie a doctorului George Severeanu şi prezintă universul colecţiilor şi al colecţionarilor de la începutul secolului al XX-lea. Publicul vizitator se va putea familiariza cu variate categorii de artefacte istorice şi informaţiile asociate acestora”, se arată în prezentarea MMB. 

Seria de obiecte arheologice cuprinde vase greceşti antice, statuete de lut, bronzuri şi marmură, sticlărie romană, geme şi camee antice. Colecţia numismatică este constituită din monede greceşti autonome şi provinciale, geto-dace şi celtice, emisiuni romane şi bizantine, monede medievale ale Ţărilor Române, precum şi piese moderne şi contemporane.

Noaptea Muzeelor_MMB

La Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici - str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1 - se va putea vizita expoziția permanentă „Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio II”.

Pornind de la un set de fotografii pe care doctorul Minovici le-a comandat în 1935, expoziția reface vechea expoziție în spațiile de la etaj, unde își ocupă locul de drept obiecte precum divanul, dulapul, masa și scaunele tapițate comandate special pentru sala de mâncare de către Nicolae Minovici, dar și obiectele ceramice care își spun povestea de la înălțimea blidarelor”, se arată în comunicat.

Parterul este reconfigurat conform noilor norme de expunere, obiectele vestimentare tradiționale culese de doctorul Minovici fiind expuse într-un spațiu de prezentare modernizat. Vestibulul introduce vizitatorul în spațiul ceramicii din secolele XIX-XX prin expunerea unor obiecte achiziționate din ateliere transilvănene și din atelierele urbane Troița sau Gheorghe Niculescu.

La Vila cu clopoței se organizează și un eveniment special: concertul „Cu primăvara în suflet”, cu participarea sopranelor Adriana Dumitriu și Ana-Maria Lungu, mezzosoprana Adina Papadimas și tenorul Daniel Stoica, acompaniați la pian de Mihaela Vâlcea. În program: Verdi, Puccini, Dvořák, Leoncavallo. Recitalul este organizat cu sprijinul Clubului Rotary București Curtea Veche.

nm1

La Cluj-Napoca, UMF Iuliu Hațieganu anunță că, cu ocazia celebrării Nopții Europene a Muzeelor, universitatea este partener într-o expoziția temporară, organizată de Muzeul de Istorie a Universității Babeş-Bolyai și intitulată „Terenuri scăldate în soare, în aer şi în apă. O istorie a Parcului Sportiv Universitar din Cluj”.

Expoziția propune publicului clujean o incursiune în istoria parcului cunoscut astăzi sub numele de Parcul Haţieganu - una dintre cele mai importante oaze de verdeață şi recreere ale orașului nostru. Prin imagini şi texte sugestive, va fi evocată personalitatea fondatorului acestui parc, profesorul și medicul Iuliu Haţieganu. Un alt segment important va fi dedicat clădirilor găzduite în parc şi anumitor evenimente sportiv-culturale care s-au desfășurat de-a lungul timpului”, se arată pe pagina de Facebook a universității.

Expoziția poate fi vizitată sâmbătă, 14 mai, între orele 19.00-24.00, la Muzeul de Istorie UBB (strada Mihail Kogălniceanu nr. 4).

Noaptea Muzeelor este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai. România este participantă încă de la prima ediție, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual. Rețeaua Națională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internațional și coordonează organizarea acestuia în România și promovarea sa”, se arată în comunicatul MMB.

Concert internațional de operă în beneficiul pacienților oncologici

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe