Newsflash

Voluntariat și voie bună

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mai 4 2018
Voluntariat și voie bună
    Există colegi sau viitori colegi care aleg să dedice o parte din timpul liber în cadrul unor programe bine coordonate: vizitând oameni mai săraci sau ajutând copii nevoiași să se descurce mai bine în activitatea școlară. În cadrul unor biserici, pe lângă cantinele sociale au fost organizate și „școli după școală”, oferindu-se gratuit explicații suplimentare la materii precum matematică, română, fizică sau biologie pentru ca acești copii să se descurce mai bine în timpul anului școlar, dar și pentru pregătirea examenelor de admitere, inclusiv la facultatea de medicină. Sunt destul de mulți studenți sau absolvenți de medicină care participă la aceste programe. Tot acolo sunt organizate și multe alte activități, pe tot parcursul anului sau în perioadele mai speciale (Crăciun, Paști), momente în care micii învățăcei ajung să fie învățați nu doar cum să primească, ci și cum să dăruiască la rândul lor. Fie se construiesc mici cadouri, fie gătesc împreună, pregătesc ouă, cozonaci și multe altele.

    Puțini dintre beneficiarii acestor activități ajung studenți la una dintre facultățile cu profil medical, dar cei care reușesc beneficiază de o pregătire deosebită pentru viitor și de un fundament solid pentru aplicarea mai departe a colegialității – deoarece au simțit-o și au practicat-o. Este un antrenament cum nu se poate mai bun: primești și înveți să dăruiești, te simți inclus într-o echipă, te afli între colegi și descoperi cum să extinzi și cum să aplici această învățătură mai departe.

    Deosebite, foarte plăcute și cu mult potențial de întărire în domenii diferite sunt și activitățile pe care studenți și absolvenți ai facultăților din UMF „Carol Davila” le desfășoară în cadrul acțiunii ce are acum și nume, și renume – „Împreună pentru sănătatea rurală”. Recent, o echipă de colegi, medici și studenți mediciniști a oferit voluntar asistență medicală în județul Vâlcea. Copii, tineri, adulți sau oameni în vârstă au fost testați pentru a-și cunoaște nivelul glicemiei, al colesterolului, valoarea hemoglobinei, pentru a fi consultați clinic, electrocardiografic sau ecografic. Pentru unii, aceste examinări se petrec atât de rar, încât nu își mai aduc aminte când a avut loc consultul precedent. Dar nu despre activitatea medicală în sine mi-am propus să vorbesc acum, ci despre activitatea în echipă, participarea colegială și formarea acesteia, ca antrenamente pentru viitor.

    Multe proiecte sunt fie inițiate de viitori colegi, fie susținute pe termen lung de aceștia sau de studenți mediciniști. Toate implică și noțiunea de colegialitate. Un foarte bun exemplu este proiectul semestrial organizat de Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB). În Holul de Onoare al Facultății de Medicină vin împreună medici hematologi, asistenți de la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) și de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), precum și numeroși studenți voluntari (selectați pe baza unor criterii stabilite de coordonatorii proiectului din perioada respectivă).

    Timp de o săptămână, în urma promovării (pe internet, pe rețelele sociale, prin afișe puse la metrou, în cafenele, în cămine și spații publice) vin oameni (peste 500 la această ediție) și donează sânge. Campania se desfășoară simultan la CTS și la Facultate. Ziua începe devreme, puțin după ora șapte, când voluntarii se adună la sediul SSMB, fiecare având o sarcină stabilită în prealabil.

    „Începem prin a aranja sala, ne asigurăm că totul este în regulă la fiecare post de lucru și ne pregătim să primim donatorii. Aceștia vin încă de dimineață de la ora opt în număr foarte mare. De la noi primesc un bon de ordine și un formular de autoexcludere. Atmosfera depinde de fiecare donator în parte. Voluntarii îi depistează pe cei mai anxioși și stau de vorbă cu ei, îi invită să bea apă, să mănânce ceva dulce, să bea sucuri ce conțin vitamine. Tura unui voluntar durează în jur de o oră și jumătate, timp în care acesta acționează cât mai bine posibil, încercând în același timp să păstreze o atmosferă cât mai relaxată și veselă pentru toată lumea din jur. Cele mai frumoase momente sunt cele în care chiar voluntarii iau un bon de ordine și așteaptă în rând cu donatorii. Doamnele asistente de la CTS sunt cele mai drăguțe. Am văzut mulți donatori mai speriați de o simplă înțepătură în deget (pentru a verifica hemoglobina și glicemia) decât de recoltarea propriu-zisă. Dânsele păstrează contactul vizual și îl transformă într-unul intens, ținându-te de vorbă încât nici nu mai sesizezi când te înțeapă. Există diverse pălării și jucării cu care poți face poze amuzante – mai ales voluntarii fac poze –, dar și o tombolă la care donatorii pot câștiga premii.

    Practic, în cadrul unui eveniment desfășurat într-o atmosferă relaxată și veselă, Bucureștiul se mai alimentează cu sânge, donatorii pleacă fericiți, iar voluntarii simt că au făcut ceva util. „Ca voluntar poți avea multe responsabilități: ca asistent hematolog trebuie să măsori tensiunea arterială (PA), pulsul și temperatura fiecărui donator înainte de recoltare. Mi s-a părut util și în același timp emoționant, deoarece intri în contact cu foarte mulți oameni pentru prima dată (mai ales pentru noi, studenți în anul doi) și trebuie și să știi ce faci pentru a nu le crește anxietatea, deoarece valoarea PA este un criteriu de excludere. Este amuzant și drăguț când, la nivel de serie, în mare parte și datorită programului comun ni se suprapune intervalul de voluntariat. Rezultă multe poze împreună, voluntari care donează sânge ținuți de mână de colegi, multe glume și veselie. Și, cel mai important, contribuie la crearea unui mediu relaxat pentru toată lumea. Încurajăm cu fiecare ocazie donatorii să vină regulat, nu doar ocazional, povestindu-le despre beneficiile fiziologice extrem de importante ale donării de sânge. Și mulți dintre ei chiar sunt receptivi la mesajul nostru și promit să vină cât de des pot. Este un proiect medical și totodată unul social la care mi se pare onorabil să iei parte. Chiar dacă rolul pe care îl ai ți se pare minor, el contează pentru toți pacienții care vor primi sângele donat. Campania se termină zilnic la ora 13,00 (după această oră nu mai este bine să donezi), apoi voluntarii strâng, fac curat și ordine și pregătesc sala pentru următoarea zi.”

    Unii dintre viitorii colegi au și idei sau inițiative ce pot fi foarte utile. Spre exemplu, am primit și următorul mesaj: „Eu aș dori să încurajăm donarea de sânge nu doar de două ori pe an, acțiunea ar trebui să fie una constantă. Cred că am putea promova prin diverse moduri și proiecte donarea de sânge. Dacă ar fi după mine, ar trebui să organizăm campanii în cadrul cărora, cu ajutorul unei echipe mari și foarte bine pregătite de voluntari, să mergem la fiecare universitate din București și la fiecare companie mare – practic să ajungem la toți tinerii și adulții capabili să doneze – și să le vorbim cât mai des despre avantajele donării, atât pentru donatori, cât și pentru cei care vor primi sângele donat”.

    Într-adevăr, aceste activități sunt un foarte bun exemplu atât de implicare în domeniul medical – încă din primii ani de facultate –, cât și de colegialitate și de muncă în echipă. Felicitări!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe